Glivar in Bujakova zelo blizu deseterice

Glivar in Bujakova zelo blizu deseterice
11.09.2021 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Sobota je bila za člane slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu v kolesarstvu precej uspešnejša od petka. Gal Glivar in Eugenija Bujak sta se zelo približala deseterici.

Mlajši člani
Samo še eno dejanje je pred kolesarji na evropskem prvenstvu v Trentu. Jutri je na sporedu še cestna članska dirka, na kateri bo nastopilo pet Slovencev. Danes pa je bil dan za članice in mlajše člane.

Najprej so se na 133,6 km dolgo dirko že zjutraj podali mlajši člani. Slovenijo so zastopali Gal Glivar, Kristjan Hočevar, Anže Skok, Aljaž Jarc, Nik Čemažar in Matevž Govekar. Kolesarji so morali prevoziti deset krogov, po pričakovanjih pa se je največja drama odvijala v zadnjih dveh. Lennert Van Eetvelt je bil v samostojnem pobegu in tudi v zadnjem krogu mu je na zadnjem vzponu uspevalo ohranjati prednost.

Potem pa so se med sabo udarili najmočnejši. V lov za njim so se podali Ayuso, Baroncini, Fetter, Zana in Barre. Belgijca so ujeli in uspeli tudi zadržati prednost pred prvo zasledovalno skupinico, v kateri je bil Glivar. Po dobrih treh urah dirkanja smo videli sprint na tehnično zahtevnem zaključku. Najbolje je vse skupaj izpeljal Thibau Nys, sin sloviteva ciklokrosista Svena Nysa.

18-letni kolesar, ki v ciklokrosu stopa po očetovih stopinjah je premagal Filippa Baroncinija in Juana Ayusa. Glivar je bil z 19 sekundami zaostanka 11. "Na dirko sem prišel zelo sproščen. Brez pritiska. Nisem se obremenjeval, včeraj pa sem videl, da se zelo dobro počutim in komaj sem čakal to dirko. Od starta je šlo na polno. Dirka je šla na izpadanje. Ostal sem, dokler sem lahko. V zadnjem krogu pa z drugo grupo do cilja," je dejal Glivar.

Članice
S 107,2 km dolgo progo pa so morale opraviti članice. Slovenke so bile tri. Eugenija Bujak, Urška Žigart in Urška Bravec. Spet so prevladovale Nizozemke. Za razliko od olimpijskih iger tokrat niso dovolile presenečenj.


Ellen Van Dijk, za katero se je zdelo, da je proga pretežka, se je podala v daljši pobeg. Tudi na zadnjem vzponu je uspela zadržati prednost. Proti vrhu je imela samo še 20 sekund naskoka, a v ozadju sta ji hrbet uspešno krili predvsem Annemiek Van Vleuten in Demi Vollering. Na spustu in potem proti cilju so zasledovalke pričele taktizirati in Van Dijkova je na cilju slavila zasluženo zmago.

Z minuto in 18 sekundami prednosti pred Liane Lippert, ki je dobila sprint osmerice. Tretja je bila Rasa Leleivyte. Skupinica, v kateri sta bili kar dve Slovenki - Bujak in Žigart - je za zmagovalko zaostala za 2:29. Tu se se kolesarke borile za deseto mesto. Bujakova je kot prva prišla v zadnji ovinek, a je za to očitno porabila preveč moči. Na koncu se je zasedla 13. mesto. Žigartova je bila 23.

"Malenkost mi je zmanjkalo, da bi šla zraven. Če bi bila morda kakšen meter bližje, pa bi šla. Resnično malo. Noge so bile končno v redu in upam, da bo tako šlo naprej. Danes sem hotela pogumno nastopiti. Pozabiti na kronometer in se držati v ospredju. Lahko bi se vse zgodilo že v mestu. Kakšen padec, luknja in bi potem porabila preveč moči. Trudila sem se in se vozila med najboljšimi. Res mi je malenkost zmanjkalo, ko je prišlo do pravega skoka. Vse lahko popravim čez dober teden," je dejala Bujakova.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ