Gorazd Penko o uvedbi ženskega Pro Toura: Večji stroški za organizatorje in ekipe

Gorazd Penko o uvedbi ženskega Pro Toura: Večji stroški za organizatorje in ekipe
19.09.2015 AVTOR: D. Z.
Mednarodna kolesarska zveza bo v naslednji sezoni uvedla Pro Tour tudi v ženski konkurenci. Kaj to pomeni? Gorazd Penko meni, da bo to korenito spremenilo kolesarstvo.

Kolesarke moštva BTC City Ljubljana se v teh dneh mudijo v ZDA, natančneje v Richmondu, kjer bo od nedelje naprej potekalo svetovno prvenstvo v kolesarstvu. Nastopile bodo na ekipnem kronometru. O tem smo že pisali, a v naslednji sezoni se obetajo velike spremembe tudi v ženskem kolesarstvu. V zadnjih letih so bile ženske zelo glasne, želijo se približati moškim, želijo več enakopravnosti v kolesarstvu, več pozornosti. In veliko so tudi dosegle.

Mednarodna kolesarska zveza pa zdaj uveljavlja še Pro Tour po vzoru moškega Pro Toura elitnih ekip. In med to elito si očitno želi tudi BTC City Ljubljana. »Tudi to je eden izmed razlogov, da odhajamo na svetovno prvenstvo. Interes tudi mesta Ljubljane je, da se pojavlja na čim večjem številu svetovnih tekmovanj. To nam je z žensko ekipo letos skorajda povsod uspelo. Bili smo v Franciji, v središču Pariza, na dirki po Flandriji, Valonski puščici. Zato tudi svetovno prvenstvo, « je dejal Gorazd Penko, glavni mož ženske ekipe.

O World Touru pa: »Vsekakor bo to spremenilo žensko kolesarstvo. Ali ga bo na bolje ali na slabše bomo videli naslednje leto. Ta oblika tekmovanja tako za organizatorje dirk kot za ekipe narekuje dodatne stroške, ki jih do zdaj nismo imeli. Vprašanje je, koliko organizatorjev dirk bo pripravljeno vstopiti v to verigo tekmovanj. « A dejstvo je, da bodo imele samo ekipe iz elitne druščine dostop do največjih dirk, na katerih so kolesarke BTC City Ljubljana letos že nastopale.

»Ekipe magične deseterice, kot jim sam pravim, praktično nimajo izbire. Pri ostalih ekipah bo pač borba po kupovanju dobrih tekmovalk, saj bomo morali biti uvrščeni med prvih 20 ekip na UCI lestvici. To je tudi smešno, saj vemo, da so najelitnejša tekmovanja dirke za svetovni pokal. Po tem bi bili mi že avtomatsko uvrščeni, saj smo svetovni pokal končali na 11 mestu. « A tudi žensko kolesarstvo si očitno želi sprememb. Le vprašanje je, če bodo vse te spremembe prinesle pozitivne učinke, predvsem pa, če bodo ekipe lahko prenesle še dodatne stroške. »Sprememb bo veliko, kako bo to vplivalo na žensko kolesarstvo, bomo videli. Vsi si želimo, da pozitivno. Vendar pa vse to pusti določene posledice, predvsem finančne, « je še zaključil Penko.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ