Froomov pomočnik presenetil sprinterje, Polona Batagelj 3. v Nemčiji

Froomov pomočnik presenetil sprinterje, Polona Batagelj 3. v Nemčiji
07.06.2015 AVTOR: D. Z.
Peter Kennaugh presenetil sprinterje. Mezgec dobil defekt ob nepravem trenutku. Polona Batagelj je etapno dirko Auensteiner- Radsporttage končala na izjemenem 3. mestu.

BTC City Ljubljana in Polona Batagelj
Govorimo o dirki druge kategorije, ki je imela tri etape. Na dirki so nastopale tudi članice BTC City Ljubljana in bile so še kako uspešne. Zadnja etapa je bila še najtežja, start in cilj pa je bil v Auensteinu. Etapa je bila dolga 127 kilometrov. Kolesarke so se vozile na 9,1 km dolgih krogih. V vsakem pa so morale premagati dva vzpona. Na koncu je bila prepričljivo najboljša Ashleigh Moolman, ki je zmagala z več kot minuto in pol prednosti.

Za drugo mesto so se udarile tri tekmovalke. Druga je bila Pailina Brzezna, tretja pa Sabrina Stultiens. Četrta pa je bila Polona Batagelj. Z osmim mestom se je izkazala še Avstrijka v dresz BTC City Ljubljana Martina Ritter. Moolmanova je dobila tudi dirko. V skupnem seštevku je bila druga Stultiensova. Na odličnem tretjem mestu pa je dirko končala Polona Batagelj. Za zmagovalko je zaostala za minuto in 55 sekund. Tretje mesto je zasedla tudi po številu osvojenih točk na gorskih ciljih.

Le tri tedne po zlomu ključnice je na svoji šele prvi etapni dirki in šele drugi med profesionalkami solidno nastopila tudi Laura Šimenc, članica profesionalne ekipe NÖ RadUnion Vitalogic. Svoje uvrstitve je iz dan v dan stopnjevala: prolog je začela na 100. mestu, naslednji dan nadaljevala s 63. in se v zadnji, najtežji etapi, z 39. mestom povzpela na 45. mesto v skupnem seštevku. Bila je celo najbolje uvrščena kolesarka iz svoje ekipe, nastop pa je dober obet tudi za državno prvenstvo, saj je bila med Slovenkami celo tretja najboljša.

Criterium du Dauphine
Začela se je že 67. Dirka Criterium du Dauphine, na kateri nastopajo številni zvezdniki, tudi Christopher Froome, Vincenzo Nibali, Tejay Van Garderen, Romain Bardet … Gre za nekakšno generalko pred dirko po Franciji. Sodeč po trasi, pa čaka kolesarje zares naporen teden. Ravninske etape praktično ni. Ena izmed lažjih je bila vsekakor prva od Ugina do Albertvilla. Dolga je bila 132 kilometrov. Kolesarji so se morali kar šestkrat povzpeti na vzpon tretje kategorije Cote du Vilard. Ta je bil dolg 1,2 km, povprečni naklon pa je znašal 8,7 %.


Na začetku pa so morali premagati še dva vzpona četrte kategorije. Najprej Cote d'Esserts Blay in potem Cote de la Soffaz. Na dirki nastopata dva Slovenca. V zadnjem trenutku so program spremenili Kristijanu Korenu. Član Cannondale Garmina bi sprva moral sploh prvič v karieri nastopiti na dirki po Švici, vendar je moral odpotovati v Francijo. Po napornem Giru pa na Dauphineju priložnost išče tudi Luka Mezgec. Prav kolesar Giant Alpecina je upal, da se bo tokratna etapa končala s sprintom glavnine.

Po 15 km dirkanja se je izoblikovala ubežna skupina kolesarjev, ki so jo sestavljali Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo), Romain Guillemois (Europcar), Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka) in Björn Thurau (Bora-Argon 18). Njihova največja prednost je znašala sedem minut. Teklehaimanot je pridno nabiral točke na gorskih ciljih. Ob vstopu v zadnji krog pa so imeli že manj kot minuto prednosti, tako da so sprinterji upali na ugoden razplet. Na zadnjem vzponu je napadel Thurau, sledil pa mu je lahko le Teklehaimanot. A tudi Eritrejec je popustil in Thurau je 15 km pred ciljem ostal sam.

V ozadju so sledili napadi. Prav na vzponu se je izoblikovala manjša skupinica, odločilen napad pa je dva kilometra pred ciljem izvedel Peter Kennaugh. Tik preden je skupinico ujela glavnina, je kolesar Skya uspel vse do cilja zadržati dve sekundi prednosti. Sprint glavnine je dobil Sacha Modolo, ki je tako potrdil dobro formo z dirke po Italiji. Tretji je bil Edvald Boasson Hagen. Luka Mezgec je imel obilo nesreče, saj je prav ob vznožju zadnjega vzpona dobil defekt in je tako izpadel iz igre. Zasedel je 105. mesto. Kristijan Koren je izgubil več kot štiri minute in je zasedel 143. mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ