Gilbertu etapa v Švici, Špilak v skupini z najboljšimi

Gilbertu etapa v Švici, Špilak v skupini z najboljšimi
12.06.2017 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Švici je bila na sporedu 2. etapa. Dobil jo je Philippe Gilbert. Simon Špilak končal v glavnini. Vodi Kung.

Če se je dirka Criterium du Dauphine ravnokar končala, pa se je dirka po Švici šele dobro začela. Po uvodnem kronometru je bila na sporedu druga, 172,7 km dolga etapa.

Govorimo o krožni preizkušnji s startom in ciljem v mestu Cham. Kolesarji so morali premagati štiri kroge, v vsakem pa so se povzpeli na 766 metrov visok vzpon Horben. Kmalu po startu je prišlo do pobega. Ubežno skupinico so sestavljali Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport), Nick Dougall (Dimension Data), Conor Dunne (Aqua Blue Sport), Antoine Duchesne (Direct Energie) in Nick Van der Lijcke (Roompot).

Na prvih treh gorskih ciljih je bil najboljši Hansen, ki si je tako zagotovil majico v tem točkovanju. Največja prednost pred glavnino je znašala sedem minut. Potem pa je tudi glavnina stopnjevala ritem in v zadnjem krogu se je začel lov na ubežnike. 30 kilometrov do cilja je prišlo do padca, v katerega je bilo vpletenih kar precej kolesarjev, ubežniki pa so bili 25 kilometrov pred ciljem vseeno ujeti. Takoj zatem je prišlo do novega padca.

Na tleh se je znašel tudi vodilni v skupnem seštevku, zmagovalec prologa Rohan Dennis. Sicer se je pobral in nadaljeval z dirko, a vse hitrejše glavnine ni uspel ujeti. Glavnina se je precej skrčila in to so na zadnjem vzponu poskušali izkoristiti Jan Bakelants (AG2R La Mondiale), Rui Costa (UAE Team Emirates) in Damiano Caruso (BMC Racing). Vrh je prvi prečkal Bakelants. Trojica je imela že pol minute prednosti, vendar pa je skupinica s Philippom Gilbertom ubežnike hitro ujela.

Takoj zatem je napadel Greg Van Avermaet. Tudi Belgijca pa so ujeli. Zaradi številnih napadov sprinterske ekipe niso uspele sestaviti pravih sprinterskih vlakov. V odličnem položaju se je tik pred ciljem znašel Philippe Gilbert, ki je prišel do prestižne zmage. Patrick Bevin je bil drugi, tretji pa Anthony Roux. Sledili so Albasini, Trentin, Burghardt, Bonifazio, Sagan, Conti in Matthews. V prvi skupini je končalo vsega 57 kolesarjev.

Simon Špilak je etapo končal v času zmagovalca na 44. mestu. Matej Mohorič je bil 120., Marko Kump pa 155. V skupnem seštevku je vodstvo prevzel Stefan Kung pred Michaelom Matthewsom in Tomom Dumoulinom. Špilak je 40.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ