Froome spet napadel, tokrat močnejši Aru

Froome spet napadel, tokrat močnejši Aru
11.09.2014 AVTOR: D. Z.
Fabio Aru je dobil 18. etapo na dirki po Španiji. Alberto Contador ostaja v rdeči majici, medtem ko je Christopher Froome napredoval na skupno drugo mesto.

18. etapa na dirki po Španiji je bila spet nadvse zanimiva in spet smo bili priča izjemnemu boju najboljših. Alberto Contador sicer ostaja trdno v vodstvu, a tokrat sploh prvič na dirki ni reagiral na napad Christopherja Frooma. A lepo po vrsti.

Za kolesarji je etapa, ki je kolesarje vodila od A Estrade do Monte Castrova en Meisa. Govorimo o 157 km dolgi preizkušnji. Predvsem zaključek je bil spet nadvse zanimiv, saj so morali kolesarji premagati dva vzpona druge kategorije. Najprej so se po 133 kilometrih povzpeli na 515 metrov visoki Alto Monte Castrove.

Sledil je spust in kolesarji so se spet povzpeli na vzpon Alto Monte Castrove. Na vrhu pa so imeli samo še kilometer do cilja. Tudi tokrat so svoje priložnosti iskali ubežniki. Etapo so zaznamovali Johan Le Bon, Hubert Dupont in najboljši na v seštevku točk na gorskih ciljih Luis Leon Sanchez. Zadnji se je predal Sanchez, potem ko je bil prvi na prvem kategoriziranem vzponu.

Zato, da je bil Španec ujet, so poskrbeli predvsem kolesarji Movistarja in kasneje Skya, ki so tudi ob vznožju zadnjega vzpona narekovali oster ritem. Hitro se je za napad odločil Le Mevel. Dvakrat je poskusil tudi Warren Barguil. Pet kilometrov pred ciljem mu je sledil Jerome Coppel, ki je potem nadaljeval v samostojni vožnji.

Ko je imel deset sekund prednosti je manj kot štiri kilometre pred ciljem napadel Fabio Aru. Italijan je izvedel izjemen napad in takoj je postalo jasno, da ima lepe možnosti za zmago. Coppela je takoj ujel in ga tudi prehitel. Favoriti, kot so Contador, Valverde, Rodriguez in Froome pa so se med sabo bolj spogledovali in zgolj poskušali s posameznimi napadi.

Predvsem Rodriguez je bil zelo aktiven, a vseskozi sta mu sledila Contador in Valverde, metem ko se je zdelo, da Froome s težavo odgovarja na te napade. Potem pa je 2,5 km pred ciljem odločno napadel prav Froome in na njegov napad ni nihče našel odgovora. Britanec je hitro ujel Aruja in skupaj sta nadaljevala proti cilju.

V ozadju je ritem narekoval predvsem Valverde, sledila pa sta mu samo Contador in Rodriguez. Kasneje pa so vsi trije hitro našli skupni jezik, tako da si Froome in Aru nista mogla privoziti večje prednosti.

V sprintu se je zmage, že druge na letošnji dirki, veselil mladi Aru. Froome je bil drugi, skupina Valverde, Rodriguez in Contador pa je zaostala za 13 sekund. Tretje mesto je zasedel Valverde. Kljub temu ima Contador še vedno 1:19 sekund prednosti pred Froomom, ki je v boju za drugo mesto prehitel Valverdeja.

Dirka po Španiji, 18. etapa
1. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 3:47:17
2. Christopher Froome (VB) Team Sky 0:01
3. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 0:13
4. Joaqu ím Rodr íguez Oliver (Špa) Team Katjuša
5. Alberto Contador Velasco (Špa) Tinkoff-Saxo
6. Samuel Sánchez Gonzalez (Špa) BMC Racing Team 0:17
7. Daniel Navarro Garcia (Špa) Cofidis, Solutions Credits 0:33
8. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Team Katjuša 0:48
9. Damiano Caruso (Ita) Cannondale
10. Warren Barguil (Fra) Team Giant-Shimano

Dirka po Španiji, skupni vrstni red
1. Alberto Contador Velasco (Špa) Tinkoff-Saxo 71:38:37
2. Christopher Froome (VB) Team Sky 1:19
3. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 1:32
4. Joaqu ím Rodr íguez Oliver (Špa) Team Katjuša 2:29
5. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 3:15
6. Daniel Martin (Irl) Garmin Sharp 6:52
7. Samuel Sánchez Gonzalez (Špa) BMC Racing Team 6:59
8. Warren Barguil (Fra) Team Giant-Shimano 9:12
9. Daniel Navarro Garcia (Špa) Cofidis, Solutions Credits 9:44
10. Damiano Caruso (Ita) Cannondale 9:45
11. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Team Katjuša 12:49
12. Mikel Nieve Ituralde (Špa) Team Sky 14:15
13. Romain Sicard (Fra) Team Europcar 18:15
14. Wilco Kelderman (Niz) Belkin Pro Cycling Team 20:05
15. Giampaolo Caruso (Ita) Team Katjuša 21:55

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ