Froome za skrajšanje etape, Riis: To je kolesarstvo, ne nedeljski izlet s starimi starši!

Froome za skrajšanje etape, Riis: To je kolesarstvo, ne nedeljski izlet s starimi starši!
18.07.2013 AVTOR: D. Z.
18. etapa z dvema vzponoma na Alpe d'Huez naj bi bila vprašljiva. Vsaj v prvotni izvedbi. Če bo prišlo do napovedanega hudega deževja, potem bi se lahko končala že ob prvem prihodu na Alpe d'Huez.

18. etapa, 18. julij: Gap – Alpe d'Huez 172,5 km (gorska etapa)
Col de Manse na 13 km, dolžina: 6,6 km, povp. naklon: 6,2 %, 2. kat.
Rampe du Motty na 45 km, dolžina 2,4 km, povp. naklon: 8 %, 3. kat.
Col d'Ornon (1371 m) na 95 km, dolžina: 5,1 km, povp. naklon: 6,7 %, 2. kat.
Alpe d'Huez na 122,5 km, dolžina 12,3 km, povp. naklon: 8,4 %, ekstra kat.
Col de Sarenne na 131,5 km, dolžina 3 km, povp. naklon 7,8 %, 2. kat.
Alpe d'Huez na 172 km, dolžina: 13,8 km, povp. naklon 8,1 %, ekstra kat.

PODROBNOSTI O VSEH VZPONIH NA LETOŠNJI DIRKI PO FRANCIJI LAHKO NAJDETE NA TEJ POVEZAVI.

Froome: Spust je že v osnovi nevaren
O tem smo že pisali in s tako odločitvijo, da bi v primeru slabega vremena etapo skrajšali na vsega 122 kilometrov, se strinja tudi nosilec rumene majice Christopher Froome. Britanec ima več kot štiri minute in pol prednosti pred Albertom Contadorjem. Tudi nekateri kolesarji naj bi že poudarili, da bi bil spust s Col de Sarenne – prelaza druge kategorije, ki sledi po prvem prihodu na Alpe d'Huez – v dežju preveč nevaren.

»Žalostno bi bilo, če se ne bi mogli dvakrat povzpeti na Alpe d'Huez, vendar je varnost na prvem mestu. Ta spust je že v normalnih pogojih nevaren. Upam, da se bodo organizatorji v primeru dežja odločili, da se etapa konča že ob prvem prihodu na Alpe d'Huez, « pa je poudaril prej omenjeni Christopher Froome.

Organizatorji etape ne nameravajo skrajšati
Organizatorji so po etapi novinarjem povedali, da etape kljub slabim vremenskim napovedim ne nameravajo skrajšati, cesto na Col de Sarenne pa so za »navadna « vozila zaprli že 12. julija. Poleg tega so razkrili, da se čez Col de Sarenne ne bo peljala niti znamenita oglaševalska karavana.

Skupaj z novinarji in večjim delom preostalega spremstva jo bodo namreč ustavili že ob prvem prihodu na Alpe d'Huez. A ni bil samo Froome tisti, ki je izpostavil nevaren spust. Tudi pri RadioShack Leopardu so bili zelo glasni. Povsem drugačnega mnenja pa je – pričakovano – Bjarne Riis, ki bo s Contadorjem in Kreuzigerjem  na vsak način poskušal zlomiti Frooma.

Riis: To ni nedeljski izlet s starimi starši
»Poslušajte. Kolesarji so se po nevarnih spustih spoščali že tisočkrat. Morajo pač zavirat in morajo biti previdni. To je kolesarska dirka. To ni nedeljski izlet s starimi starši. Kolesarji se morajo naučiti voziti in se morajo nehati pritoževati, « je dejal Riis.

Soočen s to izjavo, je svoje dodal tudi Froome: »Pošteno. Tudi to razumem. Tako ali drugače so pogoji za vse kolesarje enaki. Če moramo ta nevaren spust prevoziti v dežju, potem sem za. Vsi smo v isti godlji. Upam samo, da varnost ne bo ogrožena. «

Obeta se spektakel za zgodovino
Če bo 18. etapa izpeljana tako, kot je bilo sprva predvideno, potem bomo brez dvoma priča pravemu spektaklu. Tudi zato, ker se bodo kolesarji sploh prvič v zgodovini na Alpe d'Huez podali dvakrat v isti etapi. Na tem vzponu z 21 ovinki, ki so poimenovani z zmagovalci etap, se je dirka po Franciji prvič končala pred 61 leti. Letos bo ta vzpon na sporedu že 28-ič oziroma, rečemo lahko, da 29-ič.

Zadnjič so se kolesarji na ta vzpon povzpeli leta 2011, etapne zmage pa se je veselil Pierre Rolland, ki je premagal Alberta Contadorja in Samuela Sancheza. A kolesarji bodo morali tokrat premagati kar šest kategoriziranih vzponov. Podatke o teh vam ponujamo v na desni strani. Trije vzponi so druge kategorije, en je tretje in dva spadata med ekstrakategornike. Seveda sta to oba vzpona na Alpe d'Huez. Etapa bo dolga 172,5 km.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ