Froome, Sagan, Kittel ... proti sumo borcem (video)

Froome, Sagan, Kittel ... proti sumo borcem (video)
26.10.2013 AVTOR: D. Z.
Nekateri zvezdniki letošnje sezone so se v teh dneh mudili na Japonskem, kjer je agencija ASO organizirala kriterij.

Agencija ASO je med drugim zadolžena za organizacijo dirke po Franciji, zato ni čudno, da so na kriteriju na Japonskem nastopali nekateri protagonisti z letošnjega Toura. Me drugimi moramo omeniti Christopherja Frooma, Petra Sagana, Christopha Riblona, Ruija Costo in Marcela Kittla.

Predsednik agencija ASO Jean Etienne Amaury je prireditev označil za nekakšno povezovanje japonske in francoske kulture. Kriterij je potekal v mestu Saitama City, ki je od Tokia oddaljeno okrog 20 kilometrov. Krog je bil dolg 2,6 km, kolesarji pa so ga morali premagati kar dvajsetkrat.

Kolesarji so lahko nosili majice, ki so jih osvojili na Touru, tako da je Froome vozil v rumeni majici, Sagan pa v zeleni. Na startu se je zbralo 32 kolesarjev iz ekip Sky, Movistar, Ag2r La Mondiale, Cannondale, Orica GreenEdge, Europcar, FDJ.fr in Argos Shimano. Dirko so označili za nekakšno 22. etapo Toura.

Ob cestah naj bi kolesarje vzpobujalo kar okrog dvesto tisoč gledalcev. Dan pred kriterijem so tudi kolesarji občutili potres, na dirki pa so na letečih ciljih blesteli predvsem domači kolesarji. V zaključku, štiri kroge pred koncem je Beppu, medtem ko se je v lov podal Alejandro Valverde.

V zaključku pa pričakovan razplet. Kar nekako skrivnostno so se v ospredju znašli zmagovalec Toura Christopher Froome, nosilec zelene majice Peter Sagan in svetovni prvak Rui Costa. V zadnjem kilometru se je zmagi naproti odpeljal Froome. Drugi je bil Sagan, tretji pa Costa.

»Neverjetno, koliko ljudi tukaj podpira kolesarje. Dirkati tukaj v rumeni majici je zame posebna čast, « je dejal Froome. A še kako zanimivo je bilo v dneh pred kriterijem. Nekateri kolesarji so se – seveda zgolj zaradi spektakla – pomerili z mladim sumo borcem.

Tradicionalno obleko so nataknili kar čez kolesarske hlače, v tej disciplini pa so se pomerili Froome, Costa, Riblon, Sagan in Kittel. Predvsem zadnja dva sta bila še kako bojevita. Kako jim je zares šlo, pa se ne ve.

»Mogoče bi jih morali pripeljati na naše priprave na Tenerife in tam spoznati, kako bi se odrezali na kolesih. Bil sem presenečen nad tem, kako zelo gibljivi so, « je dejal Froome. Prav nekaj sekund borb si lahko ogledate v priloženih posnetkih.

Christopher Froome
 
Peter Sagan, 1. del
 

Peter Sagan, 2. del


Marcel Kittel, 1. del
 

Marcel Kittel, 2. del
 

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ