Gazzetta: Froome najhitrejši v zgodovini

Gazzetta: Froome najhitrejši v zgodovini
09.07.2012 AVTOR: D. Z.
Če lahko zaupamo številkam, ki so jih objavili v časopisu Gazzetta dello Sport, potem je Chris Froome na sobotnem ciljnem vzponu na dirki po Franciji pokazal najboljšo predstavo v zgodovini kolesarstva.

Seveda je to kar težko verjeti, vendar novinarji pri časopisu Gazzetta dello Sport so zapisali, da smo, sodeč po številkah, v soboto na La Planche des Belles Filles videli predstavo za zgodovino. Govorimo o zaključnem vzponu, ki je bil dolg 5,8 kilometra. To je v primerjavi s številnimi pravimi prelazi seveda zelo kratko. Vendar, vseeno.

Kolesarji so morali premagati 503 metre nadmorske višine, povprečni naklon pa je znašal 8,5 odstotka. Chris Froome je po zaslugi izjemnega napada v samem zaključku prišel do prestižne zmage. Po nekaterih podatkih je vzpon premagal v 16 minutah in15 sekundah. Torej s povprečno hitrostjo, ki je znašala kar 21,42 km/h.

V povprečju naj bi na ta vzpon razvijal kar 440 vatov moči, kar znese natančno 6,3 vate na kilogram telesne teže. Tisti podatek, na katerega se pri Gazzetti najbolj opirajo, pa je t. i. VAM. Gre za podatek o nadmorski višini, ki jo lahko kolesar premaga v uri vožnje na vzpon. Seveda se tokrat kolesarji niso vzpenjali eno uro ali več, vendar se ta VAM pogostokrat preračunava in prilagaja dolžini vzpenjanja.

In po teh podatkih je VAM Christopherja Froomea znašal neverjetnih 1857 metrov. Natančno sedem metrov več od znamenite predstave Alberta Contadorja na Verbier na dirki po Franciji leta 2009.  A seveda gre za teorijo. Čeprav je jasno, da je bil Froome v soboto brez dvoma najmočnejši kolesar na dirki.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ