Froome zaostal, Aru zadal prvi udarec, ubežnikom priložnost

Froome zaostal, Aru zadal prvi udarec, ubežnikom priložnost
28.08.2015 AVTOR: D. Z.
V zahtevni etapi na dirki po Španiji je nekoliko popustil Chris Froome. Prvi pravi napad je pokazal Fabio Aru ... Zmagal pa je Lindeman.

Na dirki po Španiji je za kolesarji že sedma etapa. Spet smo videli izjemno zanimivo in pestro preizkušnjo z zahtevnejšim zaključnim vzponom. Kljub razgibani trasi sta bila samo dva vzpona kategorizirana. Najprej Puerto de los Blancares. Vrh klanca tretje kategorije je bil po prevoženih 87 kilometrih. In potem je tu še zaključni vzpon prve kategorije na Alto de Capileira. Sicer gre za 18 km dolg vzpon, ki pa ima vmes pet kilometrov ravnine.

Najstrmejši pa je prav zaključni odsek dober kilometer pred ciljem, kjer se cesta povzpne tudi za 17 %. Cilj je bil na 1565 metrih nadmorske višine. Jodar je gostil start. Pobeg dneva je uspel petim kolesarjem. To so bili Carlos Quintero (Colombia), Amets Txurruka (Caja Rural), Ilja Koševoj (Lampre-Merida), Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) in Antoine Cousin (Europcar). Po vsega 30 kilometrih dirkanja so si ubežniki privozili skoraj osem minut prednosti.

Na razgibanem terenu pa je njihova prednost znašala kar dobrih 13 minut. Potem so se na čelo glavnine podali kolesarji Katjuše, Astane in Movistarja. Ob vznožju prej omenjenega zaključnega vzpona je razlika znašala 5:33. V glavnini je bilo vsega 50 kolesarjev. Predvsem kolesarji Astane so na vzponu opravili ogromno dela. Luis Leon Sanchez je posrkbel za veliko selekcijo. Med ubežniki je prvi popustil Quintero, napadel pa je Cousin.

Ko so ga ujeli, je protinapad izvedel Koševoj, ujela pa sta ga lahko samo Lindeman in Cousin. Cousin se je zapletel in padel, tako smo v zaključku videli dvoboj za zmago. Razveselil se je Lindeman, Koševoj pa je bil drugi. Med najboljšimi je največ moči pokazal Fabio Aru. Z 29 sekundami zaostanka je zasedel tretje mesto. Pred prvo večjo skupino tudi z nosilcem rdeče majice Estebanom Chavesom si je privozil sedem sekund prednosti.

Popustil je Christopher Froome, ki je zaostal za minuto in tri sekunde. Aru ga je premagal za 34 sekund. Esteban Chaves ima zdaj deset sekund prednosti pred Tomom Dumoulinom in 33 pred Danielom Martinom. Sledijo Roche, Valverde, Rodriguez, Quintana, Aru, Moreno, Pozzovivo … Froome je s sedmega nazadoval na 12.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ