Gallopinu še etapna zmaga, Sagan spet praznih rok

Gallopinu še etapna zmaga, Sagan spet praznih rok
16.07.2014 AVTOR: Matej Zalar
Tony Gallopin je s samostojno akcijo v zaključku dobil 11. etapo letošnjega Toura. V skupnem seštevku brez sprememb.

Tour de France, 11. etapa:
1 Tony Gallopin (Fra) Lotto-Belisol 4:25:45
2 John Degenkolb (Ger) Team Giant-Shimano 
3 Matteo Trentin (Ita) Omega Pharma-Quick Step 
4 Daniele Bennati (Ita) Tinkoff-Saxo 
5 Simon Gerrans (Aus) Orica Greenedge 
6 José Joaquin Rojas Gil (Spa) Movistar Team 
7 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team 
8 Samuel Dumoulin (Fra) AG2R La Mondiale 
9 Peter Sagan (Svk) Cannondale 
10 Kévin Reza (Fra) Team Europcar

Tour de France, generalna razvrstitev:
1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 46:59:23
2 Richie Porte (Aus) Team Sky 0:02:23
3 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:02:47
4 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:03:01
5 Tony Gallopin (Fra) Lotto-Belisol 0:03:12
6 Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr 0:03:47
7 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:03:56
8 Jean-Christophe Péraud (Fra) AG2R La Mondiale 0:03:57
9 Bauke Mollema (Ned) Belkin Pro Cycling 0:04:08 

Po dnevu premora je bila na Dirki po Franciji na sporedu 187,5 kilometra dolga razgibana etapa od Besancona do Oyonnaxa. Zaključek je bil zelo zanimiv, saj so karavano v zadnjih 40 kilometrih čakali štirje kategorizirani vzponi in tehnično zahteven spust do cilja.

Pobeg dneva je uspel švicarskemu državnemu prvaku Martinu Elmigerju, pridružila sta se mu še Cyril Lemoine in Anthony Delaplace, ki sta na letošnjem Touru zelo aktivna. Pobeg je uspel šele po 30 kilometrih, vodilna trojka pa si je hitro privozila šest minut naskoka.

Dogajanje v glavnini je bilo dokaj mirno, kolesarji Astane, Orice in Cannondalea so nadzirali prednost ubežnikov, kolesarji pa so uživali v zatišju po zasluženem dnevu premora. Prednost ubežnikov je počasi padala, v težavah pa se je znašel Andrew Talansky.

Mladi Američan je očitno še vedno čutil posledice hudih padcev, saj je njegov zaostanek za glavnino skokovito naraščal, Talansky pa je 60 kilometrov že sestopil s kolesa in izgledalo je, da je njegovega Toura konec. Športni direktor ga je uspel prepričati v nadaljevanje, vendar je kapetan ekipe Garmin deset kilometrov kasneje zaostajal že 15 minut za glavnino. Talanskemu so največ problemov med kolesarjenjem povzročale bolečine v kolkih.

Vodilna trojica je imela le še slabo minuto prednosti, iz glavnine pa so napadli Nicholas Roche, Cyril Gauthier in Jan Bakelants, ki so kmalu ujeli Elmigerja in Lemoina v ospredju. Kolesarji Cannondaleja so v glavnini narekovali oster tempo, tako da je na vrhu zadnjega vzpona v ospredju ostal le še Roche, ki je imel 10 sekund naskoka pred glavnino z Nibalijem in Saganom.

15 kilometrov do cilja je kolesarje čakal tehnično zahteven spust po ozkih cestah do Oyonnaxa. V glavnini so začele nastajati luknje, napadel pa je Tony Gallopin. Lovila ga je trojka Sagan, Kwiatkowski in Rogers in v zadnjih 5 kilometrov ravnine so vsi štirje prišli skupaj.

Saganu nihče ni želel pomagati pri narekovanju tempa, omahovanje Kwiatkowskega in Rogersa pa je z novim napadom izkoristil Gallopin. Kilometer in pol pred ciljem je kazalo, da ga bo Sagan ujel, vendar mu kolesarja Saxoja in Omege nista želela pomagati pri narekovanju tempa, zato je imel Slovak vsega dovolj in upočasnil.

Gallopin se je tako veselil prestižne etapne zmage, za njim pa je po dnevu v rumeni majici zelo uspešen Tour. Šprint glavnine je dobil John Degenkolb pred Matteom Trentinom. Rui Costa je za prvo skupino z Nibalijem zaostal minuto in pol, Andrew Talansky pa se je z izredno borbeno vožnjo v zadnjih 50 kilometrih današnje etape izognil časovni zapori. Za Gallopinom je zaostal 32 minut, za borbeno predstavo vse do cilja pa si zasluži vse čestitke. 
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ