Froome spet odgovoril na vse napade ... mladi Lopez do zmage

Froome spet odgovoril na vse napade ... mladi Lopez do zmage
30.08.2017 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Španiji nov preizkus za rdečo majico. Chris Froome povečal prednost, do zmage Miguel Angel Lopez.

Na dirki po Španiji je za kolesarji 11. etapa. Kolesarji so se prvič podali na nekoliko daljši ciljni vzpon. Prvič na letošnji Vuelti so tudi prečkali nadmorsko višino dva tisoč metrov.

Lorca je gostila start, cilj pa je bil na vrhu Calar Alta. Etapa je bila dolga 187 kilometrov. Prvi del etape je bil lažji, potem pa so se kolesarji postopoma pričeli vzpenjati. Po dobrih 140 kilometrih se je začel vzpon prve kategorije Alto de Velefique. Vrh na 1800 metrih nadmorske višine so kolesarji dosegli po 157 kilometrih dirkanja.

Sledil je 15 kilometrov dolg spust in še 15 kilometrov dolg ciljni vzpon na 2120 metrov nadmorske višine. V rdeči majici je etapo začel Christopher Froome, ki je iz dneva v dan v bolj prepričljivem vodstvu. Na startu so še vedno bili tudi vsi trije Slovenci: Matej Mohorič, Jan Polanc in Domen Novak. Takoj po startu je prišlo do napadov in po 40 kilometrih poskusov je pobeg uspel skupini 14 kolesarjev. Spet je bil v akciji tudi Matej Mohorič. Kolesarju moštva UAE Team Emirates pa so se pridružili še:

Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Bob Jungels (Quick-Step Floors). Alessandro De Marchi (BMC), Antonio Pedrero (Movistar), Lennard Hofstede (Sunweb), Simon Clarke (Cannondale-Drapac), Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo), Sander Arm ée (Lotto Soudal), Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Igor Anton (Dimension Data), David Arroyo (Caja Rural-Seguros RGA), Conor Dunne (Aqua Blue Sport) in Aldemar Reyes (Manzana Postobon). Na polovici etape so imeli ubežniki dobrih pet minut prednosti, potem pa so v glavnini pospešili kolesarji Skyja.

Na pomoč so jim priskočili še člani Orice Scotta, tako da je glavnina do vznožja prvega izmed dveh vzponov razliko zmanjšala na dve minuti in pol. Med ubežniki je bil najbolj aktiven Romain Bardet, ki v skupnem seštevku Froomu seveda ni nevaren, zato pa je iz dneva v dan močnejši. Iz glavnine je prvi napadel Simon Yates. Vrh vzpona prve kategorije so skupaj prečkali Bardet, Visconti ter Atapuma in Simon Yates, ki sta se ubežnikoma uspela pridružiti. Na zavitem spustu so si privozili dobri dve minuti naskoka pred glavnino.

13 kilometrov pred ciljem sta v ospredju vztrajala samo še Bardet in Atapuma, medtem ko so zelo majhni skupini zasledovalcev ritem narekovali kolesarji Skyja in Bahraina Meride. 11 kilometrov pred ciljem pa prvi pravi napad. Alberto Contador je pospešil, takoj mu je sledil Vincenzo Nibali. Preostali so se hitro odzvali, a napad je pustil posledice. Chris Froome je bil sicer prepričljiv, so se pa v hudih težavah znašli Chaves, Roche in Aru. Ko je Franco Pellizotti še stopnjeval ritem, so najboljši preostala ubežnika sedem kilometrov pred ciljem tudi ujeli. Froomu je takrat ob strani stal samo še Mikel Nieve, ki pa je spet opravljal odlično delo.

Dolgo se je zdelo, da je Froome v rahlih težavah in dobra dva kilometra pred ciljem je to poskušal spet izkoristiti Vincenzo Nibali. Italijan je pri napadu sicer vztrajal, a prav velike razlike ni mogel narediti. Potem pa je pospešil mladi, komaj 23-letni Miguel Angel Lopez. Kolumbijec v dresu Astane je bil bolj prepričljiv in takrat se je odzval tudi Froome, ki je Lopeza skorajda ujel. A vendarle mu to ni uspelo. Lopez je nadaljeval sam proti cilju in se je kljub številnih poškodobam, ki ga praktično vsako leto pestijo tokrat veselil prestižne zmage. 14 sekund za njim je boj za drugo mesto dobil Froome, ki je ciljno črto prečkal z istim časom kot tretji Nibali in četrti Wilco Kelderman.

Sledila je skupina štirih kolesarjev, ki je zaostala za 31 sekund. Tu so bili Bardet, Contador, Zakarin in Nieve. Skoraj tri minute in pol je izgubil Van Garderen, več kot štiri pa Roche. Matej Mohorič je bil kot najboljši Slovenec 43. Chris Froome ima zdaj že 1:19 prednosti pred najbljižjim zasledovalcem. To je po novem Vincenzo Nibali. Tretji Esteban Chaves zaostaja že za 2:33. Zelo blizu so še De la Cruz, Kelderman, Zakarin in Aru. Vsi zaostajajo za manj kot tri minute za Froomom. Sledijo še Woods, Contador, Lopez, Roche, Van Garderen, Poels, oomen in Kruijswijk. Najboljši Slovenec Jan Polanc je 32.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ