Gaerne G.Stilo +

Gaerne G.Stilo +
05.06.2017 AVTOR: Blaž Mazi
V samem vrhu Gaernejeve ponudbe cestnih čevljev je model G.Stilo +, pri katerem niso varčevali ne z materiali ne z izboljšavami.

Gaerne G.Stilo +

369 EUR
Energija spletna trgovina┃www.energijabikes.com
Teža: 279 g (številka 42)

Na uradni predstavitvi niso pozabili poudariti, da je čevelj kljub majhni teži še vedno zelo udoben. Kar povsem drži. Na daljših odsekih flandrijskih tlakovcev ali znamenitih vzponih smo na čevlje pozabili. Stopala so bila popoldne še najmanj utrujen del telesa.

Povsem spremenjen zgornji del

Zgornji del iz mikrofibre ima lasersko izrezane luknjice za večjo zračnost, v podplatu pa so pred in za blokeji zračne reže. Sistem zapenjanja ostaja vrhunski BOA IP-1. V nasprotju s prejšnjim modelom so po našem mnenju modro opustili pašček z ježkom v prstnem delu, tako da dve kolesci BOA čevelj zatezata po vsej dolžini prek štirih zank - pri prejšnjem modelu le prek dveh. “Tehtali smo, ali naj tudi pri tem modelu za zavezovanje v kolescih uporabimo najlonski kabel, a smo se po posvetu s podjetjem BOA odločili, da bo dovolj dober zgolj kevlarski, ” je dejala Micaela Vettoretto iz Gaerneja. Poudarila je tudi, da za zatezni sistem BOA zagotavljajo doživljenjsko garancijo, na kar so še posebej ponosni.

Na vprašanje, zakaj jezika niso v celoti zašili s čevljem, pač pa je še vedno ločen, a po novem opremljen z velkrom za pripenjanje v notranjosti, je odvrnila: “Veliko proizvajalcev res zašije jezik, a z leti smo dojeli, kako različna stopala imamo kolesarji, zato smo ga pustili ločenega. Vsak zna sam najbolje namestiti jezik, kot mu odgovarja. Včasih se pri enem človeku razlikujeta že levo in desno stopalo. ” Čevlje je pomeril še Matej Zalar, ki je s prejšnjim modelom že prekolesaril nekaj tisoč kilometrov, in takoj opazil precej boljšo prilagodljivost čevlja stopalu v prednjem delu, za kar gre razloge iskati predvsem v drugačnem sistemu zatezanja.

Podplat z izrazitejšo podporo stopalu

Na prvi pogled je podplat enak kot pri predhodniku, a je karbonski podplat EPS izboljšan. Proizvajalci pri tekmovalnih kolesarskih čevljih vedno lovijo kompromis med debelino podplata in trdnostjo. V Gaerneju so prepričani, da mora biti čim tanjši, kar pomeni, da je stopalo čim manj oddaljeno pedala, s čimer kolesar po nepotrebnem ne izgublja energije. V prednjem delu čevlja in na peti so namestili gumo za varnost pri hoji, pri čemer je zadnjo, na peti, mogoče zamenjati. Ker je guma precej trda, ne pričakujte tako dobrega oprijema kot pri nekaterih konkurentih.

Model 2017 se ponaša s tehnologijo TSS (Tarsal Support System), ki v kombinaciji z vložkom po besedah Vettorettove zagotavlja popoln položaj stopala v čevlju in pravilnejše pedaliranje. In boljša opora stopalnemu loku v primerjavi s prejšnjim modelom je res zelo očitna. Veliko pozornosti so  namenili tudi obliki petnega dela. Opetnik je izdelan iz vbrizganega karbona, ki se ne deformira ali oslabi. Oblika petnega dela vložka je zasnovana tako, da preprečuje tendinitis, prevlečena je tudi s snovjo proti drsenju nogavic. Vložek EPS lepo podpira stopalni lok in peto, hkrati je naluknjan za boljše zračenje.

Gaerne Stilo + so na voljo tudi s podplatom za pedala Speedplay, sicer pa jih izdelujejo v črno-rdeči, črno-rumeni, črni in beli različici.

Gaerne G.Stilo+ odlikujeta učinkovit sistem zatezanja in dobra opora stopalnemu loku s tankim in togim karbonskim podplatom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ