Froome povečal prednost, Špilak brani zmago na Švici

Froome povečal prednost, Špilak brani zmago na Švici
11.06.2016 AVTOR: D. Z.
6. etapo na dirki Criterium du Dauphine je dobil Thibaut Pinot. Chris Froome spet premagal Alberta Contadorja. Začela se je dirka po Švici. Prolog Fabianu Cancellari, Simon Špilak brani zmago.

CRITERIUM DU DAUPHINE
Kratka etapa in pet vzponov

141 kilometrov in pet kategoriziranih vzponov. Tako bi lahko na hitro opisali traso šeste etape na dirki Criterium du Dauphine. Šlo je za novo zahtevno prezikušnjo. Kmalu po startu so morali kolesarji premagati dva kategorizirana vzpona.

Najprej so na 17 km prišli na vrh vzpona prve kategorije Col de Champ Laurent. Sledil je krajši spust in na 24 km vrh vzpona druge kategorije Col du Granc Cucheron. Po prihodu v mesto Chambre se bodo kolesarji pričeli vzpenjati proti vrhu vzpona ekstra kategorije Col de la Madeleine. Vrh leži na 1992 metrih nadmorske višine, kolesarji pa so tja prišli po prevoženih 70 kilometrih. Sledil je dolg spust do Mootiersa in klanec proti vrhu 1028 metrov visokega vzpona prve kategorije Montee de Frasses.

Najprej 27 ubežnikov
Po skoraj 130 prevoženih kilometrih pa še ciljni vzpon do 1454 metrov visokega Meribela. Poleg končnega cilja je bil to tudi gorski cilj prve kategorije. Start je gostil La Rochette. Na startu sta bila oba Slovenca Luka Pibernik in Borut Božič. V rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku se je vozil Chris Froome. Takoj po startu je prišlo do napadov in kmalu se je izoblikovala skupina 27 ubežnikov.

Skupino so sestavljali naslednji kolesarji: Ben Hermans (BMC), Kišerlovski, Roman Kreuziger (Tinkoff), Thibaut Pinot, Jeremy Roy (FDJ), Laurens De Plus, Tony Martin (Etixx-Quick Step), Grivko, Sanchez (Astana), Bakelants, Mika ël Chérel, Ben Gastauer (AG2R-La Mondiale), Daryl Impey (Orica-GreenEdge), Jurgen Van den Broeck (Katjuša), Tony Gallopin, Louis Vervaeke (Lotto-Soudal), Serge Pauwels, Daniel Teklehaimanot (Dimension Data), Marc Soler (Movistar), Thomas Voeckler, Perrig Quemeneur, Romain Sicard (Direct Energie), George Bennett (LottoNL-Jumbo), Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert), Cesare Benedetti, Patrick Konrad (Bora-Argon 18), Tsgabu Grmay (Lampre-Merida).

Contador z napadi začel zgodaj
Na prvih dveh gorskih ciljih je bil najboljši Teklehaimanot, ki je branil majico najboljšega v seštevku gorskih ciljev. Na najtežjem vzponu pa je popustil. Prav na Madeleine so se prebudili tudi faovriti. Alberto Contador je skupaj s Jesperjem Hansenom, Fabiom Arujem, Joaquimom Rodriguezom, Dayerjem Quintano in Bjornom Thuraujem ostro napadel.

A tudi Contador je popustil, potem ko so v ozadju kolesarji Skya združili moči in stopnjevali ritem. Za Frooma tako ni bilo nobene nevarnosti. Contador je znova napadel dva kilometra pod vrhom vzpona, vendar pa je bil tudi ta napad neuspešen. Med ubežniki je najvišjo točko etape prvi prečkal Thibaut Pinot, na spustu pa sta ga prehitela Cherel in Vervaeke. Froome in Contador sta vrh prečkala skupaj, za Pinotom pa sta zaostaja za eno minuto in 20 sekund.

Napadalni Bardet v lovu za rumeno majico
Na spustu se je okrog Frooma zbrala skupina slabih 20 kolesarjev, medtem ko je kmalu popustil Fabio Aru, ki očitno le ni v pravi formi. Zaključni vzpon je v ospredju začelo deset ubežnikov. Kar štirje so bili člani Ag2 La Mondiale. Ti so poskrbeli, da so zaključni vzpon ubežniki začeli s tremi minutami naskoka. Tudi Bardet je bil v tej supini, ki je tako vozil v virtualni rumeni majici.

Deset kilometrov pred ciljem je ostro napadel, sledil pa mu je lahko le Thibaut Pinot. Skupaj sta nadaljevala proti cilju. Bardet pa je opravil večino dela pri narekovanju ritma. V ozadju so kolesarji Skya stopnjevali ritem, svoje delo so odlično opravili predvsem Poels, Henao in Landa. V ospredju je Bardet spet napadel tri kilometre pred ciljem. Poskusil je večkrat, a Pinot ni popuščal, a je zaradi napadov zavrnil sodelovanje pri narekovanju ritma.

Pinot dobil sprint, Froome spet premagal Contadorja
Raje se je oredotočil na etapno zmago. Sledil je sprint, ki ga je dobil Pinot. Bardet je bil drugi in je lahko čakal na razplet med najboljšimi v skupnem seštevku. Še vedno se mu je nasmihala rumena majica. V ozadju pa je prvi pravi napad izvedel Daniel Martin, ki je pri tem napadu vztrajal. Sledil mu je lahko le Christopher Froome, medtem ko so Contador, Porte, Alaphilippe, Yates … popustili.

Martin je bil tretji, zaostal pa je za minuto in štiri sekunde. 1:07 je izgubil Froome. Peti je bil Meintjes, šesti pa Contador. Oba sta zaostala za minuto in 15 sekund. Sledili so Rosa, Yates, Alaphilippe, Porte … Borut Božič je odstopil. V skupnem seštevku je Froome obdržal vodstvo. Zdaj ima 21 sekund naskoka pred Portom in Bardetom. Sledijo Martin, Contador, Alaphilippe, Yates, Rosa, Meintjes, Pinot … Luka Pibernik je 83.

Tudi za preostale majice se obeta hud boj
Izjemen boj se odvija tudi za belo majico najboljšega mladega kolesarja. Alaphilippe ima šest sekund prednosti pred Yatesom in 39 pred Meintjesom. Na gorskih ciljih sta Pinot in Teklehaimanot zbrala vsak po 37 točk. Po točkah pa dan pred koncem vozi Boasson Hagen, ki ima deset točk več kot Alaphilippe.

Sedma etapa in obenem tudi zadnja pa vsekakor ne bo lahka. Govorimo o 151 km dolgi preizkušnje od Le Ponta do Superdevoluyja. Kolesarji bodo morali premagati šest kategorizianih vzponov. Enega četrte kategorije, dva tretje kategorije, enega druge in dva prve kategorije. Cilj bo na 1502 metra visokem vzponu druge kategorije.

DIRKA PO ŠVICI
Špilak brani zmago

Začela se je tudi nadvse zahtevna etapna dirka, že 80. dirka po Švici. Lani je to preizkušnjo na izjemen način dobil Simon Špilak, ki je na startu tudi letos. Poleg njega sta na dirki tudi Jan Polanc in Kristijan Koren. Dirka se je začela s prologom v mestu Baar. Vožnja na čas je bila dolga 6,4 km.

Po pričakovanjih je s tem preizkusom najbolje opravil domačin Fabian Cancellara, ki je progo prevozil v sedmih minutah in 38 sekundah. Bil je sekundo hitrejši od Jurgena Roelandtsa in dve sekundi hitrejši od Luka Durbridga. Najboljši Slovenec je bil Kristijan Koren, ki je z zaostankom 30 sekund zasedel 59. mesto. Simon Špilak je bil sekundo počasnejši, kar je bilo dovolj za 64. mesto. Jan Polanc je bil 138.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ