Garmin Edge 130

Garmin Edge 130
01.03.2019 AVTOR: Matej Zalar

Simpatičen je. Preprost. Majhen. A ima skoraj vse, kar imajo veliki. Osem podatkovnih polj. Možnost povezave Bluetooth s pametnim telefonom in prikazom sporočil s telefona. Funkcijo Strava Live Segments.

In celo osnovne navigacijske funkcije.

Dlje ko sva se poznala, bolj mi je postajalo jasno, da ima vse, kar zahteva rekreativni kolesar mojega kova, ki ne trenira s pomočjo merilnika moči, a vseeno včasih pohodi na polno, občasno pa tudi odkriva nove terene in se zaradi tega ne želi ustavljati na vsakem drugem križišču. Edge 130 je naprednejši kot osnovne izvedenke kolesarskih števcev, a se ne hvali z barvnim zaslonom na dotik in s kopico funkcij, ki sem jih doslej uporabil le za potrebe preizkusov.

Razume se z merilnikom moči, ampak …

Zaslon je v primerjavi z dražjimi brati iz družine Edge precej manjši, a vseeno prikazuje do osem podatkovnih polj na do petih različnih prikazih zaslona. Začetne nastavitve so na napravah brez zaslona na dotik res zamudnejše, a uporaba petih tipk mi je po dveh dneh že prišla v kri. Naprava je tako majhna, da je na podaljšanem nosilcu na krmilu videti nekoliko smešno – a tega nosilca niti ne dobimo, predvideni so samo običajni za namestitev na krmilo ali krmilno oporo.

Združljiv je z napravami Varia in tudi s pedali Vector oziroma z merilniki moči – a tu se bo zahtevnejši uporabnik srečal s prvo, zanj morda najbolj motečo omejitvijo. Računalnik ponuja le osnovne podatke o moči, ne pa na primer dejavnika intenzivnosti ali obremenitve (TSS). Za te podatke bo treba iz žepa potegniti še dobrih 100 evrov več za model Edge 520.

Strava, sledenje in sporočila s telefona v živo

Druga bistvena omejitev v primerjavi z dražjimi modeli je okrnjena navigacija, kar me osebno niti ni motilo. Na črno-belem zaslonu ni mogoče prikazovati kartografije, tako da je v načinu navigacije prikazana le sled v obliki črte. Kjer zavije proti desni, torej – preprosto kot le kaj – zavijemo desno, na kar naprava tudi opozori z zvokom in puščico na zaslonu. V funkciji navigacije lahko zaslon prikazuje tudi višinski diagram, tako da je jasno, na katerem delu klanca se nahajamo. V tem primeru bi sicer koristil večji zaslon, a za precej višjo ceno.

Morda bo kdo pri navigaciji pogrešal možnost preusmeritev, a osebno mi osnovna funkcionalnost zadostuje in v tem primeru menim, da je manj v resnici več. Vseeno naprava omogoča vodenje do izhodišča (po isti poti, seveda), pa tudi nadzorno funkcijo sledenja v živo (Live Track), tako da domači vedno vedo, da ste na varnem in na pravi poti. Zaradi priljubljenosti Strave se seveda niso odrekli funkciji Strava Live Segments, ker se s telefonom povezuje prek Bluetootha, pa je seveda možen tudi prikaz obvestil s telefona na zaslonu na krmilu, tako da lahko ostane telefon ob nepomembnih klicih v žepu.


Garmin Edge 130 je namenjen resnim rekreativnim kolesarjem, ki se pri vadbi ne zanašajo na zapletene podatke o moči in jim pri raziskovanju novih poti zadostuje osnovna navigacija.

Značke: Gorsko
Ključne besede:
Garmin Garmin Edge
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ