Gazzetta: Seznam Ferrarijevih strank. Nekateri že zanikajo. Obetajo se tožbe.

Gazzetta: Seznam Ferrarijevih strank. Nekateri že zanikajo. Obetajo se tožbe.
10.12.2014 AVTOR: D. Z.
Štiri leta trajajoča preiskava proti zloglasnemu zdravniku Micheleju Ferrariju je končana. Delček poročila so razkrili novinarji časopisa Gazzetta dello Sport.

Italijanski športni časopis Gazzetta dello Sport objavil nekatere podatke, do katerih naj bi se v štirih letih dokopali preiskovalci, ki so pod drobnogled vzeli Micheleja Ferrarija, zdravnika, s katerim kolesarji ne smejo sodelovati. Preiskava se je imenovala »Mito «, kar naj bi bil eden izmed Ferrarijevih vzdevkov. V teh letih so številnim prisluškovali, opravili hišne preiskave, pregledali bančne račune …

In nastalo je 550 strani dolgo poročilo, ki so ga preiskovalci predali Italijanskemu olimpijskemu komiteju. Sodeč po pisanju Gazzette dello Sport naj bi bilo v tem poročilu omenjenih kar 38 kolesarjev, od teh naj bi bilo kar 17 kolesarjev Astane. Med njimi sicer ni prvih dveh zvezdnikov Vincenza Nibalija in Fabia Aruja, zato pa naj bi bil med omenjenimi tudi Slovenec Borut Božič. Tu pa je spisek kolesarjev, ki so bili omenjeni v Gazzetti dello Sport:

Leonardo Bertagnolli, Simone Boifava, Diego Caccia, Enrico Franzoi, Marco Frapporti, Omar Lombardi, Fabrizio Macchi, Marco Marcato, Andrea Masciarelli, Francesco Masciarelli, Simone Masciarelli, Daniele Pietropolli, Morris Possoni, Filippo Pozzato, Alessandro Proni, Michele Scarponi, Francesco Tizza, Giovanni Visconti, Ricardo Pichetta, Andrea Vaccher, Mauricio Ardila, Volodymyr Bileka, Borut Božič, Maksim Gourov, Vladimir Gusev, Valentin Iglinski, Sergej Ivanov, Vladimir Karpets, Aleksander Kolobnjev, Dimitri Kozončuk, Roman Kreuziger, Denis Menčov, Jevgenij Petrov, Jaroslav Popovič, Jos é Joaquin Rojas, Ivan Rovni, Egor Silin in Aleksander Vinokurov.

Nekateri so že končali kariere, za mnoge se je dlje časa vedelo, da so sodelovali s Ferrarijem in so to tudi priznali, nekateri pa so bili zaradi tega sodelovanja tudi že kaznovani s trimesečnimi prepovedmi nastopanja (Scarponi, Pozzato). Sodeč po pisanju Gazzette naj bi nekdanji ruski kolesar Denis Menčov Ferrariju plačeval po 50 tisoč evrov letno. Omenjen je tudi Roman Kreuziger. Nekdanji kolesar Astane in zdaj Tinkoff Saxa je trenutno suspendiran zaradi nepravilnosti v Biološkem potnem listu.

Zasledimo tudi ime Valentin Iglinski. Torej kolesar Astane, ki je padel na dopinški kontroli. Aleksander Vinokurov sodelovanja v času njegove kariere ni tako skrival. Pri Gazzetti pa namigujejo, da naj bi prav Vinokurov leta 2010 poskrbel, da je Ferrari pričel sodelovati z vsaj desetimi kolesarji Astane. Tako pri Gazzetti namigujejo, da je šlo za nekakšen sistematični doping. Komunikacija pa naj bi potekala prek Michelejevega sina Stefana. Pri Gazzetti še pišejo, kako naj bi Giovanni Visconti v stiku s Ferrarijem iz strahu, da ga ujamejo, ostal kar prek nekdanjega kolesarja Diega Caccie.

Potem je tu še Michele Scarponi in objava vsebine prisluhov še iz leta 2010, ko naj bi se s Ferrarijem pogovarjala o transfuziji krvi. Mnogi izmed naštetih kolesarjev molčijo, nekateri pa so se že odzvali. Najbolj glasno in odločno dva. Prej omenjeni Giovanni Visconti in Marco Marcato. Visconti je dejal, da je preiskovalcem že vse pojasnil in da so namigovanja o tem, da naj bi se s Ferrarijem pogovarjal o nihanju krvnih vrednosti brezpredmetna. Obenem je poudaril, da so mu preiskali celotno stanovanje, pa tudi hišo njegovih staršev: »Poudarjam, da sem vedno spoštoval pravila. «

Tudi Marcato je nastopil zelo odločno: »Z Michelejem Ferrarijem nisem nikoli sodeloval. Sploh ga še nisem sreča, niti z njim govoril. Zato moram braniti moje ime in sem pripravljen tudi na zaslišanja na primernih institucijah. Razočaran sem nad pisanjem. Pripravljen sem tudi na to, da bi zahteval odškodnino za škodo, ki mi je bila v tem članku storjena. «

Časopis La Repuubblica se je tudi razpisala o zloglasnem poročilu. Dva novinarja Giuliano Foschini in Marco Mensurati sta pisala tudi o tem, da naj bi s Ferrarijem sodeloval tudi trener Vincenza Nibalija Paolo Slongo. Ta se je že odzval. In kako odločno. Odločil se je, da bo proti novinarjema sprožil tožbo: »To uničuje mojo podobo. Če nekoga ne poznaš, potem lahko celo pomisliš, da je to, kar so napisali, resnica. Tožili jih bomo in bomo videli, kako se bodo odzvali. «

Tudi sam Ferrari je poudaril, da so v člankih zapisane številne izmišljotine, naštel je tudi nekaj kolesarjev, s katerimi sploh ni imel stika, pa so vseeno omenjeni. Za Kreuzigerja pa je dodal, da ima z Biološkim potnim listom težave zgolj zato, ker UCI ve, da je v preteklosti sodeloval z njim. Je pa obenem poudaril, da s Kreuzigerjem ne sodeluje že od leta 2010.

Kako so se novinarji italijanskega časopisa dokopali do podatkov ni jasno, saj poročilo ni javno. Očitno pa bodo v prihodnjih dneh na dan prišle še kakšne podrobnosti. Nenazadnje se bodo na vse skupaj morali odzvati tudi pri Astani. Za cyclingnews.com so dejali, da tega ne bodo komentirali, dokler jim Komisija za podeljevanje licenc ne sporoči, ali so prejeli World Tour licenco ali ne.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ