Gorsko kolesarski maratonski vikend: Pietermaritzburg in Kitzalp

Gorsko kolesarski maratonski vikend: Pietermaritzburg in Kitzalp
02.07.2014 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Minuli vikend sta bili na sporedu dve odmevnejši maratonski gorsko kolesarski preizkušnji: svetovno prvenstvo v maratonu v Pietermaritzburgu v južni Afriki ter KitzAlp Bike v bližnji Avstriji, ki je gostil svetovno prvenstvo lansko leto.

V Republiki Južni Afriki so se na zahtevni progi v nedeljo pomerili številni svetovni favoriti vzdržljivostne discipline gorskega kolesarstva. S progo je najhitreje opravil Čeh Jaroslav Kulhavy, sicer bolj znan iz cross country dirkanja, ki je svojim naslovom pokalnega XCO zmagovalca, svetovnega XCO prvaka in olimpijskega XCO zmagovalca dodal še majico in naziv svetovnega XCM prvaka. Na drugem mestu je pristal Alban Lakata (tudi že enkratni svetovni prvak), na tretjem pa po tehničnih težavah trikratni svetovni prvak Christoph Sauser. Pri damah bi morala naslov braniti Norvežanka Gunn Rita Dahle-Flesjaa, a je nastop odpovedala in raje odpeljala sobotni XCO KitzAlp Bike. Zmage se je veselila Annika Langvad pred Sabino Spitz in Terezo Hurikovo. Slovenci svojih predstavnic oziroma predstavnikov tokrat nismo imeli.

V bližnjem Kirchbergu v Avstriji pa je potekal že tradicionalni KitzAlp Bike festival, na katerem so se tekmovalci lahko pomerili v raznih disciplinah: vzpon, enduro, kros in maraton. Na odlično organiziranem maratonu, ki med drugim pelje tudi skozi znano smukaško mišje lovko na Petelinjem grebenu navzgor, ne navzdol, smo se gorski kolesarji lahko pomerili na štirih različnih razdaljah. Na najdaljši Ultra trasi je bil pri Elite moških najhitrejši Markus Kaufmann, med damama pa domačinka Sabine Sommer.

Slovenci smo imeli na startu le dva predstavnika: Lenart Noč (Uni Team) je v rezultatih sicer vpisan na 60 km Extreme traso, a po vmesnih časih sodeč je očitno odpeljal 92 km Ultra traso, na kateri sem kot edini Slovenec uvrščen Matej Kainz.

Trasa maratona je odlična, organizacija pa brez napak. Najdaljša 92 km dolga ULTRA trasa z okoli 4000 višinskimi metri vzponov je speljana preko štirih daljših vzponov, med drugim tudi po Kitzbuehelški smukaški progi navzgor, kjer gledalci pripravijo pravo kolesarsko vzdušje. Vzponi so speljani lepo s strmimi zaključki. Za konec pa pride na vrsto še znani Fleckalmtrail, ki zahteva kar nekaj tehničnega znanja. Okrepčevalnic je dovolj, na vsaki se dobi svež bidon in poleg sadja tudi energijske ploščice in geli, kar uspešno nadomesti odsotnost “support team ”-ov ob progi in zmanjša izgubo časa zaradi ustavljanja. Vredno ponovitve!

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ