Froome padel, Bardet odločno napadel, Mollema popustil

Froome padel, Bardet odločno napadel, Mollema popustil
22.07.2016 AVTOR: D. Z.
Tour de France. 19. etapa. Romain Bardet je dobil etapo. Christopher Froome kljub padcu še povečal prednost v skupnem seštevku.

Zahtevne Alpe
19. etapa na dirki po Franciji je potekala v Alpah. Za kolesarji je nova zahtevna preizkušnja s ciljnim vzponom. Kolesarji so morali v 146 kilometrih premagati štiri kategorizirane vzpone. Albertville je gostil začetek etape, cilj pa je bil na 1372 metrih nadmorske višine v kraju Saint Gervais Mont Blanc.

Že takoj po startu so se morali kolesarji povzpeti na 960 metrov visok vzpon Collet deTamie, ki pa ga organizatorji niso kategorizirali. Sledil je spust in leteči cilj. Potem pa vzpon prve kategorije na Col de la Forclaz de Montnin. Po spustu in dobrih 20 kilometrih ravnine so se kolesarji pričeli vzpenjati na vzpon druge kategorije na Col de la Forclaz de Oueige. Po krajšem spustu je sledil najdaljši vzpon dneva.

Takoj od starta napadi
Govorimo o 12,4 km dolgem vzponu ekstra kategorije na Montee de Bisanne. Vrh tega klanca je na 1723 metrih nadmorske višine, povprečni naklon pa znaša 8,2 %. Sledil je sicer spust, a tudi zelo razgiban del. Kolesarji so morali prevoziti tudi odsek iz včerajšnjega kronometra, le da so tokrat vozili v nasprotni smeri. V Domancyu pa se je začel zaključni vzpon.

Gre za vzpon prve kategorije, dolg 9,8 km, povprečni naklon pa znaša 8 %. Sicer pa smo vam traso že predstavili. Zdaj pa potek etape. Že pred startom je bilo jasno, da bomo akcijo videli od vsega začetka, zato so se mnogi kolesarji ogrevali na trenažerjih. In res je prišlo že takoj do napadov. Hitro pa se je tudi izoblikovala večja skupina ubežnikov. Po pričakovanjih sta bila v tej skupini tudi Thomas De Gendt in najboljši na gorskih ciljih Rafal Majka.

Skupina odličnih hribolazcev
Pridružili so se jima še Kišerlovski, Rui Costa, Aleksej Lucenko, Alexis Vuillermoz, Ama ël Moinard, Daniel Navarro, Eduardo Sep úlveda, Emanuel Buchmann, George Bennett, Jarlinson Pantano, Laurens ten Dam, Marcus Burghardt, Michael Matthews, Natnael Berhane, Pierre Rolland, Tony Gallopin, Tony Martin in Vegard Breen.

Vendar pa je v glavnini Astana skrbela za oster ritem in ubežniki niso imeli večjih možnosti za uspeh. Prednost ni nikoli presegla štirih minut. Majka in De Gendt sta pobirala točke na gorskih ciljih in Majka si je zdaj že zagotovil pikčasto majico najboljšega na letošnji dirki. Potem pa je na najtežjem vzponu dneva vendarle prišlo do selekcije in v ospredju sta ostala samo še Rui Costa in Pierre Rolland.

Napad Bardeta
Potem pa je pričelo še deževati in začela se je prava drama. Cesta je bila nadvse spolzka. Prva žrtev je bil ubežnik Pierre Rolland, ki je v levem ovinku zdrsnil in pristal izven cestišča. Dolgo časa se ni pobral in njegovih možnosti za uspeh je bilo konec. V ospredju je ostal samo Rui Costa, ki pa je imel samo minuto in pol prednosti. A tudi v glavnini ni bilo ravno mirno.

Najprej je padel Daniel Navarro, ki je moral tudi odstopiti. Potem pa je imel težave s kolesom Richie Porte, ki je potem s pomočjo ekipe hitro nadomestil 40 sekund zaostanka za skupino z rumeno majico. Padcev pa ni bilo konec. Prav ob koncu spusta je padel Bauke Mollema, ki je že tako s težavo sledil najboljšim. Potem pa je na spustu napadel Romain Bardet, ki je skupaj s Cherelom pokazal izjemno vožnjo.

Froomov padec in menjava kolesa
Bardet si je hitro privozil nekaj prednosti, medtem ko sta se na tleh znašla Chris Froome in Vincenzo Nibali. Froomu je kolo posodil kar Geraint Thomas. Froome je s pomočjo kolegov hitro ujel stik z najresnejšimi kandidati za vrh v skupnem seštevku, medtem ko je povsem popustil Bauke Mollema, ki je tako izpadel iz boja za stopničke v Parizu.

V ospredju je Bardet ujel preostalega ubežnika Ruija Costo. Portugalec mu pri narekovanju ritma ni pomagal, a na vzponu Bardet ni taktiziral in je narekoval oster ritem. Froome se je po padcu hitro pomaknil v ospredje, medtem ko je Diego Rosa narekoval oster ritem. Skupina z rumeno majico je za ubežnikoma pet kilometrov pred ciljem zaostajala za 40 sekund. Narkeovanje ritma pa je v ozadju prevzel Damiano Caruso, ki je pomagal Richieju Portu.

Napadi šele v samem zaključku
Razlika se je v naslednjem kilometru zmanjšala za deset sekund, v skupini okrog rumene majice pa se je naredila že večja selekcija. Predvsem Caruso je bil izjemno močan. Dobre tri kilometre pred ciljem je pospešil Richie Porte, potem pa še Daniel Martin, ki si je privozil nekaj metrov prednosti, medtem ko je popustil sicer tretji v skupnem seštevku Adam Yates.

Selekcija je bila velika. Dva kilometra pred ciljem se je Froome pripeljal ob pomočnika Poelsa in ga nekoliko umiril, tako da si je Bardet hitro privozil 45 sekund naskoka. Sledil pa je napad Porta in Quintane. A neuspešen. Tudi Fabio Aru je poskusil in pri napadu vztrajal. Do velikih razlik pa ni več prišlo. Valverde je uspel pospešiti in tako sta tudi Froome in Porte popustila. Zaključek je bil še najstrmejši in tako je bilo jasno, da bodo kolesarji eden po eden kapljali v cilj.

Bardet do zmage in drugega mesta v skupnem seštevku
Bardet se je veselil zaslužene zmage. Drugi je bil Rodriguez, ki je za Francozom zaostal za 23 sekund. Sledili so Valverde, Meintjes, Quintana, Aru, Martin, Poels in Froome, ki je zaostal za 35 sekund. 52 jih je izgubil Porte. Skupni vrstni red.

Froome ima 4:11 prednosti pred Bardetom in 4:27 pred Quintano. Sledijo Yates, Porte, Aru, Valverde, Meintjes, Martin, Mollema, Rodriguez, Kreuziger, Henao ...Med etapo je odstopil eden izmed junakov letošnje dirke Tom Dumolin, ki je grdo padel in si očitno poškodoval zapestje. Kakšne so poškodbe ni znano, tako še ni jasno, ali bo lahko nastopil na olimpijskih igrah, ki so zanj pomemben cilj sezone.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ