Greg LeMond: Ko se dirka na polno, ni nenapisanih pravil

Greg LeMond: Ko se dirka na polno, ni nenapisanih pravil
12.07.2017 AVTOR: D. Z.
"Večina kolesarjev je izgubila občutek za dirkanje in sponzorji bi morali zahtevati, da jim vrnejo denar," pravi Greg LeMond.

Ko je Fabio Aru v nedeljo na Mont du Chatu napadel, medtem ko je Chris Froome z roko nakazal, da potrebuje pomoč, so se zvrstili očitki, da se rumene majice, ko ima tehnične težave ne napada.

Aru se je kmalu po napadu tudi ustavil in kasneje dejal, da ni videl, kaj se dogaja. Froome je takrat moral zamenjati kolo. Spet so obveljala tako imenovana nenapisana kolesarska pravila. Greg LeMond, ki je na dirki po Franciji v zadnjih letih Eurosportov strokovni sodelalec pa je do tega zelo kritičen:

“Tako nenapisano pravilo, da se moraš ustaviti, ne bi smelo veljati. Sponzorji plačujejo milijone dolarjev, da vidijo predstave. Če se pelješ 40 kilometrov na uro in vidiš rumeno majico, kako gre na malo potrebo, potem ne napadeš. Če pade, ti pa se ne voziš preveč hitro, ne napadeš. ” Je pa LeMond jasen, kdaj bi se po njegovem mnenju lahko napadalo: “Ko se dirka na polno, potem ni pomembno, kaj se zgodi rumeni majici. Ima ekipo in ekipa mora opraviti svoje delo.

LeMond je po deveti etapi pohvalil način dirkanja moštva AG2R La Mondiale. Ekipa je napadala tudi na spustih, z Mont du Chata pa je proti koncu napadel še Romain Bardet. Domačina so ujeli dva kilometra pred ciljem. “Kar so oni naredili, je bila najboljša poteza v zadnjem času. Take ekipe ni na Touru. Kje so ostali. So zadovoljni z drugim mestom, ” se je spraševal LeMond in dodal: “Fantje bi morali dirkati za svoje sponzorje. Sam bi zahteval, da vrnejo denar.

Obenem je LeMond dejal, da ima po njegovem mnenju moštvo Sky prevelik vpliv v glavnini: “Pojavijo se in ustavijo ostale. Se spomnite dogodka v lanski etapi proti Mont Ventouxu? Kolesarji so izgubili občutek za dirkanje. ” Če spomnimo. Takrat so na spustu padli kar trije Froomovi pomočniki, a se je glavnina ustavila in jih počakala.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ