Fuglsang začel z zmago ... na cesti tudi Van der Poel

Fuglsang začel z zmago ... na cesti tudi Van der Poel
19.02.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Jakob Fuglsang je dobil zahtevno prvo etapo na dirki po Andaluziji, za njim dva kolesarja Bahrain McLarna. Še v Algarve. Fabio Jakobsen je dobil uvodni sprint.

Ruta del Sol
Dve priznani dirki z bogato tradicijo sta se začeli danes. Najprej pa v Španijo. Tam nastopa tudi Matej Mohorič, ki ima ob sebi vsekakor zelo močno ekipo, saj je sezono na tej dirki začel tudi Mikel Landa. Španec je še v prvi etapi pokazal, da je kljub padcu v pripravah na novo sezono odlično pripravljen.

66. dirka po Algarveju se je začela v Alhaurin de la Torre. Prva etapa se je končala v Grazalemi. Vmes so morali kolesarji premagati tri vzpone tretje kategorije, tik pred koncem pa še vzpon prve kategorije na Pierto de las Paolmas. Gre za deset kilometrov dolg klanec s 6,6-odstotnim povprečnim naklonom. Po pričakovanjih je prišlo prav na tem klancu do selekcije.

Kolesarji Bahraina McLarna so pokazali, da so kot ekipa zelo močni, na zadnjem vzponu pa je pet kilometrov do vrha napadel prav Landa. Sledil pa mu je lahko le Jakob Fuglsang. Danec pa je bil v zaključku močnejši. Najprej zelo spreten na spustu. Sledil je še kilometer dolg zaključni klanec, ki je potekal po granitnih kockah. Tam je Fuglsang - tudi zanj je to prva dirka v sezoni - Lando ugnal za šest sekund.

Na tretjem mestu je končal Dylan Teuns (Bahrain McLaren). Zaostal je za 25 sekund. Dve sekundi večji zaostanek sta si privozila Jack Haig (Mitchelton Scott) in Pello Bilbao, ki je tako Bahrainu McLarnu priboril tri uvrstitve med prvimi petimi. A ostali so brez zmage. Sledili pa so še Ion Izaguirre, Chris Harper, David De la Cruz, Harm Vanhoucke in Ruben Fernandez.

Algarve
Na dirki po Algarveju na Portugalskem je za kolesarji vsaj po profilu sodeč precej lažja etapa. Portimao je gostil start, cilj pa po 195 kilometrih Lagos. Po nadvse uspešni sezoni v ciklokrosu in krajšem tekmovalnem premoru se je na cestno kolo vrnil mladi zvezdnik Mathieu Van der Poel.

Glede na to, da je bil zaključek nekoliko bolj razgiban in ne povsem ravninski, so ga mnogi omenjali, kot enega izmed favoritov za zmago. A Nizozemec tokrat ni posegel po najvišjih mestih. Videli smo sprint glavnine in boj za zmago je dobil Fabio Jakobsen, sicer član moštva Deceuninck Quick Step. Drugi je bil evropski prvak Elia Viviani, tretji pa Matteo Trentin. Jan Polanc je bil 47.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ