Froome spet najboljši v Franciji ... Tour pa vse bližje!

Froome spet najboljši v Franciji ... Tour pa vse bližje!
12.06.2016 AVTOR: D. Z.
Christopher Froome je spet dobil pripravljalno dirko za Tour de France. Seveda govorimo o dirki Criterium du Dauphine. Tretja zmaga za Frooma.

Tretja
68. dirka Criterium du Dauphine se je končala s sedmo etapo. To je bila že tretja zahtevnejša etapa zapored. Tokrat so kolesarji začeli v Le Pontu in po 151 kilometrih prišli na cilj v Superdevoluy. Dva vzpona prve kategorije, dva tretje kategorije, po eden pa druge in četrte kategorije.

Kolesarji so se pričeli vzpenjati že takoj po startu in na 13 kilometru je bil vrh vzpona druge kategorije. Po 33 kilometrih pa že vrh vzpon tretje kategorije. Vrh vzpona četrte kategorije je bil po prevoženih 83 kilometrih. Sledil je spust in deset kilometrov dolg klanec do vrha prvokategornika Col de Moissiere, ki leži na 1573 metrih nadmorske višine. Po spustu in daljšem ravninskem delu so kolesarji po 140 kilometrih prišli na vrh 1664 metrov visokega vzpona Col du Noyer.

20 kolesarjev v begu
Gre za vzpon prve kategorije. Sledil je samo še spust in krajši vzpon do cilja. Tam so podelili še točke za vzpon tretje kategorije. Zdaj pa h dirki. Christopher Froome je pred startom nosil rumeno majico, potem ko je bil v zadnjih dveh gorskih etapaha nadvse prepričljiv. Na startu je bil tudi Luka Pibernik, ki je v etapi zasedel 51. mesto. Tokrat se je po startu v ospredju sestavila skupina 20 kolesarjev.

Sestavljali so jo Jér émy Roy (FDJ), Aleksej Lucenko (Astana), Ben Gastauer (AG2R-La Mondiale), Daryl Impey (Orica-GreenEdge), Jurgen Van den Broeck (Katjuša), Tony Gallopin, Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Ryder Hesjedal (Trek-Segafredo), Nelson Oliveira (Movistar), Romain Sicard (Direct Energie), Jack Bauer, Tom-Jelte Slagter (Cannondale), Jér ôme Coppel (IAM Cycling), Bartosz Huzarski, Paul Voss (Bora-Argon 18), Tsgabu Grmay (Lampre-Merida) in Stephen Cummings (Dimension Data).

Cummings bežal 50 km
V prvem delu je točke na gorskih ciljih pobiral Daniel Teklehaimanot, ki si je tako drugo leto zapord zagotovil pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih. Že 50 kilometrov pred ciljem pa je prišlo do odločilne poteze. Vsaj, kar se etapne zmage tiče. Cummings je ostro napadel. Najprej je vozi l v nasprotnem vetru, potem pa je na Col de Moissiere še povečal prednost pred prvimi zasledovalci. Britanec je nadaljeval v samostojni akciji.

Pod zadnjim, krajšim vzponom je imel skoraj tri minute naskoka pred najboljšimi, kar je bilo dovolj, da se je lahko veselil zaslužene zmage. Že tretje na World Tour dirkah letos. Prav vse je dosegel po zaslugi pobega. »Zmagati je vse težje. Vendar sem čutil, da moram nekaj poskusiti. Ta dan sem imel v mislih že pred dirko. Menil sem, da bi bil pobeg pač dober tretning za Tour de France. Vedel pa sem tudi, da prav veliko kolesarjev ne bo ostalo in da se bodo favoriti v ozadju spogledovali, « je dejal član moštva Dimension Data.

Contadorjevi neuspešni napadi in izjemni Daniel Martin
Kaj pa glavnina z najboljšimi? Alberto Contador je večkrat ostro napadel na vzponu prve kategorije Col du Noyer. A Froome je imel vedno pripravljen odgovor. Na vrh pa so v ospredju prišli le redki. Le Bardet, Contador, Froome in Porte. Sledil je spust. Potem pa so jih iz ozadja še nekateri ujeli. A Froome je bil še vedno osameljen. Na spustu pa so ga potem ujeli kar trije klubski kolegi.

In Sky je bil spet najmočnejša ekipa z največ predstavniki. Poels, Henao in Landa so spet opravili ogromno dela pri narekovanju ritma na zaključni vzpon. Preostali sploh niso poskušali napasti. Vse do samega zaključka. Tam je napadel Daniel Martin, ki s svojim pospeševanjem vedno naredi razliko. Tudi tokrat jo je. Sledil mu je lahko le Romain Bardet. Skoraj štiri minute za zmagovalcem je boj za drugo mesto dobil Martin, Bardet pa je bil tretji. Sledili so Poels, Yates, Alaphilippe, Rosa, Meintjes, Porte, Froome, Contador, Henao …

Froome še tretjič najboljši
Chris Froome je ponovil lansko zmago in tako potrdil, da je pred Tourom spet odlični pripravljen. »Veliko zadovoljstvo je, če to dirko dobiš že tretjič. Zame je to pomemben trenutek, če tukaj zmagam. Pred Tourom je to pomembno za samozavest, pa čeprav nas do Toura čaka še nekaj dela, « je dejal Froome.

Zanimivo. Dirko je dobil tretjič. Predtem leta 2013 in lani. Obakrat je potem dobil tudi Tour de France. Pred njim je dirko dvakrat dobil njegov nekdanji klubski kolega Bradley Wiggins, ki je leta 2012 kasneje dobil tudi Tour de France. Na drugo mesto se je po včerajšnjem pobegu in današnji dobri vožnji prebil Romain Bardet, ki je za Froomom zaostal za 12 sekund. Sedem sekunde več je izgubil Daniel Martin, ki je z odra za zmagovalce prav v zadnji etapi izpodrinil Richieja Porta.

Napeto tudi v boju za preostale majice
Porte je z 21 sekundami zaostanka zasedel četrto mesto. Sledijo Alberto Contador, Julian Alaphilippe, Adam Yates, Diego Rosa, Louis Meintjes, Pierre Rolland … Luka Pibernik je dirko končal na 61. mestu. Nadvse napeto je bilo tudi v boju za preostale majice. Majico po točkah je s skrajnimi močmi ubranil Edvald Boasson Hagen.

Na koncu je zbral 59 točk, medtem ko se mu je povsem približal Julian Alaphilippe, ki jih je zbral zgolj pet manj. Se je pa mladi Francoz zadovoljil z belo majico najboljšega mladega kolesarja. Tu smo videli izjemen troboj in pred zadnjim vzponom je bil v najslabšem položaju prav Alaphilippe, ki je vodilne ujel šele s pomočjo treh kolesarjev Skya, ki so ravno tako lovili Frooma, da bi mu potem nudili pomoč. To je rešilo Alaphilippa.

Alaphilippe do bele majice
Na zadnjem vzponu pa je pokazal mojstrstvo, saj mu je krajši vzpon ustrezal. Tako se je lahko veselil zmage med mladimi. Drugega Adama Yatesa je premagal za vsega šest sekund. Tretji Louis Meintjes pa je za njim zaostal za 39 sekund. Prav vsi so bili med najboljšimi desetimi v skupnem seštevku.

Daniel Teklehaimanot je s sedmimi osvojenimi točkami v zadnji etapi prišel do pikčaste majice najboljšega na gorskih ciljih. Ponovil je lanski uspeh. Drugega Tsgabuja Grmayja je ugnal za pet točk, tretjie Thibauta Pinota, s katerim sta bila pred začetkom zadnje etape izenačena, pa za sedem. Med ekipami se je prepričljive zmage veselil Sky. Drugi je bil BMC Racing, tretji pa Ag2R La Mondiale.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ