Froome zapušča Ineos in se seli v Izrael

Froome zapušča Ineos in se seli v Izrael
09.07.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Še ta sezona in potem se bo Chris Froome poslovil od ekipe, v kateri je dosegel daleč največje uspehe.

Chris Froome je v karieri dobil štiri dirke po Franciji, dve dirki po Španiji in dirko po Italiji. Na mnogih od teh dirk je uprizoril izjemne vožnje. Kdaj je povsem prevladoval, kdaj pa se je vrnil tudi že iz izgubljenega položaja.

Dejstvo je, da je eden izmed najboljših kolesarjev za tritedenske dirke. Sem lahko dodamo še drugo in tretje mesto na dirki po Franciji. Prav Tour je njegov glavni cilj letošnje sezone. Dobil ga je štirikrat, lani je želel napadati peto zmago, a se je grdo poškodoval na dirki Criterium du Dauphine. Izpustil je celotno sezono. Letos se je sicer vrnil, a še v obdboju rehabilitacije po hudih poškodbah.

Zdaj pravi, da je odlično pripravljen. Obenem pa mu letos poteče tudi pogodba z moštvom Ineos. Ta se je iz leta v leto - do lani še kot Sky - krepil z mladimi kolesarji. In letos nameravajo Britanci na Tour oditi s kar tremi kapetani. S Froomom ter z zmagovalcema zadnjih dveh Tourov Geraintom Thomasom in Eganom Bernalom. Froome pa očitno želi v prihodnosti imeti glavno vlogo, kar pa v Ineosu ne bo mogoče.

Tako se je že dlje časa govorilo, da se Britanec dogovarja za nekaterimi moštvi. Govorilo se je celo, da bi lahko prestopil že med letošnjo sezono, vendar pa je zdaj jasno, da bo Ineos zapustil šele po koncu te sezone. Prestopil pa bo v izraelsko ekipo Israel Start Up Nation. "Chrisova trenutna pogodba se izteče konec leta in v letu 2021 bo član naše ekipe," so med drugim sporočili iz izraelske ekipe.

"Decembra se Chrisu izteče pogodba in zdaj smo se odločili, da je ne podaljšamo. To novico sporočamo prej, kot bi jo sicer običajno. Zgolj zato, da prekinemo širjenje govoric in omogočimo ekipi, da se osredotoči na nadaljevanje sezone," je dejal glavni menedžer ekipe Ineos Dave Brailsford, ki je priznal: "Glede na njegove dosežke je povsem razumlivo, da želi biti vodja ekipe. To je nekaj, kar mu pri naši ekipi v tem trenutku nismo mogli zagotoviti. Odhod iz Ineosa pa mu to lahko zagotavlja."

Seveda se bodo morali pri izraelski ekipi zdaj ozirati tudi po primernih kolesarjih, ki bodo lahko Froomu nudili dostojno pomoč pri napadu na novo zmago na dirki po Franciji. Teh na trgu zaenkrat še ni prav veliko, a bo morda po sezoni povsem drugače, saj še ni jasno, kakšne posledice bo pustila s koronavirusom zaznamovana sezone. Vsekakor bo na trgu še kako pestro. Froome naj bi v novi ekipi vztrajal do konca kariere.

Obenem je tudi vprašanje, če bo Froome s sabo iz Ineosa odpeljal tudi nekatere člane osebja. V zadnjih letih je tesno sodeloval s športnim terapevtom Davidom Rožmanom. Tudi trener Tim Kerrison je bil zelo pomemben pri Froomvih uspehih. Seveda pa je zdaj tudi vprašanje, če bodo Frooma uvrstili v ekipo za Tour de France. A kar težko je verjeti, da bi doma pustili štirikratnega zmagovalca največje tritedenske dirke.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ