Froome kaznovan z 20 sekundami in 200 franki, Contadorjeve težke noge!

Froome kaznovan z 20 sekundami in 200 franki, Contadorjeve težke noge!
18.07.2013 AVTOR: D. Z.
Komisarji so po 18. etapi dirke po Franciji vodilnega Christopherja Frooma kaznovali z 20 sekundami pribitka, dobil pa je tudi denarno kazen. A vse skupaj se zdi zgolj formalnost.

Dirka po Franciji, skupni vrstni red
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 71:02:19
2. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff 5:11
3. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 5:32
4. Roman Kreuziger (Ćeš) Team Saxo-Tinkoff 5:44
5. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 5:58
6. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team 8:58
7. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team 9:33
8. Michael Rogers (Avs) Team Saxo-Tinkoff 14:26
9. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 14:38
10. Laurens Ten Dam (Niz) Belkin Pro Cycling Team 14:39
11. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 14:56
12. Andrew Talansky (ZDA) Garmin-Sharp 16:24
13. Daniel Navarro Garcia (Špa) Cofidis, Solutions Credits 19:18
14. Maxime Monfort (Bel) RadioShack Leopard 19:56
15. Mikel Nieve Ituralde (Špa) Euskaltel-Euskadi 24:13
16. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša 30:05
17. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 30:45
18. Andy Schleck (Luks) RadioShack Leopard 31:1919. Daniel Martin (Irs) Garmin-Sharp 34:22
20. Richie Porte (Avs) Sky Procycling 37:42

Porte odšel bo okrepčilo
Kraljevsko 18. etapo na dirki po Franciji je dobil domačin Christophe Riblon, a v ozadju se je tudi v skupinici z rumeno majico odvijala prava drama. Christopher Froome je sicer na dobri poti, da dobi Tour de France. A Britanec je tokrat vsaj za trenutek pokazal, da je ranljiv. Na zadnjem vzponu na Alpe d'Huez je sicer odločno napel, a je kasneje zašel v krizo.

Hitro je potreboval okrepčilo in to mu je v spremljevalni avto odšel iskati pomočnik Richie Porte. Taka poteza v zadnjih kilometrih je sicer prepovedana in se jo zato tudi kaznuje. Pravilo Mednarodne kolesarske zveze namreč govori o tem, da je dodajanje hrane iz spremljevalnega avtomobila iz varnostnih razlogov dovoljeno samo do zaključnih kilometrov dirke.

20 sekund in denarna kazen
V primeru vzpona na Alpe d'Huez vse do šestih kilometrov pred ciljem. Seveda so to kolesarji vedeli, vendar je Froome očitno spoznal, da se lahko samo na tak način izogne večji izgubi časa. A, ker je »umazano « delo opravil Porte, se je zdelo, da Frooma komisarji ne bodo kaznovali. Pa vendarle.

Christopherju Froomu so dali 20 sekundni pribitek, vseeno pa je povečal prednost pred drugim Contadorjem, saj je bil 57 sekund hitrejši. Obenem so Frooma tudi denarno kaznovali. Odšteti bo moral dvesto švicarskih frankov. Identično kazen je prejel Richie Porte. Precej več, kar tisoč švicarskih frankov pa bo moral odšteti športni direktor Nicolas Portal.

"Do avtomobila je odšel Porte"
»Na koncu je pravilo vseeno pravilo. Če so me kaznovali z 20 sekundami, se moram s tem sprijazniti. A, če smo natančni. V resnici je Porte šel do avtomobila po hrano, ki jo je potem dal meni. Tudi to bi morali upoštevati, « je dejal Christopher Froome, ki se s temi 20 sekundami najbrž ne bo obremenjeval, saj ima še vedno pet minut in 11 sekund prednosti pred Contadorjem.

»Vesel sem, da sem preživel etapo in imam po njej še več prednosti kot na startu. Ekipa je imela težave z avtomobilom, zato ga ob začetku klanca ni bilo z nami. To je bila težava. V zadnjih kilometrih sem pač po najboljših močeh nadaljeval proti cilju. Ne vem, če je hrana pomagala ali ne, « je še pojasnil Froome.

Contador: "Glede na počutje, sem še malo izgubil"
Da ni imel pravih nog, je priznal Alberto Contador. Španec sicer ostaja drugi, a se mu je zdaj – vsaj do tega trenutka precej boljši hribolazec – Nairo Quintana zelo približal. »Vsi smo trpeli. Že od začetka sem imel težke noge, na koncu pa sem bil dehidriran. Po pričakovanjih je bil začetek zelo hiter, vreme pa je bilo boljše, kot smo pričakovali. Ekipa je dobro sodelovala. Ko so se začeli napadi, sem raje nadaljeval v svojem ritmu in mislim, da sem glede na počutje še malo izgubil. Danes je bila lepa priložnost, vendar se noge preprosto niso odzivale, « je najprej dejal Contador.

Španec je vseeno rahlo ogrozil Frooma, ko mu je ušel na nevarnem spustu s Col de Sarenne. A to ni bil pravi napad, pravi Contador: »Hotel sem zgolj v ospredje, saj smo se navzdol vozili počasi in brez tveganja. Resda sva si s Kreuzigerjem privozila nekaj prednosti, vendar sva vedela, da bi se nas moralo zbrati več. A nikogar ni bilo, tako da sva počakala preostale, saj so naju lovili Movistarjevi kolesarji. «

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ