Gavirija ugnal Sagana, Roglič pred kronometrom ostaja četrti

Gavirija ugnal Sagana, Roglič pred kronometrom ostaja četrti
13.03.2017 AVTOR: D. Z.
Fernando Gaviria je dobil etapo na dirki Tirreno-Adriatico. V skupnem seštevku brez sprememb. Vodi Nairo Quintana. Primož Roglič 4., Simon Špilak 10. Jutri samo še posamični kronometer.

Izmed Slovencev lahko izpostavimo nastop Mateja Mohoriča. Mohorič je namreč odločno napadel ob koncu spusta z vzpona Civitanova Alta. To je dobrih šest km pred ciljem. S tem je ujel ubežnike Fellineja, Terpstro, Cattanea in Gastauerja. Sledil je nov napad, a Mohorič je potem v desnem ovinku 3,6 km pred ciljem padel. “Noge so bile dobre in opazil sem, da bi se lahko po vzponu lahko napadlo in tako prehitelo sprinterje,” je med drugim v uradni izjavi za javnost dejal Matej Mohorič. Dodal pa je še: “Kljub veliki hitrosti mi je uspelo pobegniti glavnini in ujeti ubežnike. S tem namenom sem moral tvegati, morda sem tvegal preveč, saj je sprednji obroč zdrsnil. Utrpel sem zgolj odrgnine na desni strani telesa.”

Na dirki Tirreno-Adriatico je za kolesarji šesta etapa. Obenem tudi predzadnja. Ta je bila dolga 168 kilometrov, potekala pa je med mestoma Ascoli Piceno in Civitanova Marche.

Etapa je bila sicer primerna za sprinterje, a vseeno dovolj razgibana, da je marsikateremu sprinterju prekrižala načrte. Kolesarji smo rali premagati vsega en gorski cilj. Pomembnejši pa je bil vzpon osem kilometrov preed ciljem, ko so kolesarji že dirkali v mestu, ki je gostilo cilj. Po tem klancu je sleidl samo še spust in štiri kilometre ravnine. Dovolj, da bi lahko marsikdo računal na to, da presenti glavnino.

Nairo Quintana je vozil v modri majici vodilnega v skupnem seštevku, Primož Roglič je četrti, Simon Špilak pa deseti. Tokrat je do pobega prišlo takoj po startu. Ubežno skupino so sestavljali Alan Marangoni (Nippo-vini Fantini), Davide Ballerini, Raffaello Bonusi (Androni Giocattoli), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Simone Andreetta (Androni Giocattoli), Ben Gastauer (AG2R La Mondiale), Pavel Kočetkov (Katjuša Alpecin) in Jonas Henttala (Novo Nordisk).

V glavnini so imeli največ pobude kolesarji Dimension Date, ki so želeli do zmage pomagati Marku Cavendishu. Pri Movistarju so se tako vsaj nekoliko lahko oddahnili. Ubežniki so imeli dobre tri minute prednosti, večjega naskoka pa si niso uspeli privoziti. Med etapo je organizatorjem nekaj preglavic povzročil tudi vlak in dejstvo, da so morali ubežniki čakati pred zapornicami. Tako so morali ustaviti tudi glavnino.

Okrog 30 km pred ciljem so imeli ubežniki že manj kot minuto prednosti. Potem je dvakrat ostro napadel Vincenzo Nibali, ki je poskrbel, da je glavnina ujela skorajda vse ubežnike. Ostala sta samo še Ballerini in Gastauer. Sledili so novi napadi in tako sta v ospredju bežala Terpstra in Felline. Za njima pa sta napadla kar Peter Sagan in Fernando Gaviria. Vsi napadi pa so bili izničeni dva kilometra pred ciljem.

Za to so poskrbeli tudi člani moštva Orica Scott. Kolesarji Lotto Soudala pa so z narekovanjem ostrega ritma poskrbeli, da se je manjša skupina uspela nekoliko oddaljiti od glavnine z najboljšimi v skupnem seštevku. Vse skupaj pa je izkoristil Fernando Gaviria. Kolumbijec se je veselil zmage, premagal pa je Petra Sagana. Tretji je bil Jasper Stuyven. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb.

Quintana ima 50 sekund prednosti pred Pinotom in 1:06 pred Dennisom. Primož Roglič na četrtem mestu zaostaja za minuto in 15 sekund. Sledijo Dumoulin, Thomas, Uran, Castroviejo, Mollema in Šimon Špilak, ki zaostaja za minute in 59 sekund. Dirka se bo zaključila jutri. San Benedetto del Tronto bo gostil zaključni kronometer. Ta bo dolg vsega deset kilometrov.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ