Geraint Thomas do zmage v Italiji, sprint v Franciji

Geraint Thomas do zmage v Italiji, sprint v Franciji
09.03.2017 AVTOR: D. Z.
Geraint Thomas je dobil drugo etapo na dirki Tirreno-Adriatico. Lanski zmagovalec Greg Vam Avermaet prevzel vodstvo. Primož Roglič 15.

TIRRENO-ADRIATICO
Na dirki Tirreno-Adriatico je bila po uvodni vožnji na čas na sporedu druga, z 228 kilometri nadvse dolga druga etapa.

Camaiore je gostil start, cilj pa Pomarance. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone, za konec pa še ciljni vzpon. Kmalu po startu je prišlo do pobega. Skupino so sestavljali Davide Ballerini, Raffaelo Bionusi, Mirco Maestri, Alan Marangoni, Hugo Houle in Charles Planet. Damiano Caruso je vozil v modri majici vodilnega v skupnem seštevku, njegov BMC – sicer zmagovalec ekipnega kronometra – pa je ubežnikom pustil prosto pot.

Ubežniki so si privozili že skoraj šest minut prednosti. Potem pa se je ta razlika pričela zmanjševati. 60 km pred ciljem je znašala 2:45. Zaradi padcev sta med dirko odstopila Jurgen Van den Broeck in sprinter Caleb Ewan, tako da je Luka Mezgec ostal brez sprinterskega kapetana. Pod vrhom zadnjega kategoriziranega vzpona je ritem stopjnevalo moštvo Sky in posledice so bile kmalu vidne. Ubežniki so bili ujeti.

Sledil je spust in še ciljni vzpon. Poleg Skyja so bili zelo aktivni tudi člani Quick stepa, tako da je bil ritem vseskozi zelo visok. Pet kilometrov pred ciljem so ostro napadli Geraint Thomas, Bob Jungels, Jonathan Castrviejo in vodilni Damiano Caruso. Hitro so si privozili dobrih 15 sekund prednosti. Kilometer kasneje je napadel Thomas in v samostojni vožnji nadaljeval proti cilju.

Preostali so pričeli taktizirati in vse bolj razredčena skupina jih je ujela. Potem je napadel Tom Dumoulin, ki pa Thomasa ni mogel več ujeti. Po dobrih petih urah in 51 minutah se je zmage veselil Thomas, k ije Dumoulina premagal za devet sekund. Z istim zaostankom je ciljno črto prečkala tudi večja skupina kolesarjev, tretje mesto pa je pripadlo Petru Saganu. Vodstvo je zdaj prevzel Greg Van Avermaet.

Najboljši izmed Slovencev je bil Primož Roglič, ki je na cilj prišel v skupini z najboljšimi in je zasedel 15. mesto. Simon Špilak je z istim časom zasedel 36. mesto. Devet sekund za to skupino je na cilj prišel Matej Mohorič. Luka Mezgec je bil 117., Marko Kump pa 169. Roglič je v skupnem seštevku 14. Zaostaja pa za 39 sekund.

PARIZ-NICA
Na dirki Pariz – Nica pa je za kolesarji že peta etapa. Še zadnja nekoliko lažja. Cilj je po 200 prevoženih kilometrih gostil Bourg de Peage.

To je bila sprinterska etapa, tako da sprinterji te priložnosti niso želeli izpustiti iz rok. Julian Alaphilippe je vozil v rumeni majici najboljšega v skupnem seštevku. Šesterica kolesarjev je zaznamovala etapo. Ubežno skupino so sestavljali Axel Domont (AG2R La Mondiale), Natnael Berhane (Dimension Data), Pierre-Luc Perichon (Fortuneo-Vital Concept), Lilian Calmejane (Direct Energie), Federico Zurlo (UAE Team Emirates) in Remy di Gregorio (Delko-Marseille).

Po 45 kilometrih so imeli že sedem minut prednosti, potem je glavnina hitro zmanjšala to razliko. 25 km pred ciljem je bila razlika že manjša od ene minute, med ubežniki pa je popustil Zurlo. V glavnini so ritem narekovali člani Lotto Soudala in FDJ. Sledila je selekcija v vožnji na veter in v drugi skupini se je znašel tudi vodilni Alaphilippe. Po treh kilometrih pa je bilo nevarnosti konec, saj sta se skupini spet združili.

V ospredju je vztrajal samo še Di Gregorio, vendar ga je glavnina ujela in tako smo videli napet sprint. Prvi ga je začel Demare, nadaljeval je Groenewegen. A oba sta začela prezgodaj. To je izkoristil Andre Greipel. Nemec se je veselil zmage. Drugi je bil Demare, tretji pa Groenewegen. Najboljši Slovenec je bil Kristijan Koren na 34. mestu. V skupnem seštevku ima Alaphilippe 33 sekund naskoka pred Gallopinom in 47 pred Izagirrejem. Koren je kot najboljši Slovenec 14.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ