Giro: Mojstri za klasike spredaj, Froome spet zaostal

Giro: Mojstri za klasike spredaj, Froome spet zaostal
08.05.2018 AVTOR: D. Z.
Giro. Zahtevna etapa na Siciliji in zmaga Tima Wellensa. Favorit skupaj, le Chris Froome zaostal za 21 sekund.

Po treh etapah v Izraelu in prvem dnevu premora se je dirka po Italiji zdaj nadaljevala na Siciliji. Četrta etapa se je začela v Cataniji, končala pa v Caltagironeju.

Etapa je bila dolga 202 kilometra. Kljub zgolj dvema kategoriziranama vzpona pa je bila to nadvse zahtevna preizkušnja brez prave ravnina. Zgolj vzpenjanje in spuščanje. Za konec pa še kilometer dolg klanec, ki je na določenem odseku dosegel tudi 13-odstotni naklon. Vsi so pričakovali pobeg in potem boj za vsako sekundo tudi favoritov za končno zmago.

Rožnato majico je branil Rohan Dennis. Po 25 kilometrih dirkanja je res prišlo do pobega. Ubežno skupino so sestavljali: Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Marco Frapporti (Androni-Giocattoli), Jacopo Mosca (Wilier-Triestina), Maksim Belkov (Katjuša-Alpecin) in Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale). Spet je torej bežal tudi Barbin, sicer trenutno najboljši na gorskih ciljih. Ubežniki so si hitro privozili dobre tri minute prednosti, medtem ko so ravnovesje vzpostavljali kolesarji moštva BMC, torej pomočniki Rohana Dennisa.

Ko so kolesarji prišli na okrepno postajo, so napadli kolesarji UAE Team Emirates. Glavnina je razpadla na tri dele, ubežniki pa so ohranili vsega 25 sekund prednosti. Do cilja pa je bilo še dobrih sto kilometrov. Med kolesarji je za kratek čas zavladala panika. A z napadom nihče več ni nadaljeval in skupine so se spet združile. Peterica ubežnikov si je spet privozilo večjo prednost, medtem ko je odstopil Andrea Guardini. V ospredju je bil Barbin najboljši na obeh gorskih ciljih. Pohvali pa se lahko, da je bil na letošnjem Giru udeležen v prav vseh ključnih pobegih.

Po dobljenem drugem gorskem cilju je počakal glavnino, medtem ko je četverica Jauregui, Mosca, Frapporti in Belkov nadaljevala s pobegom. V glavnini so se kolesarjem BMC-ja pridružili še člani Mitchelton Scotta. 13 kilometrov do cilja je bila skupina skupaj. Pobudo pa so prevzeli kolesarji Skyja. Sledil je napad Contija in takoj so se v lov podali še člani Lotto Fix All. Zaključek je bil nadvse zapleten. Zaradi ozkih cest je prišlo tudi do padca. Na zadnjem spustu pred zaključnim vzponom star item narekovali dve ekipi: Lotto Fix All in Mitchelton Scott.

Na vzponu pa so bili v ospredju kolesarji, ki so dobri tudi na krajših, strmih vzponih. Prvi je napadel Battaglin. Vse pa je znal izkoristiti Tim Wellens. To je njegova druga zmaga na dirki po Italiji. Prvo je dosegel leta 2016. Drugi je bil Michael Woods, tretji Enrico Battaglin. Z istim časom sta sledila še Simon Yates in Davide Formolo. Glavni favoriti za rožnato majico so izgubili štiri sekunde. Skupaj so se pripeljali Kreuziger, Konrad, Sanchez, Pozzovivo, Chaves, Dumoulin, Dennis in Pinot. Omenimo Frooma, ki je izgubil 21 sekund.

Na cilj je prišel v skupni z Janom Polancem. Ta je bil 28. V tej skupini je na cilj prišel tudi Miguel Angel Lopez. Zanimivo, med prvo deseterico so bili kar trije kolesarji moštva Mitchelton Scott. Rohan Dennis je obdržal vodstvo v skupnem seštevku. Drugi je Tom Dumoulin, na tretje se je povzpel Simon Yates. Sledijo Wellens, Bilbao, Schachmann, Pozzovivo, Pinot, Konrad, Betancur … Jan Polanc je kot najboljši Slovenec 29.

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ