Ganna utišal izjemne belgijske navijače, Pogačar z deseterico izpolnil pričakovanja

Ganna utišal izjemne belgijske navijače, Pogačar z deseterico izpolnil pričakovanja
19.09.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Svetovno prvenstvo se je začelo udarno - z vožnjo na čas, na kateri sta Wout van Aert in Filippo Ganna prikazala dvoboj za zgodovino. Na koncu se je veselil Italijan, z 10. mestom Tadeja Pogačarja pa so zadovoljni tudi v slovenskem taboru.

Če želite pravo kolesarsko doživetje, obiščite dirko v Belgiji, še bolje v Flandriji, kjer je kolesarstvo pravi sveti gral. Za uvod v prvenstvo občinstvo ni razočaralo, pred belgijskim avtobusom je večtisočglava množica čakala na Remca Evenepoela in Wouta van Aerta, ki sta pričakovanja dvignila v nebo in poskrbela za evforijo.

Pravi delirij se je začel, ko je v prvi polovici nastopajočih Remco Evenepoel zdrvel po progi in postavil prepričljivo najboljši čas. Remco je pred nastopom razlagal, da ga več kot 300 tisoč gledalcev ob progi ne bo oviralo in res se je zdelo, da je letel na krilih podpore domačih navijačev.

Da bo Remco na zmagovalnem odru je postalo jasno, ko je presenečenje dneva Kasper Asgreen svojo vrhunsko vožnjo končal manj kot tri sekunde za njim, nato pa smo se lahko posvetili epskemu zaključku dvoboja van Aerta in Ganne, ki sta bila tokrat z drugega planeta.

Van Aert je bil boljši v prvi dveh tretjinah dirke, v zaključku pa so mu vendarle malo pošle moči, kar je izkoristil Ganna in se z zaključnim jurišem čez ciljno črto pripeljal pet sekund hitreje kot van Aert - imel je celo dovolj časa, da je zmagovito vzdignil roko v zrak za drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka, ki je bil povsem zaslužen.

Ob prihodu Ganne v cilj je bilo v Flandriji, kot bi nekdo izpustil zrak iz balona, dve osvojeni odličji sta bili bolj slaba tolažba, saj Belgijci s superzvezdnikoma ciljajo na sam vrh.

Zelo dobro sta se odrezala tudi Jan Tratnik in Tadej Pogačar. Tratnik se je na progo podal v prvi tretjini nastopajočih, kljub pomanjkanju treninga se je »Sjuk« odrezal izvrstno in zasedel končno 15. mesto.

Tadej Pogačar sicer vedno meri na najvišja mesta, a tokrat ni mogel slediti tempu mnogo težjih kolesarjev, ki so se več tednov pripravljali le za nastop ob belgijski obali. Kljub vsemu je dobro razporedil moči, v zaključku je še stopnjeval ritem in zasedel 10. mesto za prvo slovensko deseterico na tem prvenstvu. Z doseženim je bil tudi Pogačar precej bolj zadovoljen kot v Trentu na EP, predvsem pa je vzpodbudno, da se njegova krivulja forme obrača navzgor. Z veseljem torej lahko pričakujemo nedeljsko cestno dirko …

Jutri sta v Belgiji na sporedu kronometra mlajših članov in žensk v kategoriji Elite. Med mlajšimi člani bosta slovenske barve branila Anže Skok in Nik Čemažar, pri ženskah pa Eugenia Bujak.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ