Giro s tremi kronometri gre tudi čez Gavio in Mortirolo

Giro s tremi kronometri gre tudi čez Gavio in Mortirolo
18.10.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Hribolazci se bodo očitno lahko spet razveselili naslednje dirke po Italiji. Trasa sicer še ni znana, a po govorica sodeč, bodo organizatorji kolesarje peljali tudi čez Gavio in Mortirolo.

Že čez nekaj dni bodo organizatorji dirke po Franciji predstavili traso naslednjega Toura, 31. oktobra pa jim bodo v Milanu sledili še organizatorji dirke po Italiji. Pri agenciji RCS Sport so že predstavili uvodni, 8,2 km dolg kronometer v Bologni, ki bo nadvse zahteven, saj se bodo kolesarji soočili s ciljnim vzponom na San Luco. Predstavili so tudi že traso 34,7 km dolgega kronometra v deveti etapi. Tudi ta bo zelo razgiban, drugi del pa bo potekal na vzpon. Riccione bo gostil start, cilj pa San Marino. Naslednji dan bo dan za sprinterje od Ravenne do Modene.

To je znano. Kaj pa organizatorji še pripravljajo? Vajeni smo že, da novinarji časopisa La Stampa vsako leto pred predstavitvami razkrijejo nekater podrobnosti. Ponavadi se dokopajo do pravih podatkov. Kaj pa pišejo letos? Pišejo, da se bo letošnji Giro končal s 15 kilometrov dolgim kronometrom v Veroni. Vse do amfiteatra. Po startu v Bologni naj bi kolesarji zavili proti Toskani in v Apenine. Ena izmed etap naj bi se začela v Vinciju. Dirka naj bi se tokrat izognila Rimu. V drugem tednu dirkanja – potem ko bo prvi dan počitka v bližini San Marina – bodo na vrsto že prišli zahtevni vzponi.

Kolesarji naj bi obiskali zahteven prelaz Col de Nivolet. 15. etapa naj bi se končala v Comu, kar pomeni, da bodo kolesarji skorajda zagotovo premagali tudi kakšnega izmed vzponov, ki jih poznamo z dirke po Lombardiji. Drugi dan počitka bo v okolici Bergama. Sledile pa bodo Alpe in tudi zanemnita vzpona Mortirolo in Gavia. Ostale gorske etape naj bi obiskale kraje, kot so Val di Sole, Anterselva, Santa Maria di Sala, Treviso in San Martino di Castrozza. Zadnja gorska etapa naj bi bila na sporedu predzadnji dan. Torej v soboto.

Feltre naj bi gostile start, cilj ap prelaz Passo Croce d’Aunee. Gre za 8,5 km dolg vzpon, ki ima zanimivo zgodovino. Tam je Tullio Campagnolo leta 1927 imel težave pri menjavi obroča. To ga ja vzpodbudilo, da je iznašel “quick release” sistem. V tej etapi bodo kolesarji premagali tudi prelaza Manghen in Rolle. Hribolazci bodo imeli dovolj priložnosti, za tudi za mojstre za vožnjo na čas bo dirka zanimiva, asj bon a voljo kar 58 kilometrov te discipline. Je pa res, da lep del teh kilometrov še kako zahtevnih. Seveda pa bomo za uradno predstavitev dirke morali počakati še nekaj dni. Letošnji Giro je dobil Christopher Froome.

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ