Froome razkriva podrobnosti z letošnjega Toura

Froome razkriva podrobnosti z letošnjega Toura
18.11.2012 AVTOR: D. Z.
Chris Froome je na svoji uradni spletni strani priznal, da ima dovolj vprašanj o tem, ali bi na dirki po Franciji lahko premagal klubskega kolego Bradleyja Wigginsa.

Za ekipo neverjetno uspešen Tour
"Tour je bil za našo ekipo neverjetno uspešen. Oblekli smo rumeno majico, in ne samo to, dobili smo šest etap in bili še drugi v skupnem seštevku," je svoj blog začel 27-letni član Skyja. Prav Froome je bil na koncu drugi, za kapetanom pa je zaostal za tri minute in 21 sekund. Večji del zaostanka si je nabral v obeh daljših vožnjah na čas in v eni izmed ravninskih etap, ko je zaradi predrte zračnice zaostal za vodilnimi.

Na vzponih pa je bil prepričljivo boljši od svojega kapetana, a je moral Wigginsa - razen v etapi do Planche des Belles Filles, ko je najprej narekoval oster ritem, potem pa na vrhu vzpona še odsprintal vse najboljše - velikokrat čakati. To je bilo očitno predvsem ob dveh priložnostih.

Nisem hotel obleči rumene majice
"Kdo ve? Zakaj pa se ne bi vprašali, če bi Mick Rogers zmagal, če bi mu pomagali. Moja naloga ob odhodu na Tour je bila, da nudim podporo in da sem nekakšna rezerva, če bi se Wigginsu karkoli zgodilo. Ko sem napadel na vzponu na La Toussuire, sem to storil, da sem Wigginsu pomagal do vodilne skupine s favoriti, kjer je bil tudi Nibali. Ta je bil naš glavni konkurent. To ni bil poskus, da bi se otresel Wigginsa in poskušal obleči rumeno majico," je pojasnil Froome.

Dodal je še, da je menil, da je bila to zgolj lepa priložnost za to, da bi pridobil pomembne sekunde proti Cadelu Evansu, ki je takrat že popustil: "Ko pa sem po radijski postaji slišal, da je Wiggins v težavah, sem to idejo takoj opustil in sem raje Wigginsa pospremil do cilja."

Peyragudes: Wiggins mi je dejal, da nima smisla
Drugič so Froomea ustavili prav v zadnji gorski etapi, ko so se kolesarji na koncu morali povzpeti še na Peyragudes. Alejandro Valverde je bil po dolgem pobegu v zaključku že povsem brez moči, a je uspel zadržati prednost pred hitrimi zasledovalci. Španec se je veselil težko prigarane zmage, v ozadju pa je bilo očitno, kako Froome pomaga Wigginsu, medtem ko so vsi preostali kandidati za visoke uvrstitve že popustili. Tako bi Froome lahko poskušal napasti in se odpeljati ter ujeti Valverdeja. A takrat se je med prenosom dirke lepo videlo, da mu je tudi Wiggins nekaj dejal in da je Froome popustil.

"Takrat sem bil nekoliko razočaran. Vseh, ki bi naju lahko ogrozili, sva se že otresla, sam pa sem čutil, da imam dovolj močne noge, da ujamem Valverdeja. Wigginsa sem vprašal, če lahko grem, rekel pa mi je, da bi to bilo nesmiselno. Prek radijske postaje mi je Sean Yates dejal, naj ostanem do cilja ostanem ob Wigginsu. Če bi takrat pritisnil na polno, ne bi ogrozil rumene majice," je zdaj pojasnil Froome.

Samo po etapno zmago
Froome je še dodal: "Napadel bi z namenom, da dobim še drugo etapo. Če bi le dobil zeleno luč. Kljub temu nimam grenkega priokusa, saj vem, da bom imel v prihodnosti še veliko priložnosti." Froome je v nadaljevanju še poudaril, da je v kolesarstvu ekipa še kako pomembna in da je ponosen na to, da je bil tako del zmagovalnega moštva, kot da je dobil etapo.

"Ta Tour je potrditev, da rezultat na lanski Vuelti ni bil zgolj naključje in da misel na to, da lahko dobi eno izmed največjih tritedenskih dirk niso zgolj sanje." In očitno bo v letu 2013 dobil priložnost, da bo prav na dirki po Franciji nastopil kot kapetan, saj naj bi Bradley Wiggins vse stavil na italijanski Giro.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ