Froomov šov za prevzem vodstva

Froomov šov za prevzem vodstva
11.06.2016 AVTOR: D. Z.
Chris Froome vrnil ALbertu Contadorju. Dobil etapo in prevzel vodstvo.

Sedem kategoriziranih vzponov
Po uvodnem gorskem prologu je bil na dirki Criterium du Dauphine je peta etapa predstavljala pravi preizkus za tiste, ki se želijo boriti za visoka mesta v skupnem seštevku. La Ravoire je gostil start, cilj pa je bil v kraju Vaujany. Etapa je bila dolga vsega 140 kilometrov, a zelo zahtevna.

Kolesarji so morali premagati kar sedem kategoriziranih vzponov. Po dva četrte, tretje in druge kategorije ter enega prve kategorije. Vzpenjanje se je začelo že po dobrih desetih kilometrih dirkanja. V rumeni majici je etapo začel zmagovalec prej omenjenega prologa Alberto Contador, a jasno je bilo, da bomo danes spet videli izjemen boj velikih: Contador, Porte, Froome … Kmalu se je v ospredju izoblikovala velika skupina ubežnikov. Kar 25 se jih je zbralo.

Peterica ubežnikov v zaključku
Daniel Teklehaimanot je bil zelo aktiven in je na prvih vzponih pobral dovolj točk, da si je zagotovil pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih. Že lani je bil na koncu v tem seštevku najboljši. Po petih vzponih od skupaj sedmih pa je v ospredju vztrajal samo še Andrej Grivko (Astana). Iz ozadja so se mu priružili še naslednji kolesarji:

Cyril Gautier (AG2R-La Mondiale), Dayer Quintana (Movistar), Enrico Gasparotto (Wanty-Groupe Gobert) in Bartosz Huzarski (Bora Argon 18). Peterica ubežnikov je bila složna in do Vizzila – v to mesto so prišli bo prevoženih dobrih stotih kilometrih – si je privozila skoraj dve minuti in pol prednosti. V glavnini pa so ritem narekovali člani Tinkoffa. Sledilo je postopno vzpenjanje mimo Allemonta. Vse do dobrih šestih kilometrov pred ciljem.

Froomov šov, Contador popustil
Tam pa se je začel še zaključni vzpon druge kategorije do 1223 metrov visokega Vaujanyja. Med ubežniki je imel največ moči Enrico Gasparotto, ki je napadel in proti cilju nadaljeval sam. V glavnini pa so pet kilometrov pred ciljem pobudo prevzeli člani Skya, ki so pripravljali teren za Chrisa Frooma. Še prej je napadel Mikel Landa, ki se je sam odpravil v lov za Gasparottom.

Za veliko selekcijo pa je poskrbel Contadorjev pomočnik Roman Kreuziger, ki je silovito pospešil in popustili so nekateri resnejši hribolazci, kot sta Pinot in Aru. Tri kilometre pred ciljem je napadel Daniel Martin, sledili pa so mu lahko le Richie Porte, Contador in Sergio Henao. Froome pa se jim je pridružil nekaj trenutkov kasneje. A kmalu zatem, dobra dva kilometra pred ciljem, je prav Froome napadel. Contador je popustil.

Contador izgubil 21 sekund
Froomu pa je lahko sledil le Porte, še lani njegov klubski kolega pri Skyu. Skupaj sta hitro ujela in prehitela Lando in nadaljevala proti cilju. Po treh urah in pol dirkanja se je Froome veselil zmage, Porte pa je bil drugi. Adam Yates je dobil dvoboj za tretje mesto proti Danielu Martinu. Oba sta izgubila 19 sekund. Dve sekundi več je izgubil Contador.

Sledili so Bardet, Rolland, Mollema, Meintjes, Alaphilippe, Rosa, Rodriguez … Froome je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Zdaj ima sedem sekund prednosti pred Portom in 27 pred Contadorjem. Sledijo Martin, Alaphilippe, Yates, Rosa, Navarro, Mollema, Meintjes, Bardet, Rodriguez, Rolland, Landa, Herrada …

V soboto še težja etapa
V soboto kolesarje čaka še težja etapa. Začela se bo v La Rochettu, končala pa na vrhu 1454 metrov visokega vzpona prve kategorije Meribelu. Kolesrji bodo morali premagati kar pet kategoriziranih vzponov. Tri prve kategorije in enega ekstra. To bodo Champ Laurent, Grand Cucheron, Col de la Madeleine, Montee des Frasses in že omenjeni Meribel.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ