Garmin Vector na voljo prihodnji teden

Garmin Vector na voljo prihodnji teden
06.09.2013 AVTOR: Švigelj Uroš
Težko pričakovani merilec moči v pedalih bo v drugem tednu septembra že naprodaj v izbranih trgovinah. Pohitite preden zmanjka vročih žemljic.

Po dolgih petih letih razvoja in neprestanem prelaganju predstavitve, na prodajne police končno prihajajo pedala z vgrajenim merilcem moči. Garmin Vector sicer ni prvi tovrstni izdelek (prehitel ga je Lookov KeO Power), a ponuja nekaj prednosti. Prva je, da je združljiv z razširjenim protokolom komunikacije med napravami ANT+, ki ga poleg Garmina podpira še kopica drugih naprav.


Enostavna namestitev
S ceno dobrih 1.500 evrov spada v cenovno mediano ponudbe merilcev moči, kar pa ne ne pomeni, da ga relativno ugodna cena prikrajša glede natančnosti ali ponujenih funkcij. Pri Garminu trdijo, da naprava ponuja točnost in ponovljivost meritev, ki je primerljiva s SRM-jevimi rešitvami. Odlikujeta ga predvsem enostavna namestitev, ki jo lahko vsakdo opravi v domači delavnici, in preprosta povezava z Garminovimi napravami.

Napake pri meritvah naj bi znašale manj kot dva odstotka, kar je primerljivo z rešitvami ostalih proizvajalcev. Ne uporabljajo navadnih folijskih senzorjev pritiska, ampak je silicij v nitih, ki je stabilnejši in se mu upor z višanjem temperature spreminja bolj linearno. V vsakem pedalu je senzor temperature, ki normalizira vrednost upora.

Začetna nastavitev je enostavna, po namestitvi pa se s pomočjo merilcev pospeškov samodejno kalibrirajo, ko dosežemo kadenco 80 obratov na minuto. Povezava z ANT+ napravo zahteva zgolj vpis vgravirane kode s pedal. Pomembno je tudi, da se v napravi nastavi pravilna dolžina gonilk: to lahko opravimo na Garminovem računalniku ali pa pedala povežemo z računalnikom.


V paketu so par pedal, ki tehtajo približno 350 gramov, dva brezžična oddajnika, ant+ vmesnik za računalnik (programsko opremo pedal je možno je nadgraditi in poskrbeti za komunikacijo z napravami drugih proizvajalcev) in par blokejev, združljivih s sistemom Look KeO. Za uporabo potrebujete še kolesarski računalnik, najbolje Garminovo napravo, ki pa jo bo potrebno kupiti ločeno.


S spremljanjem posamezne noge do popolnega zavrtljaja
Prednost senzorja v pedalih je preprosta namestitev in uporaba na različnih kolesih, ker pomeni konec težav zdržljivostjo gonilk in gonilnih osi okvirjev. Merilci v zadnjem pestu so namreč omejeni na en tip obročnika, senzorji, ki računajo moč na podlagi napetosti verige, pa so zahtevnejši za namestitev.

Pedala ponujajo natančnejše in neodvisno spremljanje dela posamezne noge. Na vsakem pedalu je moč spremljati obremenitve v celotnem zavrtljaju, in ugotoviti, ali nogi delujeta harmonično in kje so »mrtvi koti «. Po besedah Clarka Foya želijo v prihodnosti s pedali doseči veliko več kot merjenje moči. Nove funkcije pa bodo po zagotovilih Garmina na voljo z enostavno posodobitvijo programske opreme.

Ker gre za nov izdelek, je o njegovi dolgoživosti težko pisati. Obrabi izpostavljeni deli imajo nameščene kovinske ploščice. Baterija in oddajnik sta ločena in enostavno zamenljiva. Prav tako je mogoče zamenjati ohišje pedal. Oddajniki niso tako izpostavljeni kot dajo vtis slike, saj jih med uporabo ščitijo tudi kolesarski čevlji.

V uredništvu nestrpno pričakujemo pedala in če bo vse posreči, bo moč do prvih primerkov priti prihodnjo sredo. Kateri trgovci jih bodo imeli, vam sporočimo v naslednjih dneh.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ