Froome v težave spravil Contadorja, Rodriguezu etapa (foto in video)

Froome v težave spravil Contadorja, Rodriguezu etapa (foto in video)
23.08.2012 AVTOR: D. Z.
Šesto etapo na dirki po Španiji je dobil vodilni Joaquim Rodriguez, medtem ko je 18 dragocenih sekund izgubil Alberto Contador. Koren in Bole v Italiji med najboljšimi.

Skupni vrstni red na dirki po Španiji
1. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša Team 21:45:06
2. Christopher Froome (VB) Sky Procycling +0:10
3. Alberto Contador Velasco (Špa) Saxo Bank - Tinkoff Bank 0:35
4. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling 0:43
5. Robert Gesink (Niz) Rabobank Cycling Team 0:53
6. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 0:54
7. Nicolas Roche (Irs) AG2R La Mondiale 1:04
8. Bauke Mollema (Niz) Rabobank Cycling Team 1:12
9. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša Team 1:17
10. Juan Jose Cobo Acebo (Špa) Movistar Team 1:34

Na dirki po Španiji je bila na sporedu šesta etapa od Tarazone do Jace. Dolga je bila 175 kilometrov, spet pa so se za zmago udarili kolesarji, ki računajo na najvišja mesta tudi v skupnem seštevku. Zaključni vzpon je bil dolg dobre štiri kilometre, njegov povprečen naklon pa je znašal nekaj več kot osem odstotkov, najstrmejši odsek pa je bil celo 14-odstoten.

Mnogi so pričakovali, da bo tudi v tej etapi Alberto Contador poskušal z napadi, vendar so tokrat narekovanje tempa prevzeli kolesarji Skyja. Froome je imel izjemno pomoč predvsem v Henau in Uranu. Z neverjetnim tempom so poskrbeli, da so še pred zaključkom popustili številni vrhunski kolesarji, kot so Robert Gesink, Bauke Mollema, Juan Jose Cobo, Igor Anton ...

Skupinica v ospredju je bila vse manjša, in ko se nihče izmed favoritov ni odločil za napad, je postalo jasno, da je tempo Skyjevih kolesarjev izjemen. Manj kot kilometer do cilja pa je odločilno potezo potegnil Christopher Froome. Napadel je na vso moč, sledil pa mu je lahko le Joaquin Rodriguez. Froome je nadaljeval v izjemnem ritmu, na to pospeševanje pa nista mogla odgovoriti ne Alberto Contador ne Alejandro Valverde.

V zaključku je svojo eksplozivnost spet pokazal Rodriguez, ki je brez težav švignil mimo Froomea in se veselil zaslužene zmage. Prve na letošnji Vuelti, potem ko je po neumnosti zapravil zmago v tretji etapi. S petimi sekundami zaostanka je bil drugi Froome, tretji pa Valverde. Alberto Contador je za Rodriguezom zaostal za 18 sekund in je zasedel četrto mesto.

Sledili so še Capecchi, Uran, Nocentini, Santabrogio, Roche, Gesink ... Rodriguez je v skupnem seštevku še povečal prednost. Zdaj ima deset sekund prednosti pred Froomeom in kar 35 pred Contadorjem. Rioberto Uran je s 43 sekundami zaostanka četrti, Robert Gesink pa s 53 peti. Valverde ima še dodatno sekundo več zaostanka in je šesti.

Ulissiju dirka, Koren in Bole tik za deseterico

Na startu dirke v Carnagu je bilo 142 kolesarjev, med katerimi so bili tudi kolesarji Adrie Mobila, torej moštvo, ki ima v svojih vrstah vodilnega na lestvici Europe Tour Marka Kumpa. Vendar Kump tokrat ni odigral vidnejše vloge. Kolesarji so morali prevoziti devet zahtevnih krogov, po 28 kilometrih pa je prišlo do pobega petih kolesarjev.

Po stotih prevoženih kilometrih so si ubežniki privozili tudi največjo prednost, ki je znašala skoraj osem minut. V zaključku sta v ospredju ostala samo še dva ubežnika. To sta bila Favilli in Sushemoin, ki sta zadnji krog (zadnjih 20 kilometrov) začela s prednostjo dveh minut in 39 sekund. V ozadju se je začel divji lov na ubežnika, v ospredju pa je Favilli ostal sam.

Njegov poskus pa se je končal samo tri kilometre pred ciljem. Zaključek na tej dirki pa je že po tradiciji zahteven, in ne gre za čisti sprint. Prvi je s sprintom začel Daniel Oss, vendar se je kolesar Liquigasa uštel in mimo njega je v zaključku s precej večjo hitrostjo prišel Diego Ulissi, ki se je lahko veselil prepričljive zmage.

Drugo mesto je  zasedel Andrea Palini, tretji pa je bil Oss. Sledili so jima še Davide Rebellin, Jose Serpa, ki je v zaključku poskušal z napadom, Enrico Barbin ... Kristjan Koren je bil 11., takoj za njim pa je ciljno črto prečkal Grega Bole. Oba sta svoje kapetane imel povsem v ospredju. Bole Ulissija, Koren pa Ossa.

Greipel drugič zapored na Danskem
Za kolesarji na dirki po Danski je tudi že druga etapa. Ta se je začela v Logstorju in po kar 211 kilometrih dirkanja končala v Aarhusu. Tudi ta etapa je bila pisana na kožo sprinterjem in ti tudi tokrat niso razočarali. Tega sprinta se spet ni udeležil Mark Cavendish, medtem ko je svojo moč še drugič zapored pokazal Nemec Andre Greipel. Kolesar moštva Lotto Belisol je bil spet najmočnejši in je tako slavil že 17. zmago v tej sezoni. Drugi je bil Michael Can Staeyen, tretji pa Steele Von Hoff. Greipel tudi vodi v skupnem seštevku.

V nadaljevanju si lahko ogledate zaključek šeste etape dirke po Španiji


Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ