Froome zbolel in odpovedal nastop, zvezdnikov dovolj za spektakel

Froome zbolel in odpovedal nastop, zvezdnikov dovolj za spektakel
09.03.2015 AVTOR: D. Z.
V sredo se bo začela že 50. dirka Tirreno-Adriatico, na kateri bodo nastopili številni zvezdniki. Ostali pa bomo brez velikega dvoboja Froome / Contador.

).

Dirka Pariz-Nica se je že začela, že tradicionalno pa se vzporedno s francosko preizkušnjo odvija tudi italijanska dirka svetovne serije Tirreno-Adriatico. Ta se bo začela v sredo in bo že 50. po vrsti. Dirka dveh morij, kot jo tudi radi poimenujejo organizatorji, bo tudi letos gostila številne zvezdnike. Spet smo se lahko veselili dvoboja Froome / Contador. Prvega letos je na dirki Ruta del Sol dobil Christopher Froome, pa čeprav je prvo gorsko etapo dobil Alberto Contador.

Žal pa tega dvoboja v Italiji ne bo. Froome je zaradi bolezni namreč odpovedal nastop. Vseeno pa ostajajo številni vrhunsko kolesarji. Lanski zmagovalec Contador je napovedal zanimivo dirko. Vrača se zmagovalec v letih 2012 in 2013 Vincenzo Nibali. Vrača se tudi Nairo Quintana, ki je na kolumbijskem državnem prvenstvu padel in zdaj postopoma dviguje pripravljenost. Če bi tukaj bil še Froome, potem bi videli prvi boj »velikih « štirih, katerim je Oleg Tinkov obljubil milijon evrov, če bi v tej sezoni nastopili na vseh treh tritedenskih dirkah.

Zato pa so Nibali, Contador in Quintana kolesarji, ki so lani dobili vse tri tritedenske preizkušnje. Potem so tu še kolesarji, kot so Ivan Basso, Joaquim Rodriguez, Roman Kreuziger, Thibaut Pinot, Dan Martin, Domenico Pozzovivo, Carlos Betancur, Michele Scarponi, Rigoberto Uran, Jurgen Van den Broeck, Ryder Hesjedal, Pierre Rolland, Laurens Ten Dam, Mikel Nieve, Leopold Konig, Julian Arredondo, Bauke Mollema …

Organizatorji so pritegnili tudi številne zvezdnike enodnevnih dirk, sprinterje … Omenimo le nekatere: Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Niki Terpstra, Zdenek Štybar, Mark Cavendish, Filippo Pozzato, Sep Vanmarcke, Elia Viviani, Fabian Cancellara, Edvald Boasson Hagen … Nastop je v zadnjem trenutku odpovedal Marcel Kittel. Na startni listi so tudi trije Slovenci. Luka Mezgec, Kristijan Koren in Luka Pibernik.

Dirka se bo začela v kraju Lido di Camaiore. Namesto sprva načrtovanega 22,5 km dolgega ekipnega kronometra, bodo zdaj izvedli zgolj 5,7 km dolgo posamično vožnjo na čas. Razlog? Močan veter je podrl številna drevesa prav na trasi daljše vožnje na čas. V drugi in tretji etapi bodo kolesarji dirkali po Toskani. Najprej bo cilj v Cascini, potem pa še v Arezzu. Prva etapa bo namenjena sprinterjem, v drugi pa je zaključek zahtevnejši, tako da bodo številni sprinterji izpadli iz igre za zmago.

Lani je v Arezzu zmagal Sagan. Četrta etapa bi lahko ponudila priložnost ubežnikom. V nedeljo bo na sporedu kraljevska preizkušnja z zaključnim, 16 km dolgim vzponom na Terminillo, ki leži na 1675 metrih nadmorske višine. Šesta etapa se bo končala v Portu Sant'Elpidiu in bo predstavljala zadnjo priložnost za sprinterje. Sledil bo še zaključni, 10 km dolg ravninski kronometer v San Benedettu del Trontu. Dirka bo  za mnoge odlična priprava na pomladansko klasiko Milano-Sanremo, ki je s skoraj 300 km tudi najdaljša klasika v koledarju.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ