Govekar za krog prekratek za odmeven izid

Govekar za krog prekratek za odmeven izid
24.09.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Leuven - Na svetovnem prvenstvu v Belgiji je bil petek v znamenju dirke mladincev in mlajših članov. Slovenska reprezentanca je zaključila brez rezultatskega presežka, čeprav je Matevžu Govekarju kazalo precej dobro.

Na dirki mladincev so izid zaznamovali padci, začeli so se že v zaprti vožnji in nadaljevali praktično do cilja. V enem je bil udeležen tudi Vid Jeromel, ki se je na srečo izognil hujšim poškodbam, na koncu pa sta Fabijan Kralj in Jaka Špoljar končala med 60. in 70. mestom.

Svetovni prvak je postal Norvežan Per Strand Hagenes, srebrn je bil Romain Gregoire, tretji pa Estonec Madis Mikhels. Vrhunec dneva je bila dirka mlajših članov, kjer je Slovenijo tokrat zastopal le Matevž Govekar.

Govekar se je kljub temu, da na dirki ni imeli ekipnih kolegov, boril zelo dobro, ostajal je na prvih položajih v skupini in bil v igri za visoko uvrstitev, tudi za kolajne, vse do zadnjega kroga, ko so mu pošlje moči. Na koncu je zasedel 65. mesto s slabimi tremi minutami zaostanka, čeprav je kazalo precej bolje.

»Na koncu rezultat ni tako dober, kot sem upal, da bo. V zadnjem krogu me je enostavno zmanjkalo, dirka je bila cel dan zelo težka, z velikim številom pospeševanj, na koncu je zmagovalec sam prišel v cilj, za njim pa manjša skupina, kar kaže, kako selektivna je bila proga. Jaz sem v zadnjem krogu izgubil stik, noge niso več nesle in to je bila realnost,« se je z izidom sprijaznil Govekar.

»Nisem razmišljal o begu, želel sem si ostati v glavnini in upal, da bo to prava kombinacija, enkrat je že kazalo, da bo pobeg uspel, saj so bile spredaj vse velike nacije, takrat sem tudi jaz poizkušal, ampak se na koncu ni izšlo. Mogoče se je nekoliko poznalo, da sem bil sam, morda bi bilo bolje, če bi imel še koga ob sebi, a na koncu so odločale noge in meni je danes malo zmanjkalo. Na svetovnem prvenstvu šteje deseterica, nek soliden rezultat, zmaga pa je bila danes zelo zelo oddaljena,« še dodaja, o klubski prihodnosti pa pravi: »Okolje v Tirolu je zares ustrezno zame, letos sem precej napredoval, treba je realno pogledat in napredek se vidi. Še eno leto bom ostal v Tirolu, to leto bom poizkusil čim bolj izkoristiti, mislim, da ni nobene ovire, da bi še naprej napredoval.«

Tudi selektor Martin Hvastija se je sprijaznil, da bi danes na dirki težko iztržili več: »Matevž je dirkal praktično brezhibno, na koncu pa ga je žal zmanjkalo. Pozna se tudi pomanjkanje tekmovalnih kilometrov, tekmovalnih izkušenj in ritma. Sicer res nastopa za avstrijsko ekipo, a kontinentalne ekipe enostavno niso več na nivoju najboljših ekip v tej starostni kategoriji. Večina najboljših že sedaj vozi v svetovni seriji, nam pa žal manjka pol koraka do njih in vprašanje je, kdaj in kako ga bomo ujeli.«

Svetovni prvak je s samostojnim begom v zadnjem krogu postal Italijan Filippo Baroncini, drugi je bil Eritrejec Biniam Ghrmay, tretji pa Nizozemec Olav Kooij. 

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ