Froome pokazal znake utrujenosti, zmaga ubežniku

Froome pokazal znake utrujenosti, zmaga ubežniku
06.09.2017 AVTOR: D. Z.
Vincenzo Nibali je za tokrat utrujenim Chrisom Froomom zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku. Alberto Contador odločno napadel. Zmaga ubežniku Stefanu Deniflu.

Kolesarji so morali odpeljati nadvse zahtevno 17. etapo. Villadiego je gostil start, cilj pa je bil na vrhu vzpona Los Machucos.

Kolesarji so morali prevoziti 180,5 km in premagati tri kategorizirane vzpone. Najprej vzpon druge kategorije, potem vzpon prve kategorije in še ciljni klanec ekstra kategorije. Po prečkanju vrha je sledil samo še zelo kratek spust. Prvi del etape je bil lažji, po 60 kilometrih dirkanja so se kolesarji spustili, potem pa že začeli prvi pravi vzpon dneva.

Govorimo o vzponu druge kategorije Portillo de Lunada (dolžina 8,3 km, povprečni naklon 5,7 %). Na 1350 metrov nadmorske višine so kolesarji prišli po 107 kilometrih dirkanja. Sledil je dolg spust in po dobrih 150 kilometrih vzpon prve kategorije Puerto de Alisas (dolžina 10 km, povprečni naklon 6 %) na 675 metrih nadmorske višine. Po krajšem spustu pa še zadnji vzpon ekstra kategorije na 880 metrov nadmorske višine. Vzpon je dolg dobrih šest kilometrov, predvsem prvi del je nadvse strm z dvema 26 odstotnima odsekoma.

Etapo je v rdeči majici začel Christopher Froome, ki je po včeraj izjemno odpeljanem kronometru imel že skoraj dve minuti prednosti pred Vincenzom Nibalijem. V začetnih kilometrih je padel Matej Mohorič, tako da je moral poiskati zdravniško pomoč, medtem ko je v ospredju že prihajalo do napadov. Po dobrih petih kilometrih so se v ospredju znašli Alessandro De Marchi (BMC), Stefan Denifl (Aqua Blue), Dani Moreno (Movistar) in Magnus Cort (Orica Scott). 15 kilometrov kasneje sta se jim pridružila še Julian Alaphilippe in najboljši na gorskih ciljih Davide Villella.

Ob vznožju prvega kategoriziranega vzpona so imeli ubežniki dobrih devet minut prednosti pred glavnino, v kateri so ritem narekovali kolesarji Skyja. Ko so na vzponu v glavnini ritem pričeli narekovati kolesarji Astane, se je razlika hitro zmanjšala na dobrih pet minut. Pod vrhom vzpona je pričelo deževati, tudi megla se je spustila, tako da je bila vidljivost zelo slaba. Villella je na vrhu osvojil največ točk, glavnina pa je za njim zaostajala za vsega 3:33. Še vedno so ritem narekovali kolesarji Astane.

Zaradi slabe vidljivost je nastala prava zmeda, med najboljšimi je spust poskušal izkoristiti Nibali, ki je krepko pospešil. V ospredju so na koncu spusta ostali Moreno, de Marchi, Denifl, Alaphilippe in Cort. Na odseku pred začetkom naslednjega vzpona so v glavnini pobudo imeli kolesarji Orice Scotta in Bahraina Meride. Razlika se je zmanjšala na 2:50. 23 kilometrov pred ciljem sta skupaj napadla Esteban Chaves in Adam Yates. Sledili so novi napadi, a Sky je imel vse pod nadzorom. Na vzponu do večjih pretresov ni prišlo in vsi so se osredotočili na zaključni, 7,2 km dolg vzpon s povprečnim naklonom 8,7 %.

Glavnina je ob vznožju Machucosa zaostajala za minuto in pol. Ubežniki so se že na prvem strmem odseku povsem razbili in pet kilometrov pred ciljem je Denifl pokazal, da ima največ moči. Do tam mu je lahko sledil le še Moreno, ki pa je moral popustiti. Denifl je nadaljeval v svojem ritmu, a cilj je bil še zelo oddaljen. Še posebej, ker je v ozadju šest kilometrov pred ciljem napadel Lopez, na njegov napad pa je zmogel odgovoriti samo Alberto Contador. Contador je nadaljeval v samostojni vožnji, medtem ko se je v težavah znašel vodilni Froome.

To so poskušali izkoristiti tudi Nibali, Zakarin in Kelderman. Contador je povečal prednost in se hitro bližal tudi Deniflu. Kilometer pred ciljem je imel še 23 sekund prednosti, kar je bilo dovolj. Denifl se je veselil prestižne zmage, prve na Vuelti za moštvo Aqua Blue. Contador je na koncu za njim zaostal za 28 sekund. Četverica Lopez, Nibali, Zakarin in Majka so zaostali za 1:04. Potem se je začelo čakanje na Frooma. Pred njim so prišli še Woods, Moreno, Kelderman, De la Cruz, Kruijswijk in Haig.

Potem pa Nieve, ki je vseskozi narekoval ritem za utrujenega Frooma. Zaostala sta za 1:46, tako da Froome vseeno ni izgubil preveč časa. Najboljši Slovenec je bil Matej Mohorič na 50. mestu. In skupni seštevek? Froome še vedno vodi, a ima pred Nibalijem 1:16 prednosti. Tretji je Kelderman z 2:13 zaostanka. Sledijo Zakarin, Contador, Lopey, Woods, Poels, Aru, De la Cruz, Kruijswijk, Chaves, Van Garderen, Meintjes in Nieve.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ