Giovanni Visconti najhitreje do "Pantanija"! Kristjan Koren bežal z Andyjem Schleckom

Giovanni Visconti najhitreje do "Pantanija"! Kristjan Koren bežal z Andyjem Schleckom
19.05.2013 AVTOR: D. Z.
15. etapo dirke po Italiji je dobil Giovanni Visconti. Vodi še vedno Vincenzo Nibali. V 7. etapi dirke po Kaliforniji pa se je z dolgim pobegom izkazal Kristjan Koren. Etapo je dobil Leopold Konig.

DIRKA PO ITALIJI
Skrajšana 15. etapa
Kolesarji na dirki po Italiji so 15. etapo začelo ob 13. uri in ob sedmih stopinjah celzija. Organizatorji so zaradi sneženja na Galibieru etapo nekoliko skrajšali, saj kolesarjem ni bilo treba povsem na vrh. Etapa se je namreč končala dobre štiri kilometre pod vrhom. Na startu je bilo še 180 kolesarjev, prevoziti pa so morali 145 kilometrov.

Do prvega napada je prišlo po 13 kilometrih, ko je skočil Bert De Backer, a ga je glavnina hitro ujela. In potem so kolesarji dirko nadaljevali v počasnem ritmu. Po prvi uri dirkanja je povprečna hitrost znašla 37,8 km/h. Kmalu zatem je celotna glavnina tudi prečkala mejo s Francijo in do prvega pravega napada je prišlo šele tri kilometre do vrha gorskega cilja prve kategorije na Mont Cenis.

Pirazzi sprožil napad
Skočil je Strefano Pirazzi, takoj pa sta se za njim podala še Chalapud in Chavez. Sledil je spust, v katerem je v ospredju kolesaril Weening. 25 sekund za njim pa se je izoblikovala prva zasledovalna skupina kolesarjev, ki so jo sestavljali Pirazzi, Bongiorno, Rabottini, Chalapud, Chavez in Visconti. Dobrih 60 kilometrov pred ciljem je Weening zasledovalce počakal, tako da je bilo zdaj v pobegu sedem kolesarjev, ki so imeli dobrih šest minut prednosti pred glavnino. Povprečna hitrost po treh urah dirkanja je znašala vsega 33,3 km/h.

V ospredju pa so bili Pieter Weening, Stefano Pirazzi, Manuel Bongiorno, Matteo Rabottini, Robinson Chalapud, Giovanni Visconti in Rubiano Chavez. Njihova prednost je 30 kilometrov pred ciljem znašala vsega dve minuti in pol. Ob začetku vzpona so se pričeli tudi napadi iz glavnine, vendar do večjih razlik ni prišlo, čeprav so poskusili kolesarji, kot so Henao, Di Luca in Gastauer.

Visconti sam v ospredju
V ospredju so bili samo še Pirazzi, Weening, Visconti in Rabottini. Dobro minuto za njimi pa se je oblikovala skupina štirih kolesarjev, ki so jo sestavljali Gesink, Martinez, Henao in Kišerlovski. Skupina z rožnato majico pa je imel dobri dve minuti zaostanka. Gorski cilj druge kategorije na Telegraphu je dobil Giovanni Visconti. 20 kilometrov pred ciljem pa je začelo snežiti in v ozadju je padel Domenico Pozzovivo.

Iz skupine z rožnato majico je napadel Rafal Majka, takoj za njim pa še Betancur. Predvsem kolesarji Astane pa so imeli vse pod nadzorom. V ospredju je sam vztrajal Visconti, slabo minuto za njim se je vozil Rabottini, skupina kolesarjev okrog rožnate majice pa je bil dobrih pet kilometrov pred ciljem še zelo velika. Pet kilometrov pred ciljem je skočil Samuel Sanchez, sledil pa mu je Damiano Caruso.

Visconti do zmage, boj za belo majico
A za Viscontijem sta še vedno zaostajala za več kot dve minuti. Tri kilometre pred ciljem so kolesarji Astane še vedno narekovali dovolj hiter ritem, da do napadov ni prišlo. Dva kilometra in pol pred ciljem je napadel Michele Scarponi. S tem je sprožil napade tudi s strani preostalih kolesarjev. A na vse skupaj je 1,7 kilometra pred ciljem odgovoril kar Vincenzo Nibali. Odločno je napadel in hitro se je izoblikovala manjša skupina kolesarjev.

Potem sta skočila Majka in Betancur, takoj pa je njuna napad pokril Nibali. Tako so kolesarji vstopili v najstrmejši zadnji kilometer, medtem ko se je prestižni zmagi naproti vozil sicer zelo utrujeni Visconti. Poskusil je tudi Evans, a Nibali je imel pripravljen odgovor na vse. Medtem ko se je Visconti veselil zaslužene zmage, so se v ozadju od rožnate majice uspeli oddaljiti štirje kolesarji. Betancur je dobil boj za drugo mesto, tretji je bil Przemylsaw Niemiec, četrti Rafal Majka, peti pa Fabio Duarte … VEČ KASNEJE!

DIRKA PO KALIFORNIJI

Za kolesarji na dirki po Kaliforniji je že sedma etapa. Ta je spadala med zahtevnejše, saj se je po dve kategoriziranih vzponih končala na vrhu tretjega, tudi najtežjega. Vse skupaj se je začelo v Livermoru. Že po dobrih desetih kilometrih pa se je v ospredju izoblikovala manjša skupina kolesarjev, med katerimi so bili tudi zmagovalec prve etape Lieuwe Westra, Andy Schleck in tudi eden izmed treh Slovencev Kristjan Koren.

Ob teh so kolesarili še De la Cruz, Jones, Verona, Didier, English in Brown. Sicer so si privozili več kot tri minute prednosti – Kristjan Koren je celo dobil enega izmed letečih ciljev – a v ozadju je imela izjemno močna ekipa BMC vse pod nadzorom. Narekovali so dovolj hiter ritem, da so ubežnike ujeli še pred začetkom najhujšega dela zaključnega, skoraj 20 kilometrov dolgega vzpona na Mt. Diablo.

Van Garderen in BMC premočna
Prvi izmed favoritov, ki je napadel, je bil Francisco Mancebo, ki je hitro ujel še edinega preostalega ubežnika Westro. Nadaljeval je v svojem ritmu, kmalu pa ga je ujel zmagovalec druge, do zdaj najtežje druge etape, Janier Acevedo. Ta se je Manceba kmalu otresel, a sledil mu je lahko Leopold Konig. Kolesar moštva NetApp Endura je v zadnjih petstotih metrih odločno napadel, Acevedo pa mu ni mogel več slediti. Konig se je tako lahko veselil zaslužene etapne zmage.

Vodilni Van Garderen je imel ob sebi tako močno moštvo, da ne na napad Manceba ne na napad Aceveda ni direktno odgovoril. Njegovi pomočniki so preproso narekovali oster tempo, na koncu še Frank. V samem zaključku je iz te skupinice okrog Van Garderna napadel še Craddock, a ni bil uspešen. Van Garderen je v etapi zasedel tretje mesto in je zadržal vodstvo v skupnem seštevku. Najboljši od Slovencev je bil Gregor Gazvoda, ki je zasedel 31. mesto.

Dirka po Italiji, rezultati
1. Giovanni Visconti (Ita) Movistar Team 4:40:48
2. Carlos Alberto Betancur Gomez (Kol) Ag2R La Mondiale 0:42
3. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida
4. Rafal Majka (Pol) Team Saxo-Tinkoff
5. Fabio Andres Duarte Arevalo (Kol) Colombia 0:47
6. Michele Scarponi (Ita) Lampre-Merida 0:54
7. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team
8. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team
9. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia
10. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 62:02:34
2. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 1:26
3. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling 2:46
4. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia 2:47
5. Michele Scarponi (Ita) Lampre-Merida 3:53
6. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida 4:55
7. Carlos Alberto Betancur Gomez (Kol) AG2R La Mondiale 5:12
8. Rafal Majka (Pol) Team Saxo-Tinkoff 5:32
9. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 5:39
10. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team 5:51

Dirka po Kaliforniji, rezultati

1. Leopold Konig (Češ) NetApp-Endura 3:54:17
2. Janier Alexis Acevedo (Kol) Jamis-Hagens Berman 0:07
3. Tejay Van Garderen (ZDA) BMC Racing 0:12
4. Michael Rogers (Avs) Saxo-Tinkoff isti čas
5. Mathias Frank (Švi) BMC Racing 0:23
6. Matthew Busche (ZDA) RadioShack-Leopard 0:29
7. Lawson Craddock (ZDA) Bontrager 0:32
8. Francisco Mancebo (Špa) 5 Hour Energy 0:38
9. Jose Joao Pimenta (Por) NetApp-Endura 0:44
10. Marc De Maar (NA) UnitedHealthcare isti čas
31. Gregor Gazvoda (Slo) Champion System 2:33
60. Kristjan Koren (Slo) Cannondale Pro Cycling Team 10:48
108. Aldo Ino Ilešič (Slo) UnitedHealthcare 19:25

Skupni vrstni red po 7. etapi:
1. Tejay Van Garderen (ZDA) BMC Racing 26:38:53
2. Michael Rogers (Avs) Saxo-Tinkoff 1:47
3. Janier Alexis Acevedo (Kol) Jamis-Hagens Berman 3:26
4. Mathias Frank (Švi) BMC Racing 3:32
5. Cameron Meyer (Avs) Orica-GreenEdge 3:33
6. Matthew Busche (ZDA) RadioShack-Leopard 3:50
7. Francisco Mancebo (Špa) 5 Hour Energy 4:52
8. Lawson Craddock (ZDA) Bontrager 5:24
9. Philip Deignan (Irs) UnitedHealthcare 5:33
10. Chad Haga (ZDA) Optum 5:52
65. Kristjan Koren (Slo) Cannondale Pro Cycling Team 42:24
93. Gregor Gazvoda (Slo) Champion System 1:02:42
104. Aldo Ino Ilešič (Slo) UnitedHealthcare 1:13:23

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ