Froome/Contador: Prvi dvoboj februarja na dveh ciljnih vzponih

Froome/Contador: Prvi dvoboj februarja na dveh ciljnih vzponih
24.12.2014 AVTOR: D. Z.
Ne samo na dirki po Franciji. Nekateri favoriti za zmago na Touru se bodo v sezoni 2015 med sabo udarili že prej. Tudi Froome in Contador. Že februarja v Španiji.

Etape dirke po Andaluziji
18. februar 2015, 1. poletapa: La Rabida – Hinojos
18. februar 2015, 2. poletapa: Coria del Rio – Coria del Rio (kronometer)
19. februar 2015, 2. etapa: Utrera – Lucena
20. februar 2015, 3. etapa: Motril –Alto de Hazallanas
21. februar 2015, 4. etapa: Maracena – Alto de Allanadas
22. februar 2015, 5. Etapa: Montilla – Alhaurin

Alberto Contador in Christopher Froome. O tem dvoboju se je že letos veliko govorilo. Na Touru sta zaradi padcev in poškodb oba ostala praznih rok, boj na dirki po Španiji pa je pripadel Contadorju. V sezoni 2015 se med tema dvema kolesarjema, pa tudi preostalimi, kot so branilec zmage na Touru Vincenzo Nibali, junak Gira Nairo Quintana, Američan Van Garderen … obetajo izjemni boji za osvojitev prestižne rumene majice v Parizu.

A nekateri se bodo še pred Tourom srečali na istih dirkah. Tako lahko omenimo špansko etapno preizkušnjo po Andaluziji. Organizatorji te dirke so zdaj razkrili traso, ki bo vsekakor zanimiva in zahtevna tudi za dva zvezdnika, ki naj bi tam nastopila. Torej za prej omenjena Contadorja in Frooma. Na startu bodo tudi letos drugi na Touru Jean Christophe Peraud, Jurgen Van Den Broeck, Tony Gallopin … Zmagovalca zadnjih treh preizkušenj Alejandra Valverdeja na startu naj ne bi bilo.

Tisti, ki bodo, pa se bodo soočili z zahtevno petdnevno dirko. Začela se bo 18. februarja v La Rabidi. Prva poletapa bo potekala ob morju in bo za glavnino zelo nevarna, če bo pihal veter. Druga poletapa pa bo kratek in tehnično zelo zahteven kronometer. Govorimo o osem kilometrov dolgi vožnji na čas z dvema kratkima, a strmima vzponoma v mestu Coria del Rio, ki leži tik pred vstopom v glavno mesto Andaluzije Sevillo.

Tudi naslednji dan bo etapa namenjena sprinterjem, 20. februarja pa zares zahteven zaključni vzpon, kar je nekoliko nenavadno za dirko, ki se odvija tako zgodaj v sezoni. Cilj bo na vrhu vzpona prve kategorije Alto de Hazallanas. Lani je bil ta vzpon vključen tudi v traso dirke po Španiji in prav tam je ključni korak do končne zmage naredil Christopher Horner. Zaključni vzpon je dolg 7,3 km, v povprečju pa je 9,3-odstoten. Zadnji štirje kilometri so slabše asfaltirani, naklon pa je vseskozi več kot 15-odstoten.

Da bo etapa še težja, bodo morali kolesarji že prej v etapi prevoziti še dva vzpona. Tudi naslednji dan bo nadvse naporen. Najprej trije vzponi tretje kategorije in potem spet zaključni klanec na Alto de Allanadas, ki je ravno tako označen za vzpon prve kategorije. Zadnja etapa bo potekala ob obali od Montille do Alhaurina. Na dirki naj bi nastopilo med 18 in 20 ekip. Contador bo na tej preizkušnji nastopil sploh prvič, Froome je tu bil že leta 2011, ko je zasedel 50. mesto.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ