Googlovi zemljevidi z dodatnimi funkcijami za kolesarje

Googlovi zemljevidi z dodatnimi funkcijami za kolesarje
28.07.2020 AVTOR: N. Gr.

Ko pomislite na kolesarske navigacije, vam Google Maps bržkone ne pade takoj na pamet, pa vseeno tudi zemljevidi tehnološkega giganta postajajo kolesarjem vse bolj uporabni.

Google Maps je predstavil posodobitev svoje aplikacije, ki omogoča precej več funkcij kolesarjem, v večjih mestih v ZDA tudi z natančnimi podatki o možnostih bike sharinga (ki bi jih v prihodnje lahko uporabili tudi pri ljubljanskem sistemu Bicikelj), za slovenske kolesarje pa so trenutno bolj mikavne novosti pri navigaciji.

Večina resnih rekreativnih in amaterskih kolesarjev za navigacijo uporablja kolesarske računalnike, Mapsi so bolj popularni pri t.i. »commutingu«, ki je doživel največji razmah v obdobju koronakrize. Google poroča, da je uporaba kolesarske navigacije od februarja narasla za 69 %, junij pa je bil v tem pogledu najboljši mesec doslej.

Podatke, ki jih Google dobiva od uporabnikov, so združili v posodobitev, ki z novimi algoritmi, ki obdelujejo podatke, ponuja nove možnosti navigacije. Tako lahko zdaj izbirate pot do cilja s parametri iskanja, kot so kolesarske steze, manj prometne ceste, poti ki se izogibajo tunelom in tudi poti, ki se izognejo odsekom s slabšo cestno podlago in poškodovanim asfaltom.

Google je zaznal tudi porast iskanj kolesarskih servisov v bližini in prej omenjenega bike sharinga, ki že deluje v Chicagu, New Yorku, San Franciscu in Washingtonu v ZDA, drugod po svetu pa tudi v Londonu, Mexico Cityju, Riu de Janeiru in denimo Taipeiu. Pri Googlu obljubljajo, da bodo počasi širili mrežo mest, ki ponujajo te funkcije (na voljo bodo tudi podatki, koliko prostih koles je na posamezni postaji v danem trenutku).

Tudi pri Googlu so tako skočili na vlak kolesarskega »booma«, ki smo mu priča v zadnjih mesecih. Do kdaj bo trajal in koliko novih kolesarjev bo dejansko ostalo na kolesih, je v največji meri odvisno od kolesarske infrastrukture in kulture vožnje. V tem pogledu nas v Sloveniji čaka še precej dela.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ