Geraint Thomas: Če zmagujemo, me ne zanima, ali je to navdušujoče ali ne

Geraint Thomas: Če zmagujemo, me ne zanima, ali je to navdušujoče ali ne
06.11.2018 AVTOR: DZ, foto sirotti

Geraint Thomas po zmagi na dirki po Franciji za trening praktično nima časa. Predstavlja knjigo o njegovi poti do rumene majice, se udeležuje različnih prireditev ...

Pretekli konec tedna je sodeloval na kriteriju v Saitami na Japonskem, ki ga organizirajo prireditelji dirke po Franciji. Seveda je šlo bolj za spektakel kot za pravo dirkanje. Obenem pa je v daljšem intervjuju za cyclingnews.com povedal marsikaj. Tu so nekatere njegove izjave.

O obveznostih po Touru: “V vsem sem užival, zdaj pa bi rad začel trenirati. Celo žena Sara mi je dejala, da se veseli dneva, ko bom spet sedel na kolo in imel dnevno rutino. Zaenkrat je še vedno noro. Pravzaprav se še ni nehalo. Nikjer nisem bil za več kot štiri ali pet dni. Bilo je dobro, a napeto. Naslednji teden odhajam v Veliko Britanijo, kjer bom promoviral knjigo, potem pa se vrnem v Šanghaj na še enega izmed kriterijev pod okriljem dirke po Franciji. Potem pa se vrnem v Monaco, kjer spet postanem kolesar. Resnično se veselim tega. Dovolj imam vsega ostalega.”

O pridobitvi kilogramov: “Zagotovo je to najdaljše obdobje brez kolesa v moji karieri, tako da naslednje leto od začetka zagotovo ne bom v formi. Želel sem uživati, saj se to ne zgodi vsak dan. Zagotovo sem užival. Dave Brailsford mi je dejal, naj se ne zredim preveč. Naj pazim. Zdaj čutim, da rastem. V širino. Zgolj obdržati določeno pripravljenost je zagotovo najtežje. Prepičan pa sem, da se bom, ko bom enkrat začel s treningi, lahko vrnil."

O zmagi na dirki po Franciji: “Sanjaš o tem, da boš dobil dirko po Franciji, a nikoli si zares ne misliš, da se bo to zgodilo. Zdi se ti tako nedosegljivo. Z leti pa se izboljšuješ na klasikah in na etapnih dirkah in zmaga na Touru postane dosegljiva. Od leta 2016 je to bil eden izmed ciljev. Seveda verjameš, da ti bo uspelo, a to doseči, to pa je neverjetno. Še vedno menim, da sem ista oseba. Prav zato se mi zdi še zdaj smešno, ko pomislim, da sem dobil dirko po Franciji.”

O čustvenem doživljanju zmage po kronometru: “Do tedaj nisem želel razmišljati o končni zmagi. Razmišljal sem samo o naslednjem dnevu in nisem dopustil, da bi mi karkoli prišlo do živega. Rad bi zgolj užival v vsem skupaj, vendar pa nisem dovolil, da bi me čustva premagala, saj se to lahko pozna na predstavah. To sem prinesel z velodroma. To razmišljanje, ko moraš ostati razumen in ne smeš razmišljati o tem, kaj gre lahko narobe. Razmišljaš samo o tem, kaj moraš narediti. Vse je bilo na koncu poplačano.”

O dirkanju s Froomom na naslednjem Touru: “Če bom odšel na Touru z mislijo na zmago, Froome pa bo storil enako, potem bova najbrž vozila na podoben način kot letos. Kot vsi vemo, karkoli se lahko zgodi. Če pa bova poštena in odkrita, če ne bova dirkala eden proti drugemu in po možnosti s tem dopustila nekomu drugemu, da zmaga, ne vidim razloga, da ne bi oba nastopila na dirki. Trasi Toura in Gira si bom v naslednjih tednih podrobno ogledal in sestavil načrt. Prepričan sem, da bo Froome naredil isto. Najbrž bo želel na Tour priti v polni formi in ga še petič dobiti. Ko bova dobila najine programe, bomo šli naprej. Usedel sem bom s Timom Kerrisonom in morda Daveom Brailsfordom in skupaj bomo predelali, kaj želim narediti. Ne vidim razloga, zakaj ne bi naredili isto, kot smo letos.”

O očitkih, da je Skyjev način dirkanja dolgočasen: “Če zmagujemo, me ne zanima, ali je to navdušujoče ali ne.”

O predlogu, da se prepove uporaba merilcev moči na dirkah: “Mi Tourov nismo dobili zaradi uporabe merilcev moči. Meni bi bilo v redu, če jih prepovejo. Menim, da na dirkanje ne bi vplivalo. Druge dirke so zanimive, pa kolesarji tam ravno tako uporabljajo merilce moči. Menim, da ne prinesejo sprememb.

O bogatem Skyu v primerjavi z drugimi: “Vsekakor ne gre zgolj za denar. Denar ti omogoča, da lahko pripelješ dobre kolesarje, vendar pa poglejte Poelsov primer. Pri Quick Stepu ga niso hoteli in je prišel k nam. Zdaj je zelo dobro plačan kolesar, pa tudi dober. Pri nas kolesarji postanejo še boljši. Mi ne kupimo Suareza, Ronalda in Messija. Mi razvijamo kolesarje. Precej drugih ekip ima tudi veliko denarja. Katjuša, na primer. Razlika med nami pa je … kar velika.”

O tem, kaj morajo drugi narediti, da bi premagali Sky: “Postati morajo boljši, kot smo mi. Smo zelo močna ekipa, vendar pa ne bi zmagali, če ne bi imeli tudi najboljšega kolesarja na dirki. Če ga ne bi imeli, potem bi morali tudi drugače dirkati. Če bi Tom Dumoulin vodil, potem se s Froomom ne bi samo vozila v zavetrju. Letos sem zgodaj oblekel rumeno majico in bil dovolj močan, da sem jo lahko ubranil. Če se želi kdo meriti z name, potem je njegovo delo, da se izboljša. V moči ekipe imamo na Touru ogromno prednost, saj smo vsi v tem. Eden drugega preganjamo. Vsi želimo priti v ekipo za Tour, tako da je že konkurenca za osem mest velika.”

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ