Giro: Pričakujte makadamski vzpon in napadalen zaključek

Giro: Pričakujte makadamski vzpon in napadalen zaključek
13.05.2016 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Italiji bo v soboto čas za osmo etapo. Ta sicer ne bo ekstremno zahtevna, a vseeno bo v zaključku priložnost za napad. Tudi zaradi makadamskega vzpona.

Tokrat do poznanega Arezza
Dirka po Italiji se nezadržno približuje tudi našim krajem. Kolesarji pa vseeno še ne bodo tako hitro tukaj. V soboto jih najprej čaka osma etapa. Ta bo dolga 186 kilometrov. Foligno bo gostil start, cilj pa Arezzo. Po startu se bodo kolesarji prvih sto kilometrov vozili po bolj ali manj ravninskih odsekih. Na 63 kilometru bo v mestu Umbertide leteči cilj.

Po 110 kilometru se bodo začeli vzpenjati na vzpon tretje kategorije. Govorimo o klancu Scheggia, katerega vrh leži na 576 metrih nadmorske višine. Sledil bo spust in spet daljši ravninski odsek. Po 160 kilometrih pa zadnji vzpon. To bo vzpon druge kategorije na 827 metrov visoki Alpe di Poti. Na vrh bodo kolesarji prišli po prevoženih 168 kilometrih. Vzpona je dobrih osem kilometrov. Kar je bolj pomembno je, da je 6,4 km vzpona speljanega po makadamski poti.

Zaključek vsekakor napet in zahteven
Po slabih štirih kilometrih je najstrmejši odsek. Naklon je tam tudi 14-odstoten. Povprečen naklon pa znaša 6,5 %. Vzpon, ki bo številnim kolesarjem dal priložnost za napad. Morda tudi na rožnato majico. Vsekakor pa za etapno zmago. Sledil pa bo spust in vsekakor ravno tako zahteven zaključek. Predvsem bo do cilja v Arezzu samo v zadnjih treh kilometrih ogromno ovinkov.

Zaključni kilometer bo še posebej zahteven. Tam se bodo kolesarji pričeli vzpenjati proti Arezzu. In tako bo vzpon 11-odstoten. Po 250 metrih takega naklona bo sledil ravninski odsek in nov vzpon. Sicer položnejši, a dodatno težavo bodo povzročale granitne kocke. V zadnjem kilometru bo vzpon v povprečju 5-odstoten. Vsekakor bo tudi med najboljšimi prišlo do manjših razlik. A to je etapa, v kateri bi na svoj račun lahko prišli ubežniki, pa tudi mojstri za enodnevne klasike.

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ