Giro predstavitev: Osem ciljnih vzponov, makadam, Zoncolan in Rim

Giro predstavitev: Osem ciljnih vzponov, makadam, Zoncolan in Rim
30.11.2017 AVTOR: D. Z.
Pa so predstavili tudi traso dirke po Italiji 2018. Jeruzalem bo gostil start. Giro se nam bo najbolj približal v etapi do Zoncolana.

Leta 2018 bo na sporedu že 101. dirka po Italiji. Posebna bo tudi zato, ker bo na dirki nastopil aktualni zamgovalec dirke po Franciji Christopher Froome.

Britanec bo poskusil dobiti Giro in Tour v isti sezoni. Poleg tega bi lahko dobil tretjo tritedensko dirko zapored, saj je letos slavil zmagi na Touru in Vuelti. Kaj pa trasa, ki so jo predstavili organizatorji? Vse skupaj se bo začelo 4. maja v Jeruzalemu, po 2546 kilometrih pa se bo končalo 27. maja v Rimu. Kaj pa vmes? Giro vsekakor ne bo po meri sprinterjev.

Kolesarji bodo imeli na voljo kar osem ciljnih vzponov. Od tega bodo štirje v zahtevnem zadnjem tednu dirkanja. V 14 etapi se bo Giro še najbolj približal Sloveniji. Takrat se bo karavana podala na Zoncolan. V Alpah bomo morda videli odločilne boje, saj se bodo tam zvrstile tri etape zapored. Cilji pa Prato Nevoso, Jafferau in Cervinia. V 19. etapi bodo morali prečkati tudi Colle delle Finestre. Vzpon, znan po tem, da ima daljši makadamski odsek. Prva posebnost letošnje dirke je vsekakor sam začetek. Giro se bo namreč začel v Izraelu.

Tam bodo na sporedu tudi tri etape. Najprej bo že v petek na vrsti uvodni, 9,7 km dolg posamični kronometer. Cilja naslednjih dveh sprinterskih etap bosta gostila Tel Aviv in Eilat. Organizator naj bi za te tri dni prejel kar deset milijonov evrov. Sledil bo dolg transfer na Sicilijo in zato tudi prost dan. Spet se bodo kolesarji povzpeli na 1736 metrov visoko Etno. Tokrat iz Ragaline. Vzpon je dolg 14,1 km, vmes pa je 4 km dolg odsek z osemodstotnim naklonom. Naslednji ciljni vzpon bo že večkrat obiskani Montevergine. Ta bo na vrsto prišel v osmi etapi.

Teden bodo kolesarji zaključili z vzponom na Campo Imperatore. Po drugem dnevu premora bodo sledili Apenini in vedno nepredvidljive etape na razgibanih cestah. Še ena etapa s ciljnim vzponom se bo končala v Osimu, na vzponu v bližini letos tragično preminulega Micheleja Scarponija. Potem je tu že 14. etapa, dolga 181 km, ki bo kolesarje popeljala na znameniti Monte Zoncolan. Seveda iz Ovara, torej z najtežje smeri. Po tretjem in zadnjem dnevu počitka bo na sporedu 34,5 km dolg kronometer od Trenta do Rovereta. Gre za nadvse razgiban teren. Po sprinterskem dnevu pa Alpe.

18 .etapa se bo končala v Prato Nevosu. Zaključni vzpon je dolg 13,9 km, povprečni naklon pa znaša 7 %. Če bo v tej etapi zahteven zgolj ciljni vzpon, pa bo vse drugače v naslednjih dveh dneh. Najprej kraljevska 19. etapa. Dolga bo 181 km. Prvi vzpon bo Colle del Lys, potem pa z 2178 metri najvišja točka letošnjega Gira – Colle dell Finestre. Drugi, devet km dolg del je makadamski, povprečni naklon pa znaša 9,2 %. Sledi spust in 7,2 km dolg klanec na Sestriere. Po daljšem spustu pa še zaključni vzpon na Jafferau. Sledila bo še zadnja gorska etapa.

Začela se bo v kraju Susa in po več kot 120 kilometrih ravnine bo na sporedu prvi izmed treh vzponov – dobrih 15 kilometrov dolg Col Tsecore. Tu se skriva tudi tri kilometre dolg 12-odstotni odsek. Po spustu bo sledil Col St. Pantaleon in za konec še Cervinie, ki leži na 2001 metru nadmorske višine. Sledila bo še zadnja, 118 kilometrov dolga etapa do Rima. Za konec bodo morali kolesarji prevoziti deset krogov, dolgih 11,8 km v samem Rimu. Zadnjič se je Giro v Rimu končal leta 2009. Takrat s posamičnim kronometrom, na katerem je Denis Menčov kljub padcu odvzel rožnato majico Joaquinu Rodriguezu in tisti Giro tudi dobil.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ