Gašper Katrašnik: "Naprej me žene želja po napredku"

Gašper Katrašnik: "Naprej me žene želja po napredku"
25.02.2020 AVTOR: DZ
"Zase bi rekel, da sem hiter kolesar, vendar pa ne tisti klasični sprinter."
Gašper Katrašnik

Gašper Katrašnik. Že četrto sezono nastopa v novomeški Adriji Mobil. Je pomemben člen sprinterskega vlaka, katerega glavni sprinter ostaja Marko Kump. Je pa Katrašnik obenem tudi kolesar, ki zna izkoristiti mariskatero priložnost in poseči po najvišjih mestih.

Trenutno se s kolegi mudi na štiridnevni dirki prve kategorije po Antalyji, s katero bo tudi začel tekmovalni del nove sezone. "Zase bi rekel, da sem hiter kolesar, vendar pa ne tisti klasični sprinter. Najboljše se znajdem v sprintu manjše skupine. Torej, na dirkah, na katerih pridem čez klanec - tiste kratke klanec znam preživeti -, ob meni pa je čim manj tistih hitrih kolesarjev," je med drugim Gorenjec na začasnem delu na Dolenjskem povedal v daljšem intervjuju.


"Želel sem si še kaj več. Stopiti stopničko višje. Hitro smo se dogovorili za prestop. Vsekakor je Adria Mobil ena izmed največjih ekip v tem okrožju."
Gašper Katrašnik

Nova sezona je pred vrati. Kako se je vendo znova podati na to pot?
Podobno, kot vsako leto. Nekaj sezon je že za mano, ampak, vseeno je vsaka sezona nekaj novega. Po dveh, treh mesecih brez dirk si tega že lačen in se vsako pomlad že veseliš dirkanja.

Od leta 2016 ste že v Adriji Mobilu. Gorenjec v dolenjski ekipi. Kako je bilo prestopiti?
V Kranju ni bilo več kontinentalne ekipe, sam pa sem pred prestopom dobil eno dirko in bil sedmi na evropskem prvenstvu. Želel sem si še kaj več. Stopiti stopničko višje. Hitro smo se dogovorili za prestop. Vsekakor je Adria Mobil ena izmed največjih ekip v tem okrožju. Imamo zelo dober program.

Ste težko sprejeli odločitev za prestop?
Ni bilo. Tega sem si želel. Z Matjažem Zevnikom sva se že prej dogovorila, da mi bo pomagal dobiti kakšno ekipo. Potem pa je vse zelo hitro steklo. Z Bogdanom Finkom in takratnim športnim direktorjem Boštjanom Mervarjem smo se sestali in je šlo.

Bil ste redni član reprezentance do 23 let. Takrat vsak mlad kolesar najbrž razmišlja o tem, da bo prestopil v World Tour ekipo?
Sigurno si vsak želi priti med elito, a tam je za novince zgolj določeno število prostih mest in vsako leto se najde kakšen mlad kolesar, ki si mesto zasluži. Zato je zelo težko. Poleg tega je že prestop iz mladincev v člane zelo velik, saj so dirke precej daljše. Konkurenca je boljša. Od tega, da lahko dirkaš, do tega, da lahko nekaj dosežeš je pa še en preskok.



"Sigurno si vsak želi priti med elito, a tam je za novince zgolj določeno število prostih mest in vsako leto se najde kakšen mlad kolesar, ki si mesto zasluži."
Gašper Katrašnik

Vam do zdaj ni uspelo, je pa številnim mladim. Še posebej v zadnjem obdobju. Kako gledate na to?
V bistvu odhajajo vedno mlajši. Že kar nekaj jih je v World Tour prestopilo kar iz mladincev. Če se bo to izkazalo za dobro potezo ali ne, bomo videli. Ne vem. Mislim, da če si dober, potem boš pač to lahko pokazal.

Ko smo pred leti poročali o tem, da je Matej Mohorič osvojil naslov svetovnega prvaka, smo večkrat omenili, da iz “njegovih” krajev prihaja še en mlad kolesar. Seveda se je pojavilo vaše ime. Kako ste takrat doživljali Mohoričev uspeh?
Z Matejem sva bila skorajda soseda. Prihajava iz iste vasi. Sicer sva začela skupaj kolesariti, a je on eno leto starejši. Matej je bil vedno korak pred nami. Leta 2012 sem bil zraven v Valkenburgu. Ko je postal svetovni prvak, je bilo za nas nekaj velikega. To sem doživel, kajti tistega naslova Janija Brajkoviča leta 2004 se ne spomnim. Zato je bil Valkenburg zame nekaj posebnega, nekaj velikega. Vsi smo bili veseli zanj.

Ste do zdaj dosegli, kar ste si želeli?
Sigurno bi si želel še več. Ampak, prihajajo mladi kolesarji. Nekateri ostanejo. Na nekaj rezultatov sem zelo ponosen.

Pri Adriji Mobilu ste v zadnjih letih sestavili zavidljivo učinkovit in uspešen sprinterski vlak. Kako sodelujete pri tem?
Lani je bil zraven še Dušan Rajović. Tu sta še Marko Kump in David Per. V zaključku smo se velikokrat dobili skupaj in predvsem na teh slovenskih dirkah je Marko ponavadi kar zmagal, če smo se v zadnjih kilometrih vsi dobili skupaj. Res smo se dobro ujeli.



"V zadnjih petih kilometrih pa moraš že biti na prvih 20 pozicijah. Če je vse idealno, potem ima Marko ob vstopu v zadnji kilometer ob sebi še dva pomočnika."
Gašper Katrašnik

Kako se dogovorite, kako izpeljete idealen sprint?
Vsaj kakšnih deset kilometrov do cilja se moramo nekako zbrati skupaj in se pomakniti v prvi del skupine. V zadnjih petih kilometrih pa moraš že biti na prvih 20 pozicijah. Če je vse idealno, potem ima Marko ob vstopu v zadnji kilometer ob sebi še dva pomočnika.

Kdo je kje in kdaj?
Čisto odvisno, saj na vsaki dirki tudi nismo ista ekipa. Se pač dogovorimo, kdo se boljše, kdo slabše počuti. Smo pošteni, pa tudi razumemo se med sabo, tako da vsak pošteno pove, kako se počuti. Potem pa se vsako dirko sproti prilagajamo.

Kaj pa idealen sprint? Je David zadnji mož pred Markom?
Ponavadi je tako, ja, saj se dobro poznata, ker sta že prej dirkala skupaj. Sem pa tudi jaz že bil zadnji mož. Pač, prilgajali smo se glede na potek dirke.

Kako bo brez Rajovića?
Res je en močan kolesar manj, ampak tudi lani nismo bili vedno skupaj na dirki. Bo pač nekdo drug prevzel njegovo vlogo.



"Ne smeš preveč na glavo skozi vsako luknjo, saj se moraš zavedati, da sta za tabo še dva tvoja kolesarja, ki morata ravno tako preživeti."
Gašper Katrašnik

Kako se je boriti v teh sprintih?
Biti moraš odločen, obenem pa ne smeš preveč na glavo skozi vsako luknjo, saj se moraš zavedati, da sta za tabo še dva tvoja kolesarja, ki morata ravno tako preživeti, saj v nasprotnem primeru nisi nič dosegel. Je pa res, da če enkrat zabremzaš, si že zapravil priložnost.

Torej, se ne sme prav veliko razmišljati?
Boljše, da ne. Sploh ne smeš. Zgolj o tem, kje lahko kaj prihraniš ali pridobiš v kakšnem ovinku. Tvegati moraš, drugače ne gre.

Ste tudi na pripravah trenirali sestavo sprinterskega vlaka?
Na zadnjih pripravah v Poreču smo veliko časa preživeli v dolini reke Mirne. Delali smo krožne smene že z vmesnimi sprinti, potem pa smo poskusili vse skupaj zaključiti z nekakšnim leadoutom. Seveda smo preizkusili več verzij. Kdo sprinta, kdo potegne. Že zato, da vsi dobimo nek občutek, kako začeti, v kakšni prestavi začeti. Zato, da je to, ko prideš na dirko že neka avtomatika.

Ste se hitro uigrali?
Smo podobna ekipa kot lani, tako da zdaj potrebuješ zgolj ta občutek.

"Z nekim dretjem nič ne dosežeš. Vsak pač ve, kakšno nalogo ima in to mora čim bolje opraviti."
Gašper Katrašnika

Kdo povzdigne glas v zaključkih?
Najbolj izkušen je Marko, a dejstvo je, da z nekim dretjem nič ne dosežeš. Vsak pač ve, kakšno nalogo ima in to mora čim bolje opraviti. Če pa gre za spremembe v zadnjem trenutku, je potem Marko glavni, pa tudi Radoslav Rogina, ki ima veliko izkušenj in velikokrat sodeluje pri vsem skupaj.

V Sloveniji se vse vrti okrog dirke po Sloveniji. Je zato za kolesarje težje, ker veš, da je to glavni cilj sezone, tam pa bo konkurenca izjemno močna?
Res je postala velika dirka z močno konkurenco. Za vse pa je to cilj in o njej vseskozi razmišljamo, pa čeprav vemo, da bo konkurenca na startu zares močna. K nam pridejo najboljši kolesarji na svetu in že zdaj veš, da se ti mora vse poklopiti. Od pripravljenosti do situacije, če boš želel biti konkurenčen. Je pa to še večji izziv, ki ti ne sme vzeti volje.

Ste si postavili natančno določene cilje pred letošnjo sezono?
Seveda. Tudi z Brankom sva se pogovorila, tako kot vsak kolesar. Sestavili smo okvirni program dirk. Ob tem se dogovorimo tudi, kdo bi lahko kje dobil priložnost. S tem že vnaprej veš, na kateri dirki boš poskusil biti čim boljši.



"Je pa veliko kolesarjev, s katerimi sem dirkal, jih kdaj tudi premagal, zdaj uspešnih v World Touru."
Gašper Katrašnik

Še zdaleč niste stari, tako da lahko še govorite o tem, kako napredujete. Pozorno spremljate ta vaš napredek?
Danes je z merilci moči in vsemi pripomočki lažje. Če pogledam vse te številke, vsako leto malce napredujem. To me tudi motivira, pa čeprav se jeseni, ko po premoru spet začnem s treningi vsakič vprašam, zakaj sem si sploh vzel počitek. Bom sploh še kdaj dober? Potem pa napreduješ in hitro prideš na raven, ki si jo imel leto prej. In to ti da dodaten zagon in motivacijo. Ko pa prideš do neke solidne pripravljenosti, je tistih nekaj zadnjih odstotkov vedno težko dodati. Tam se naredi razlika, ki ti pove, če si v formi, ali pa nisi.

Dobro se poznate z Matejem Mohoričem, tu sta tudi Marko Kump in David Per, ki sta izkusila nastopanje na najvišji ravni. Morda pri njih vidite, kaj vam še manja za morebitni prestop. Kakšna malenkost, morda samo to, da vam nekdo ponudi priložnost?
Morda. Ne vem. Mislim, da znam doseči dober rezultat. Je pa veliko kolesarjev, s katerimi sem dirkal, jih kdaj tudi premagal, zdaj uspešnih v World Touru. Recimo aktualni svetovni prvak Mads Pedersen je moj letnik.

Se ga spomnite?
Dober je bil. Vedno je bil v ospredju. Na svetovnem prvenstvu v Toskani je bil drugi. Tam je zmagal Mathieu Van der Poel.

Izjemna generacija?
Se mi zdi, da se je nekaj časa govorilo, da iz letnika 1995 ne prihajajo dobri kolesarji, zdaj pa se je vse obrnilo.



"Dokler bom do kolesarstva čutil to, kar sem do zdaj, da bom z veseljem šel na trening, bom to počel. Če mi nekoč ne bo do tega, bom počel kaj drugega."
Gašper Katrašnik

Veliko spreminjate način treninge, dodajate kilometre z leti?
Niti ne. Bolj sem jih dodajal prva leta pri članih. V zadnjih letih pa treniram kar podobno. Mislim, da se je program izkazal za dobrega. Sodelujem z Miranom Kavašom, ki me že zelo dobro pozna, tako da se dobro ujameva. Od leta 2018 sem bolj redno tudi v fitnesu. Ko nimam dirk, grem v fitnes vsaj enkrat na teden in mislim, da se mi zelo pozna. Še posebej v sprintih.

Letos v ekipi ni več Rajovića, kar najbrž pomeni, da boste prevzeli še večjo odgovornost. Ste na to pripravljeni?
Se mi zdi, da sem v vsaki sezoni dobil nekaj priložnosti in mislim, da sem jih znal tudi dobro izkoristiti. Sem pa tudi nekoliko jezen, ker sem bil na kategoriziranih dirkah kar nekajkrat med najboljšimi tremi, zmagati pa mi ni uspelo. Povsem drugače izgleda, če si petkrat drugi ali tretji, ali pa imaš recimo tri zmage. V tem športu štejejo samo zmage. In to je cilj pred novo sezono. Da nekoliko popravim ta izkupiček.

Kaj pa vam ta šport pomeni, kako ga doživljate, jemljete?
To moraš imeti rad. Zase lahko rečem, da se rad vozim s kolesom in z njim tekmujem. Naprej me žene želja po napredku. Ko mi to uspe, pa me žene neko zadovoljstvo. Seveda moraš to pokazati na dirkah. Dokler bom do kolesarstva čutil to, kar sem do zdaj, da bom z veseljem šel na trening, bom to počel. Če mi nekoč ne bo do tega, bom počel kaj drugega.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ