Grega Bole dolgo bežal in prevzel vodstvo na gorskih ciljih

Grega Bole dolgo bežal in prevzel vodstvo na gorskih ciljih
06.08.2015 AVTOR: D. Z.
Dirka po Poljski. Greg Bole se je v 5. etapi izkazal z dolgim pobegom. Prislužil si je majico najboljšega na gorskih ciljih. Etapa in vodstvo De Clercqu.

Na dirki po Poljski je za kolesarji prva prava zares zahtevna etapa. Začela se je v mestu Nowy Sacz, končala pa v Zakopanah. Bila je tudi najdaljša na letošnji dirki, saj so morali kolesarji prevoziti kar 223 kilometrov. Na sporedu je bilo kar osem kategoriziranih vzponov in jasno je bilo, da bo ta etapa zelo pomembna za tiste, ki se želijo boriti za končno zmago. Domači gledalci so veliko pričakovali predvsem od svetovnega prvaka in njihovega junaka Michala Kwiatkowskega, vendar je ta pogorel.

Že kmalu po začetku je prišlo do pobega manjše skupine kolesarjev. V ospredju se jih je zbralo šest. Med njimi je bil tudi Grega Bole, sicer član domače ekipe CCC Sprandi. Pridružili so se mu še Edward Beltran (Tinkoff-Saxo), Vegard Breen, Kris Boeckmans, Boris Vall ée (vsi Lotto-Soudal) in Sebastian Turgot (Ag2r-La Mondiale). Hitro so si privozili več kot šest minut naskoka pred glavnino. Ko so se začeli težji vzponi, so narekovanje ritma v glavnini prevzeli kolesarji Skya.

Med ubežniki pa sta najprej popustila Turgot in Boeckmans, medtem ko so člani Skya poskrbeli, da so imeli ubežniki vsega dve minuti prednosti. 70 km pred ciljem sta v ospredju vztrajala samo še Bole in Beltran. Njun poskus je glavnina zatrla 60 km pred ciljem, pred kolesarji pa je bil nov paket vzponov. Grega Bole je dobil prve štiri gorske cilje. Tako je zbral 40 točk in je na koncu prevzel vodstvo v tem seštevku. Sledili so novi napadi, aktivni so bili predvsem člani Astane.

Na predzadnjem klancu je napadel Sergio Henao, ki je sicer poskrbel za selekcijo, a vendarle ni bil dovolj močan, da bi v ospredju vztrajal sam. Na zadnjem vzponu je pobudo prevzel Fabio Aru, klubski kolega pri Astani Aleksej Lucenko pa mu je sledil. Pred ciljem je napadel še Davide Formolo. Sledil je spust proti cilju in v lov za napadalci so se podali tudi člani Skya. V boju za zmago je tako ostalo vsega okrog deset kolesarjev.

Sledili so novi napadi, uspešnega pa je izvedel De Clercq ob vstopu v zadnja dva kilometra. Belgijec, ki vozi za Lotto Soudal je imel dovolj moči, da se je lahko veselil etapne zmage, prevzel pa je tudi vodstvo v skupnem seštevku. Tri sekunde za njim sta na cilj prišla drugi Diego Ulissi in tretji Sebastien Reichenbach. Sedem sekund pa je izgubila prva večja skupina s Henaom, Rebellinom, Arujem, Nievejem, Zakarinom …

Najboljši Slovenec na koncu je bil Matej Mohorič, ki je zasedel 73. mesto. Bart De Clercq ima zdaj v skupnem seštevku štiri sekunde prednosti pred Diegom Ulissijem in šest pred Davidejem Formolom. Najboljši izmed Slovencev je Matej Mohorič, ki je 46.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ