Gorazd Štangelj: Dokazati, da smo del svetovnega kolesarstva

Gorazd Štangelj: Dokazati, da smo del svetovnega kolesarstva
04.10.2016 AVTOR: D. Z.
Slovenska kolesarska reprezentanca se je pred odhodom v Katar predstavila v ljubljanskem Tivoliju. Vas zanima, kaj je povedal selektor članske reprezentance Gorazd Stangelj? "V preteklosti smo videli, da se tudi s tremi lahko kaj doseže."

Zgolj s tremi kolesarji
Letos bo svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu potekalo v Katarju. Vse skupaj se bo začelo z ekipnima kronometroma 9. oktobra, a tista najodmevnejša dirka bo na sporedu naslednjo nedeljo, 16. oktobra. Seveda govorimo o članski cestni dirki. Gorazd Štangelj bo imel na voljo vsega tri kolesarje.

Lani jih je na cestni dirki nastopilo kar šest. “Sistem je pač tak, da zahtva vrhunske rezultate med elito in tudi v klubih na kontinentalni ravni. Tu smo nekoliko šepali. Tudi Adria Mobil ni ponovila lanske sezone. Morda smo pričakovali, da bo Špilak prinesel več točk. Po več kot desetih letih tako odhajamo s tremi kolesarji, ” je svoje mnenje podal Gorazd Štangelj.

Najboljša možna izbira
Obenem je prepričan, da je izbral najboljše tri, ki so bili na voljo. To so Luka Mezgec, Grega Bole in Luka Pibernik, ki je pred dnevi zamenjal Boruta Božiča: “Če že govorimo, da bomo dirkali na katarskem biseru, potem je moje mnenje, da so ti trije pač toliko večji biseri. Prepričan sem, da je to najboljša možna izbira. 

Trojica bo morala imeti tudi ogromno sreče, saj bodo imele največje ekipe tudi po devet kolesarjev. “Na cestnih dirkah smo imeli v zadnjih sezonah precej smole in upam, da bomo dokazali, da smo še vedno del svetovnega kolesarstva. Menim, da bo način dirkanja na tej progi podoben belgijskim klasikam. Predvsem zaradi vetra, krožišč. Selekcija bo vsekakor in upam, da bomo to preživeli in bomo enakovredni konkurenci, ” je še pojasnil Štangelj.

Reprezentance prihajajo z najboljšimi sprinterji
Tudi v taktičnem smislu. Kolesar, ki bo poskušal dirkati na vidnejši rezultat bo Luka Mezgec. “Samoumevno je, da je Luka Mezgec najhitrejši v sprintu. Bole se na takih dirkah odlično znajde, saj vemo, da bo zaradi krožišč ogromno pospeševanj. Pibernik je na Eneco Touru, kjer je bilo vsega dovolj, dokazal, da je v dobri formi, ” je še dejal Štangelj.

Kaj pa konkurenca? Prav vse reprezentance – seveda tiste, ki imajo take kolesarje sploh na voljo – imajo na startni listi sprinterje. Večina računa na sprint glavnine, čeprav mnogi opozarjajo, da bi lahko prišlo tudi do hude selekcije. “Ti sprinterji tekmujejo od Pariz-Roubaixa naprej. Naj bodo to klasike, Tour … Vajeni so vetra, prerivanja. Osip bo še vedno velik. Pozicija bo odločilna in vsi se bodo borili zanjo, cesta in veter pa tega ne dopuščata. 

V pričakovanju presenečenj
Veliki favoriti so Nemci s tremi hitrimi kolesarji. Kittel, Greipel in Degenkolb. Pa Britanci z Markom Cavendishem, morda Kolumbijci z Gavirio, pa Francozi z Bouhannijem in Demarjem, Italijani z Nizzolom in Vivianijem … a nimajo vse kolesarske velesile takih adutov.

Tu so predvsem Španci, ki bodo vsekakor poskušali presenetiti. “Pričakujemo lahko ogromno presenečenj, ogromno planov B. Največ bremena bodo imeli kolesarji, ki se bodo morali v trenutku odločiti, odreagirati. Verjetno tudi kaj tvegati, kar se lahko na koncU obrestuje, ” je še dodal Štangelj. Predvsem pa bo zgolj tremi kolesarji dirkanje nekoliko drugačno.

Enega 'žrtvovati ' za popravljanje pozicije
“Eden bo moral opravljati nalogo popravljanja pozicije. Ali bo to Pibernik ali pa Bole. Odvisno od dnevne forme in situacije na dirki. Tako bosta ostala samo še dva za zaključek. Tukaj ni kolesarja, ki bi se lahko udeleževal začetnih pobegov. Tudi, ko smo imeli šest članov, se tega nismo šli, saj smo se imeli za nacijo, ki ne potrebuje reklame na televiziji, ampak za nekoga, ki gre na rezultat. 

A vendarle je kljub oslabljenosti morda čas za vidnejšo uvrstitev. Luka Mezgec je poudaril, da bi bil zadovoljen z uvrstitvijo med prvo deseterico. Edino slovensko medaljo v članski konkurenci je do zdaj osvojil Andrej Hauptman. To mu je uspelo leta 2001 v Lizboni. Torej, že pred 15 leti. Naslednje leto je bil četrti, peti pa Zoran Klemenčič. V naslednjih letih sta se tem dosežkom še najbolj približala Uroš Murn in Borut Božič.

Roglič v vožnji na čas
Nikakor pa ne smemo pozabiti na Primoža Rogliča. Že na olimpijskih igraj je bil deseti v vožnji na čas. Na evropskem prvenstvu sedmi. Za njim je kar precej naportna krstna sezona med elito, a nastopu za reprezentanco se ni odpovedal. Pravzaprav je Roglič v Katar že pripotoval, saj bo nastopil tudi v ekipnem kronometru, kjer bo zastopal barve moštva LottoNL Jumbo.

Potem pa bo spet oblekel reprezentančni dres. “Roglič nas razveseljuje skozi celotno sezono in je zelo konstanten. Že na evropskem prvenstvu je odlično odpeljal. Sicer mu proga na svetovnem prvenstvu ni pisana na kožo, a vseeno si upam napovedati uvrstitev med prvo deseterico, ” je še dejal Gorazd Štangelj, ki ima kot športni direktor pri Astani in obenem še v vlogi selektorja nadvse naporen urnik. Podobno kot kolesarji, zato je jasno, da so le redki v sredini oktobra še motivirani za nastopanje na najvišji ravni.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ