Gorazd Štangelj: Razkril tri kolesarje za Rio, Roglič tudi v vožnji na čas

Gorazd Štangelj: Razkril tri kolesarje za Rio, Roglič tudi v vožnji na čas
05.07.2016 AVTOR: D. Z.
Gorazd Štangelj je v pogovoru med prenosom dirke po Franciji na RTV pojasnil, kdo je še v igri za nastop na olimpijskih igrah.

Hribolazcev ni veliko na voljo
Selektor slovenske kolesarske reprezentance Gorazd Štangelj je v teh dneh na dirki po Avstriji, kjer opravlja vlogo športnega direktorja Astane. Vseeno je med prenosom dirke po Franciji spregovoril za RTV.

Govoril je predvsem o možnostih Vincenza Nibalija na dirki po Franciji, pa tudi o kolesarjih, ki jih kot selektor želi peljati na olimpijske igre v Rio. »Glede na zelo zahtevno in težko progo moram priznati, da delo ni bilo pretežko. Tako dobrih hribolazcev imamo zelo malo. Če bi imeli na voljo šest potnikov, potem bi jih že težko izbral, « je najprej dejal Gorazd Štangelj.

Špilak, Polanc in Roglič praktično že potrjeni
Potem pa je Štangelj vendarle izpostavil tri: »Trije so že dokaj sigurni. To so Simon Špilak, Primož Roglič in Jan Polanc. Za četrto mesto pa lahko povem, da so kandidati še Luka Pibernik, Matej Mohorič in morda bi se v širšem krogu našel še Jure Golčer. Vendar v zelo širokem. «

Gorazd Štangelj je v pogovoru s Tomažem Kovšco še dejal, da se v bistvu bolj ali manj odloča med peterico, a vendarle želi še nekoliko počakati: »Seveda pa je do konca Toura oziroma do odhoda na olimpijske igre še daleč. Zgodi se lahko še marsikaj. Ne bi rad karkoli prepuščal naključju, da se ne bi zarekel. Počakajmo še kakšen teden ali 14 dni pred uradno objavo. «

Roglič v obeh preizkušnjah
Po dveh izjemnih vožnja v vožnji na čas na dirki po Italiji pa je že bolj ali manj jasno, kdo bo nastopil na obeh preizkušnjah. Tako na cestni dirki kot na kronometru. To bo zmagovalec kronometra v Chiantiju Primož Roglič, ki je letos dokazal, da se razvija v vrhunskega kronometrista.

»Simon je izrazil željo, da bi se stoodstotno pripravil samo na cestno dirko. Obenem je Primož dokazal, da je v Sloveniji trenutno najboljši v tej disciplini. Tudi želi si nastopiti. Dvomov o tem sploh ni, « je še pojasnil Štangelj. V ženski konkurenci bo v Riu nastopila Polona Batagelj. Tako lahko zdaj samo še čakamo na četrtega potnika med člani.

O Nibalijevih ciljih
Gorazd Štangelj je govoril tudi o dirki po Franciji. Tam sicer ni prisoten, vendar dobro pozna razmerja v Astani. Fabio Aru je tisti, ki tekmuje na rezultat ... Vincenzo Nibali pa? »Glede na to, da je Vincenzo že dobil Giro, v katerega je vložil ogromno dela in priprav, mu bo Tour služil za pripravo na olimpijske igre, « je dejal Štangelj, ki je še pojasnil:

»Proga na olimpijskih igrah je namreč po okusu kolesarjev, kot so Nibali, Valverde, Rodriguez. Kot vidite so vsi ti kolesarji, ki spadajo v ožji krog favoritov tudi na Touru. Seveda bi si marsikdo želel, da bi bil Nibali po Marcu Pantaniju tisti, ki bi dobil Giro in Tour v isti sezoni. Če se mu bodo noge obračale, če bo videl, da je sposoben izpeljati nekaj sanjskega, potem priložnosti ne bo izpustil iz rok. Vendar pa je to teoretično in praktično zelo težko pričakovati. Osredotočil se bo in vse misli usmeril na nastop v Riu. «

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ