Gilbertovi spomini: "Mrtev" na prvih pripravah

Gilbertovi spomini: "Mrtev" na prvih pripravah
05.12.2012 AVTOR: D. Z.
Izdajanje avtobiografij kolesarjev se nadaljuje. Po Wigginsu in Hamiltonu je zdaj svojo zgodbo na papir spravil še aktualni svetovni prvak Philippe Gilbert.

»Moja mavrična sezona «. Tako se imenuje avtobiografija Philippa Gilberta, ki je nekakšno nadaljevanje njegove lani izdane knjige »Moje sanjsko leto«. »Moja mavrična sezona je popoln povzetek mojega leta. Doživel sem vse barve te mavrice, saj sem v tej sezoni prišel od teme do zlata, « je za Sporzo dejal Gilbert.

S tem je namignil na prvi del sezone. Lani je dobil dirke, kot so Strade Bianche, Barbantska puščica, Amstel Gold Race, Valonska puščica, Liege-Bastogne-Liege, etapa na dirki po Franciji, postal je državni prvak, slavil je v Kanadi … spodletelo mu je zgolj na svetovnem prvenstvu. Letošnja sezona je bila povsem drugačna. Slaba. Lani se je veselil kar 18 zmag, v tej sezoni pa mu prav nič ni šlo po načrtih. Tudi s strani medijev je bil zato deležen številnih kritik.

»To, da te kdaj kritizirajo je del igre. Bilo je težko za družino, prijatelje in navijače, saj so bili zelo jezni. Vendar sem sam vedno ostal optimističen. Upal sem na boljše dni. Kot športnik veš, da so dobra in slaba obdobja, « je pojasnil Gilbert: »Naučil sem se, da ko si uspešen, takrat hočejo biti vsi tvoji prijatelji. Vabljen si povsod, vsi te hočejo imeti pred televizijskimi zasloni. Če pa ti ne gre, potem slišiš zgolj kritike. Zato sem začel izbirati ljudi, s katerimi sodelujem. «

Kritikom je usta zaprl z naslovom svetovnega prvaka, kot razlog za neuspešen prvi del sezone pa je navedel hudo utrujenost po, kot že omenjeno, nadvse uspešni sezoni 2011. Gilbert pa se ob koncu sezone ukvarja tudi s tožbo. Na sodišču v Ženevi naj bi v ponedeljek preživel kar sedem ur, saj poskuša doseči dogovor z njegovim nekdanjim delodajalcem Omega Pharmo-Lotto. Spor se je razvnel zaradi neizplačanih bonusov po Gilbertovi najuspešnejši sezoni in zaradi domnevno predčasne prekinitve pogodbe.

Konec sezone 2011 sta se sponzorja Omega Pharma in Lotto odločila, da gresta vsak svojo pot, medtem ko je imel Gilbert s starim moštvom še enoletno pogodbo. Belgijec pa je moštvo zapustil in odšel v BMC. Na sodišču so se znašli, ker ga nekdanji delodajalec toži, da je predčasno prekinil pogodbo, Gilbert pa se zagovarja, da je moštvo razpadlo in je bil tako prost kolesar.

Gilbert obenem želi, da mu takratni sponzorji izplačajo obljubljene denarne zneske za zmage, ki jih je dosegel. Dolžni naj bi mu bili kar milijon evrov. »Mi zahtevamo več od njega, kot on od nas,« je bil kratek Walter Van Steenbrugge, odvetnik, ki brani interese Omega Pharme. Gilbert se na te besede še ni odzval. Datum razsodbe še ni določen.

Gilbert na predstavitvi knjige: »Mrtev « na prvem kampu

Philippe Gilbert je poudaril, da je dovolj star, da se ne boji več povedati svojega mnenja, pa čeprav bi s tem nasprotoval nekaterim odločitvam delodajalca. In to je Belgijec tudi storil …

Philippe Gilbert je aktualni svetovni prvak in član moštva BMC Racing Team. Za njim je sicer slaba sezona, ki pa jo je popravil z naslovom svetovnega prvaka.

»Več sem se naučil iz nesreč v tem letu, kot pa v moji sanjski sezoni 2011. Zdaj se bom osredotočil na ardenske klasike v mavrični majici,« je dejal Gilbert, ki je vso sezono 2012 opisal v knjigi »Moje mavrično leto«. Tam je zapisal, da je v pripravljalnem obdobju naredil nekaj napak, ena izmed večjih pa naj bi bila ta, da je prve skupne priprave končal preveč utrujen.

»Bil sem mrtev. Spoštujem delo mojih šefov, vendar sem se naučil, da o tem spregovorim. Sem izkušen kolesar. Sem prestar, da bi se spremenil. Številke me ne zanimajo. Kolesar pač ni voznik formule 1, ki po testiranju pove vse podatke inženirjem, ki pridejo do rešitve.« Kot eno izmed napak je navedel tudi to, da se ni dovolj hitro privadil na novo opremo. »Napako sem naredil, ko v pogodbo nisem vključil pogoja, da bi uporabljal svoj sedež in pedale,« je Gilbert pojasnil na predstavitvi prej omenjene knjige.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ