Gel za večjo aerodinamiko že pod drobnogledom

Gel za večjo aerodinamiko že pod drobnogledom
09.06.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Mednarodna kolesarska zveza je pod drobnogled vzela poseben gel, ki so ga v ekipni vožnji na čas na dirki Criterium du Dauphine uporabljali kolesarji Lotto Soudala.

Na dirki Criterium du Dauphine so kolesarji trenutno tik pred koncem v gorah in premagujejo najtežje etape. V rumeni majici je Geraint Thomas, sicer član moštva Sky. Prav britanska ekipa je bila do zdaj nadvse prepričljiva. Nenazadnje je dobila tudi ekipno vožnjo na čas. Prav v ekipni vožnji na čas pa je prišlo do zanimivega zapleta. Štirje kolesarji moštva Lotto Soudal, to so bili Thomas De Gendt, Jelle Vanendert, Victor Campenaerts in Jens Keukeleire so imeli noge premazane s posebnim gelom.

Na fotografijah je vidno, kako imajo na nogah majhne bele kroglice. “Gre za gel za večjo aerodinamiko. Hitrostni gel, ki zmanjša zračni upor,” je za Sporzo dejal uradni zdravnik ekipe Servaas Binge: “Večje kot so hitrosti, bolj je učinkovit. Malenkosti pomagajo in mi poskušamo podpreti naše kolesarje na vse načine. Hitrostni gel nam prinaša prednosti pri aerodinamiki in morda je to tudi psihološka prednost.” Seveda pa so se takoj pojavila vprašanja, če je vse to v skladu s pravili UCI.

Glavni komisar na dirki Jean Michel Voets je že dejal, da bo tehnična komisija preučila uporabo teh gelov, a do konca dirke odločitve zagotovo ne bodo sprejeli: “Zdaj ne morem reči, ali je to dovoljeno ali ne. Tega ne morem komentirati. Vse skupaj sem prijavil na UCI. Boljše bo, če odločitev sprejmemo po tej dirki in vidimo, kaj se lahko naredi do Toura.” Sicer pa so kolesarji moštva Lotto Soudal v ekipnem kronometru postavili tretji najboljši čas. Na 35 kilometrov dolgi preizkušnji so za člani Skyja zaostali za 53 sekund. Njihova povprečna hitrost pa je znašala 56,1 km/h.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ