Froome odkrito nezadovoljen, da bo moral dirkati z diski

Froome odkrito nezadovoljen, da bo moral dirkati z diski
11.02.2021 AVTOR: N. Gr., foto: ISN

Chris Froome je na YouTubu predstavil svoje novo kolo, dirkal bo s Factorjem z disk zavorami, kar pa Frooma ni navdušilo. Britanec je prepričan, da tehnologija še ni dobra, da bi jo uporabljali na dirkah.


Že marsikateri kolesarski zvezdnik je potihem izjavil, da si ne želi nastopati z diski, a si javno tega nihče ne želi izpostaviti, da ne bi vznejevoljili proizvajalce koles, ki so večinoma zelo pomembni sponzorji ekip. A Chris Froome ni kot drugi. V ekipi Israel Start-Up Nation je z naskokom prvi zvezdnik, zato lahko tudi javno pove, kaj si misli.

To je storil v videu, v katerem je na YouTubu predstavil svoje novo kolo. ISN bo dirkal s kolesi Factor, Froome z modelom Ostro VAM, ki je opremljen z diski. Preteklih 11 sezon je Froome preživel na Pinarellih s klasičnimi zavorami, zato so diski zanj novost.

»Po pravici povedano nisem 100-odstotno prepričan v diske in v to, da je njihova uporaba smiselna. Glede njihovega delovanja nimam nobenih pripomb, ne glede na to, ali je cesta suha ali mokra, zavirajo izvrstno in nikoli nimam težav z ustavljanjem,« je začel Froome.

»A po dobrih dveh mesecih uporabe sem našel kar nekaj šibkih točk: konstantno cingljanje in drgnjenje diskov, pregrevanje je problematično, v primeru defekta izgubiš preveč časa, na dolgih spustih pa se zaradi pregrevanja diski krivijo in to prinaša težave. Osebno mislim, da ta tehnologija še ni dovolj dobro razvita za uporabo na cestnih kolesih,« je bil odkrit Froome.

A Britanec se tukaj ni ustavil: »Razdalja med diski in zavornimi čeljustmi je še vedno premajhna, zato prihaja do cingljanja. Eden od batov ponavadi deluje močneje, nikoli nista povsem uravnana, kar spet prinaša težave. Ko je kolo na servisnem stojalu, se vse zdi v najlepšem redu, na cesti pa ponavadi ni tako.«

Froomu ne bo preostalo nič drugega, kot da se sprijazni z napredkom in navadi na diske: »Razumem, da je to smer, ki jo je izbrala kolesarska industrija in tekmovalci se moramo nanjo privaditi in se jo naučiti uporabljati. Če ne uporabljaš diskov, si že v manjšini in slej ko prej se bo nanje vsak moral navaditi.«

Podobno učenje letos čaka tudi Tadeja Pogačarja, ki bo prvič vozil Colnaga z diski, in Primoža Rogliča, ki je dobil novega Cervela, prav tako opremljenega z diski. Zaradi Froomovih komentarjev so se na spletnih omrežjih spet vnele razprave o primernosti diskov za uporabo na cesti in njihovi smiselnosti. Dejstvo pa je, da bo specialke brez diskov tudi za rekreativne kolesarje že čez leto ali dve skorajda nemogoče kupiti.

Da so Froomovi podatki podprti tudi s fiziko, je Peak Torque odlično predstavil v spodnjem videoposnetku, ki tudi laikom razloži težave kolutnih zavor.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ