Giro: 'Slovenska' etapa s štirimi vzponi

Giro: 'Slovenska' etapa s štirimi vzponi
19.05.2016 AVTOR: D. Z.
Sprinterskih dnevov je konec. Pred kolesarji so težje etape, najprej pa 12. etapa, ki se zelo približa Sloveniji.

Štirje kategorizirani vzponi
13. etapa na dirki po Italiji se bo začela v Palmanovi. Dolga bo 170 kilometrov. Cilj pa bo gostil Cividale del Friuli. Etapa bo vseskozi potekala v bližini slovenske meje. Na sporedu so kar štirje kategorizirani vzponi. Po dva prve in druge kategorije. Prvih 48 kilometrov se bodo kolesarji najprej postopoma vzpenjali. Vmes bodo imeli še prvi leteči cilj.

Potem pa bo sledil prvi vzpon na Matajur. Gre za vzpon prve kategorije. Vrh leži na 985 metrih nadmorske višine, kolesarji pa bodo tja prikolesarili po 57,5 km dirkanja. Povprečni naklon znaša kar 9,3 %. Sledil bo spust, kratek vzpon na prelaz San Martino in spet spust. Potem pa vzpon na Crai. Gre za vzpon druge kategorije. Vrh leži na 813 metrih nadmorske višine. Po spustu bo nekoliko časa za predah, saj bodo imeli kolesarji na voljo 30 km ravnine.

Zadnji vzpon tik pred ciljem
Potem pa še zadnja dva vzpona. Najprej 910 metrov visoki prelaz prve kategorije Cima Porzus s povprečnim naklonom 8,2 %. Kolesarji bodo na vrh prišli po 138,5 km dirkanja. Sledil bo spust in takoj vzpon na Valle. Ta leži 682 metrov nad morjem. Gre za vzpon druge kategorije s povprečnim naklonom 7,8 %. Dolg pa je 6,2 km. Na vrhu bo za kolesarji že 156 kilometrov dirkanja. Sledil bo samo še spust in dobrih sedem kilometrov ravnine do cilja.

Več podatkov o vseh štirih vzponih vam ponujamo v nadaljevanju. Etapa je vsekakor razgibana in zanimiva. Zagotovo bodo tudi favoriti za končni uspeh iskali priložnost za napad. Predvem na zadnjih dveh vzponih, saj potem do cilja nimajo več veliko kilometrov. Morda pa je to tudi etapa, v kateri bodo svojo priložnost iskali ubežniki. Zakaj pa ne bi bil med njimi vsaj eden izmed Slovencev. Pesti stiskamo za štiri: Primož Roglič, Luka Mezgec, Matej Mohorič in Grega Bole.

Vzponi v 13. etapi
Montemaggiore (985 m): 1. kategorija, dolžina 8,3 km, povp naklon 9,3 %
Crai (813 m): 2. kategorija, dolžina 8,8 km, povp naklon 6,4 %
Cima Porzus (910 m): 1. kategorija, dolžina 8,8 km, povp naklon 8,2 %
Valle (682 m): 2. kategorija, dolžina 6,2 km, povp naklon 7,8 %

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ