Gilbertu še Amstel

Gilbertu še Amstel
16.04.2017 AVTOR: D. Z.
Amstel Gold Race. Philippe Gilbert je v sprintu ugnal Michala Kwiatkowskega.

52. dirka Amstel Gold Race. Najmlajša izmed znamenitih enodnevnih klasik. Kolesarji so morali premagati skoraj 265 kilometrov dolgo preizkušnjo s kar 35 kratkimi, a strmimi vzponi.

Na startu so bili tudi trije Slovenci. Matej Mohorič v dresu moštva UAE Team Emirates, Grega Bole (Bahrain Merida) in Jan Tratnik, ki je z ekipo CCC Sprandi Polkowice na dirki nastopil s pomočjo posebnega povabila. Lansko zmago je branil Enrico Gasparotto, zdaj kapetan v ekipi Bahrain Merida. V tej ekipi je tudi Sonny Colbrelli, ki je z zmago na Barbantski puščici dokazal, da je odlično pripravljen, lani pa je na dirki Amstel Gold Race zasedel tretje mesto.

Letošnja trasa je bila nekoliko spremenjena. Predvsem pa želijo organizatorji bolj odprto dirko. Znameniti Cauberg so morali kolesarji premagati trikrat (zadnjič 19 km pred ciljem), a v samem zaključku ga tokrat ni bilo. Zadnji vzpon – govorimo o Bemelerbergu – se je končal 5,6 km pred ciljem. Kmalu po startu je prišlo do prve ubežne skupinice, ki se je z dodatnimi napadi povečala na 12 kolesarjev.

Ubežno skupino so sestavljali: Lars Boom (LottoNL-Jumbo), Stijn Vandenbergh (AG2R-La Mondiale), Mads Wurtz Schmidt (Katjuša-Alpecin), Tim Ariesen (Roompot), Nikita Stalnov (Astana), Michal Paluta (CCC Sprandi Polkowice), Brendan Canty (Cannondale-Drapac), Johann Van Zyl (Dimension Data), Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise), Pieter Van Speybrouck (Wanty-Groupe Gobert), Vincenzo Albanese (Bardiani-CSF) in Fabien Grellier (Direct Energie).

Po 80 kilometrih dirkanja so si privozili dobrih osem minut prednosti. Potem pa so se v glavnini v lov podali člani Lotto Soudala in Sunweba in razlika se je postopoma začela zmanjševati. 138 kilometrov pred ciljem je razlika znašala nekaj manj kot sedem minut. V glavnini je prišlo tudi do padca. Na tleh sta se znašla tudi Philippe Gilbert in Michael Valgren, oba pa sta glavnino lahko ujela. Padel je tudi Enrico Gasparotto, ki je tako izpadel iz igre za zmago. Ob vstopu v zadnjih sto kilometrov so imeli ubežniki še dobre štiri minute prednosti.

Pobega je bilo konec že okrog 50 kilometrov pre ciljem. V ospredju pa je vztrajal samo še Grellier. Potem pa so v ospredje že prišli največji favoriti. Pred vznožjem Kruisberga je napad pripravljal Sergio Henao. Sledil je napad Tiesija Benoota in izoblikovala se je skupina sedmih kolesarjev, ki si je hitro privozila dobrih 15 sekund prednosti. Potem pa so se v lov za njimi podali še nekateri zvezdniki. Edini, ki pa se je uspel preseliti v ospredju je bil Michal Kwiatkowski, tako da sta bila v prvi skupini kar dva kolesarja Skya.

V ospredju so tako vztrajali Gilbert, Haas, Izagirre, Henao, Albasini, Rojas in Kwiatkowski. Dobrih 20 kilometrov pred ciljem so imeli 20 sekund prednosti, v glavnini so ritem narekovali člani Direct Energieja, medtem ko je bila vmes ujeta skupina z Valverdejem, Van Avermaetom, Costo, Jungelsom … A Van Avermaet je opravil večino dela, tako da se je zaostanek za vodilnimi 13 km pred ciljem povečal na 35 sekund. Razlika se je potem samo še povečevala. Sledil je še zadnji vzpon. 6,4 km pred ciljem je napadel Kwiatkowski, a selekcije ni mogel narediti.

Potem je poskusil še Gilbert, ki je lovil že četrto zmago na tej dirki. S Kwiatkowskim sta si hitro privozila nekaj metrov prednosti in hitro našla skupni jezik pri pobegu. V ozadju so ju poskušali ujeti s posamičnimi napadi, a je Henao te uspel pokriti. In tako sta se za zmago udarila že junaka letošnjih klasik Kwiatkowski in Gilbert. Dolgo sta taktizirala. Gilbert je bil v zadnjih metrih v ospredju, potem pa je sprint prvi začel Kwiatkowski, a Gilbert je bil tokrat prepričljivo boljši.

V zadnjih metrih je Belgijec po več kot šestih urah in pol dirkanja premagal Poljaka. Po zmagi na dirki po Flandriji je to druga prestižna zmaga na enodnevni klasiki za Gilberta. Že njegova četrta na tej dirki. Drugi je bil Kwiatkowski. Z desetimi sekundami zaostanka je sprint za tretje mesto dobil Michael Albasini. "Videl sem, da so vsi na koncu z močmi. A, če daš tisti odstotek več od sebe, ti lahko uspe. Nekako moraš dobiti tisto dodatno moč. S Kwiatkowskim sva uspela. Rekel sem mu, da morava sodelovati do zadnjega kilometra. V sprintu me je presentil, vendar pa je pihal nasprotni veter, " je dejal Gilbert. Četrti je bil Haas, sledili pa so še Rojas, Henao, Izagirre, Gogl, Colbrelli in Matthews.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ