Froomu ni treba nositi rumene majice

Froomu ni treba nositi rumene majice
10.07.2015 AVTOR: D. Z.
Tony Martin je kljub padcu v 6. etapi prišel na podelitev in oblekel rumeno majico. A jutri ne bo nadaljeval in zdaj se je pojavilo vprašanje, ali bo majico oblekel Christopher Froome.

Christopher Froome je bil pred šesto etapo drugi v skupnem seštevku, saj je zaostaja samo za Tonyjem Martinom in to je Skyu še kako ustrezalo. Zdaj pa je Martin, potem ko je že bil na podelitvi – sporočil, da jutri zaradi zlomljene ključnice ne bo mogel nastopiti. Po vsej logiki bi majico tako moral prevzeti Froome, vendar. “Pravila v takem primeru od Frooma ne zahtevajo, da mora nositi rumeno majico, ” je dejal organizacijski dirkektor dirke Thierry Gouvenou.

Tudi take primere smo na Touru že imeli. Leta 1980 je Joop Zoetemelk v 13. Etapi prevzel vodstvo, potem ko je zaradi poškodbe dan prej moral odstopiti Bernard Hinault. Že naslednje leto je Greg LeMond prevzel vodstvo, potem ko se je v padcu dan prej poškodoval Rolf Sorensen. Pa najbrž še najbolj znamenit primer. Leta 1971 je bil Luis Ocana na dobri poti, da vendarle premaga Eddyja Merckxa.

Španec pa je na enem izmed spustov padel in ni mogel naprej. Merckx je to izkoristil, a naslednji dan iz spoštovanja do poškodovanega nasprotnika rumene majice ni oblekel. In potem je tu še primer iz leta 2007. Michael Rasmussen je nosil rumeno majico, a so ga suspendirali. Naslednji dan bi Alberto Contador – kasnejši zmagovalec – lahko oblekel rumeno majico, pa je vendarle ni. In tako v 17. etapi rumene majice v glavnini ni bilo.

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ